Gör dina egna naturliga energidrycker

Gör dina egna naturliga energidrycker
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Så kallade “energidrycker” är på modet. De är icke-alkoholhaltiga drycker framställda med vissa stimulantia som koffein eller taurin, samt socker som hjälper dig att bekämpa trötthet. Men är de bra för din hälsa? I den här artikeln kommer vi att ge dig några alternativ i form av naturliga energidrycker som inte har några biverkningar.

Livsmedelsindustrin säger att det inte finns några regler i fråga om att denna typ av dryck. De följer inte kraven för att kallas läsk, men inte heller mat, och även om de fungerar som stimulerande, måste du vara försiktig när du konsumerar dem på grund av de biverkningar de kan orsaka om du dricker för mycket av dem, eller om du lider av någon form av sjukdom. Låt oss titta på det i detalj.

Risker för din hälsa med energidrycker

Energidrycker kan ge bieffekter
 • Nyligen gjorde EFSA (Europeiska livsmedelsäkerhetsmyndigheten) en rapport som konstaterade att det inte är farligt att dricka energidrycker så länge det görs på rätt sätt.
 • Den största risken är två ämnen: taurin (som kan påverka din hjärna) och glucoronolakton, som påverkar njurarna. I rapporten sägs det att du närmar dig riskmarginalen när du konsumerar energidrycker dagligen. Det är bäst att inte dricka mer än 125 ml per dag om du vill dricka dagligen. Men det är upp till dig att se efter din egen hälsa.
 • Ett av de största problemen med energidrycker är den höga mängden koffein och deras kaloriinnehåll, vilket är betydligt högre än cola-drycker, till exempel. Att dricka koffein regelbundet kan överstimulera nervsystemet och orsaka huvudvärk.
 • Det kan också leda till arytmi och tarmproblem, om du dricker mycket av dessa drycker.
 • Ibland påstår tillverkarna av dessa drycker att de innehåller naturliga ämnen. Dessa kan i själva verket verka som kraftfulla diuretika, vilket innebär att att du måste vara försiktig med dem.
 • Denna blanding av taurin, efedrin, guanin och arginin kan försätta människor med bland annat hjärtproblem i allvarlig fara.
 • Studier visar att om du dricker två eller tre burkar per dag, kan du få huvudvärk, ångest, koncentrationssvårigheter och humörsvängningar.

Gör dina egna naturliga energidrycker

Kokos och spirulina

Gör en egen naturlig energidryck
Ingredienser:
 • 500 ml  kokosvatten
 • 1 kapsel pulveriserad spirulina (du hittar dessa kapslar i hälsokostbutiker, apotek, och även på vanliga stormarknader. Mängden spirulina i varje kapsel står på förpackningen).

Hur du går till väga:

Häll kokosvattnet i flaskan som du ska använda för att dricka ur. Lägg också till spirulinapulver och sätt sedan på locket och skaka. Detta är en energidryck full av energi eftersom kokosvatten är rikt på kalium, och spirulina innehåller magnesium, essentiella aminosyror och B-vitaminer (B1, B2, och B6).

Apelsin och linfröolja

Blanda apelsin och linfröolja
Ingredienser:
 • Saften från två apelsiner
 • 2 matskedar linfröolja

Hur du går till väga:

Pressa först saften från två apelsiner. Blanda därefter apelsinjuicen med två matskedar linfröolja. Som ett resultat kommer blandningen att bli mer homogen. Ställ den i frysen i tio minuter om du vill dricka det kallt. Denna dryck innehåller stora mängder magnesium, kalium, och C-vitamin. När det gäller linfröolja, har den förmågan att sänka sockerhalten i blodet, vilket är anledningen till att det är bra för din hälsa.

Banan och spenat

Blanda banan och spenat

Ingredienser:

 • En banan
 • 3 spenatblad
 • 1 glas kallt vatten

Hur du går till väga:

Börja med att tvätta spenaten väl. Skala sedan bananen och lägg den i mixern tillsammans med spenaten och ett glas kallt vatten. Försök att få en homogen juice. Om du vill kan du tillsätta några isbitar och även en tesked honung. Du kommer att få i dig en bra mängd kalium, fosfor och magnesium från denna dryck.

Ingefära och gurkmeja

Gör en dryck med ingefära och gurkmeja

Ingredienser:

 • 1 skiva färsk, hackad ingefära
 • 1 nypa gurkmeja
 • 1 liten matsked honung
 • 1 glas kallt vatten

Hur du går till väga:

Börja med att tvätta och finhacka ingefäran. Lägg sedan ingefära och gurkmeja i en kopp med kokande vatten för att göra en infusion. Låt det dra i tio minuter och sila sedan. För att få en friskare dryck, lägg till ett glas vatten och isbitar om du vill. Dessa kryddor ger mycket energi och är nyttiga, med en intressant smak som kommer att förbättra cirkulationen och ge dig energi naturligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.