Livsmedel som kan lindra din ångest - 7 tips

Livsmedel som kan lindra din ångest - 7 tips

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Att överkomma ångest utan medicin innebär att man måste ändra sin livsstil, inklusive kosten. Maten är verkligen någonting man bör tänka på eftersom det finns en del livsmedel som kan lindra ångest. Det finns även mat som bidrar till ångest, vilket innebär att rätt val av mat drastiskt kan reducera hur mycket ångest man upplever. Det har även möjligheten att det ändra ditt humör. I denna artikel tar vi en titt på vad du kan äta för mat för att lindra din ångest.

Mat som bör undvikas

Det är viktigt att man äter rätt mat för att lindra ångest när man lider av detta problem. Men det är lika viktigt att man även undviker mat som bidrar till ångest. Några exempel på ångestgivande mat är friterad mat, kolhydrater med ett högt glykemiskt index, raffinerat socker och alkoholhaltiga drycker.

Det beror också på hur mycket ångest du upplever. Om du har panikattacker så bör du undvika kaffe, eftersom kaffe ökar hjärtfrekvensen och kan orsaka en attack. Men om du har mer generell ångest kan kaffe vara bra att använda sig av. Många upplever att koffein (i små doser) verkligen reducerar stress och förbättrar humöret. Kaffe kan därför vara något som lindrar ångest för vissa, medan det har motsatt verkan för andra.

Sju typer av livsmedel som kan lindra din ångest

Fullkorn

Personer som inte är glutenintoleranta kan dra nytta av fullkornsprodukter som fullkornspasta och fullkornsbröd. Studier har visat att riktiga fullkornsmjöl (“fullkornsprodukter” innehåller oftast vissa behandlade ingredienser) kan bidra med flera olika fördelar för personer med ångest.

  • Ät fullkorn som är rika på magnesium. Magnesiumbrist kan orsaka ångest.
  • Ät fullkorn som innehåller tryptofan, som omvandlas till serotonin – en lugnande signalsubstans.
  • Fullkorn skapar hälsosam energi och reducerar även hunger; båda är viktiga för att reducera ångest.

Fullkornsmat är bra mat när du vill lindra din ångest. De innehåller många näringsämnen som har tagits bort från mycket av den vanliga mat som vi äter.

Sjögräs

Sjögräs är livsmedel som kan lindra ångest

Sjögräs bidrar med många av de fördelar som fullkorn gör. De är rika på näringsämnen och har även en hög nivå av magnesium. Sjögräs och andra typer av alger verkar även ha en hög nivå av tryptofan. Sjögräs är ett bra alternativ till fullkorn för personer med glutenallergi.

Blåbär

Blåbär är mer än bara utsökta bär. Många anser att de är supermat. De är rika på vitaminer och fytonäringsämnen (växtnäring), med en rad olika antioxidanter som anses vara bra för att lindra stress. Även persikor kan falla under denna kategori eftersom de innehåller näringsämnen som verkar ha en lugnande effekt.

Acaibär

Acaibär är i princip den nya supermaten och de har fått mycket uppmärksamhet i media. De är kanske inte ett fantastiskt hjälpmedel för att gå ner i vikt, som vissa har hävdat, men acaibär är precis lika rika på fytonäringsämnen som blåbär då de innehåller mycket antioxidanter. De är därför ett idealiskt livsmedel som kan lindra din ångest.

Mandlar

Mandlar innehåller zink

Mandlar är väldigt underskattade. De innehåller zink, en huvudingrediens för att upprätthålla ett balanserat emotionellt tillstånd, och även järn och hälsosamma fetter. Hälsosamma fetter är en viktig del av en balanserad kost och låga nivåer av järn har visat sig orsaka hjärntrötthet. Detta kan leda till ångest och brist på energi.

Choklad

Mörk choklad, speciellt ren choklad utan tillsatt socker eller mjölk, är toppen för personer med ångest och stress. Choklad reducerar kortisol, ett stresshormon som orsakar ångestsymptom. Den innehåller även substanser som förbättrar humöret.

Macarot

Macarot finns som pulver

Macarot är inte precis något som du hittar i alla affärer, men du kan hitta macapulver i de flesta hälsokostbutiker. Detta pulver kan du sedan använda som tillsats i olika typer av mat och dryck. Denna rot anses innehålla fler näringsämnen, såsom magnesium och järn, än nästan alla andra frukter eller grönsaker. Dessa två näringsämnen är viktiga för att kontrollera ångest. Macarot används också frekvent för uthållighet och för en hälsosam energinivå.

Andra livsmedel som kan lindra ångest och stress

En hälsosam kost är ett av de bästa sätten att kontrollera ångest och stress. Och faktum är att något av det bästa du kan göra är att dricka mer vatten. Många studier har visat att minst 25% av personer med beständig stress lider av vätskebrist. Vätskebrist bidrar även till ångest.

All mat som innehåller magnesium, vitamin B12 (och andra grupper av B-vitamin), zink och antioxidanter bidrar till att lindra stress. Det finns även örttillskott, som kava och passionsblomma, som kan vara fördelaktiga i din strävan att lindra ångest.

Lindra ångest med kosten

All den mat som nämnts ovan är livsmedel som kan lindra ångest. De bidrar med vitaminer som lugnar ner sinnet och kroppen, vilket ökar din energi och får dig på ett bra humör. Kombinera dessa med en balanserad kost och undvik friterad mat samt skadliga ingredienser. Du kommer därefter snart att se en betydlig minskning av din ångest.

Det är viktigt att komma ihåg att det är upp till var och en att försöka förstå hur den egna ångesten fungerar. Det är därför viktigt att reflektera själv eller träffa en specialist för att få förbättring, speciellt om ångesten påverkar dina dagliga aktiviteter eller din livsrytm.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.
  • O’Mahony SM., Clarke G., Borre YE., Dinan TG., Cryan JF., Serotonin, tryptophan metabolism and the brain gut microbiome axis. Behav Brain Res, 2015. 277: 32-48.
  • Sadeghi O., Hassanzadeh Keshteli A., Afshar H., Esmailzadeh A., et al., The association of whole and refined grains consumption with psychological disorders among Iranian adults. Eur J Nutr, 2019. 58 (1): 211-225.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.