3 smoothies med gurkmeja som är rika på antioxidanter

Tack vare sina antioxidanter kan gurkmeja neutralisera fria radikaler och hjälpa oss att bibehålla bra hjärthälsa, samtidigt som den stärker vårt immunförsvar och motverkar tidiga ålderstecken.
3 smoothies med gurkmeja som är rika på antioxidanter
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Gurkmeja är en av de mest populära kryddorna i världen och har använts sedan antiken både inom gastronomin och för medicinskt bruk. Det har visat sig att den är en “superkrydda” tack vare sina näringsrika komponenter, vilket gör den till en av världens mest hälsosamma kryddor. Du kan dra nytta av dess egenskaper med hjälp av smoothies med gurkmeja.

Den har sitt ursprung i Asien med har spridit sig till i princip hela världen, både i rotform och som pulver eller extrakt. Det bästa är att du kan inkludera den i olika maträtter och behandlingar, och enkelt kombinera den med andra ingredienser.

Vi kommer i denna artikel dela med oss av 3 intressanta recept på smoothies med gurkmeja som är rika på antioxidanter och kombinerar denna krydda med andra ingredienser.

1. Energigivande smoothies med gurkmeja

Gurkmeja och banan

Denna energigivande dryck är perfekt för att få igång kroppen när du känner dig trött, både fysiskt och mentalt. Den ger dig stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler som hjälper dina organs huvudfunktioner och garanterar dig god hälsa.

Den har även en antiinflammatorisk och antibakteriell verkan som skyddar vävnader i kroppen, samtidigt som den stärker immunförsvaret.

Även om dess huvudfunktion är att återställa din energi bör vi även säga att den är bra för matsmältningen tack vare att den innehåller höga nivåer av fibrer och enzymer.

Läs gärna denna artikel: Gurkmeja mot värk och cancer

Ingredienser

Tillredning

 • Lägg alla ingredienserna i en mixer och blanda tills du har fått en jämn blandning.
 • Drick utan att sila den på morgonen eller innan huvudmåltider.
 • Drick inte mer än 200 ml per dag.
 • Du kan tillreda den varje gång du känner att du behöver mer energi.

2. Antiinflammatoriska smoothies med gurkmeja

Gurkmeja kombinerad med gurka

Denna smoothie är en grön dryck som förbättrar din generella hälsa. Dess antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper är väldigt effektiva för att lindra smärta och inflammation som orsakas av problem med leder och muskler.

Den rekommenderas även för muskelkramper, vätskeretention och inflammationsvärk, och är perfekt för att gå ned i vikt tack vare att den stimulerar metabolismen i kroppen.

Gurkmeja innehåller även ämnet curcumin – ett ämne som har visat sig vara en bra kandidat för behandlingar av Alzheimers sjukdom.

Ingredienser

Tillredning

 • Lägg alla ingredienserna i mixern och blanda tills du har fått en jämn dryck. Lägg till lite vatten om du vill att den ska bli mer flytande.
 • Drick ett ofiltrerat glas på morgonen.
 • Upprepa denna process minst tre gånger per vecka i två månader för att du ska känna dig bättre.

3. Renande smoothies med gurkmeja

Blanda ingefära med morot

Genom att dagligen konsumera antioxidanter kan du eliminera oönskade ämnen från kroppen och garantera att dina vitala organ fungerar bra. Dessa smoothies med gurkmeja innehåller enzymer som förbättrar matsmältningen och renar kroppen.

Ingredienser

 • 1 tesked gurkmeja
 • 1 knippe romansallad
 • 3 morötter
 • 1 gurka
 • 1 citron med skal
 • 100 ml vatten

Tillredning

 • Lägg alla ingredienserna i en mixer och blanda tills du får en homogen blandning utan bitar.
 • Drick sedan drycken på morgonen tre gånger per vecka.
 • Upprepa i en månad för att rena kroppen.

OBS

Om du har någon typ av leversjukdom bör du konsultera en läkare innan du förtär dessa smoothies med gurkmeja, eftersom gurkmeja ibland kan ha en irriterande effekt.

Då de har en antikoagulerande verkan rekommenderas de heller inte för personer som tar vasodilatatorer och antitrombotiska läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of. Alternative Medicine Review, 14(2).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.