14 användningar för färsk ingefära

Visste du att ingefära kan hjälpa till att förbättra din matsmältningshälsa? Genom att konsumera färsk ingefära dagligen kan du förbättra din tarmhälsa, vilket är utmärkt för fall av matsmältningsproblem såväl som för personer som lider av förstoppning eller diarré.
14 användningar för färsk ingefära
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ingefära är en rot som har använts av många samhällen i tusentals år. Den är mest känd för sina användningar i köket, men idag ska vi visa dig 14 andra användningar för färsk ingefära som du kanske inte kände till. 

Antioxidant

Ingefära har precis som de flesta örter höga nivåer av antioxidanter. Det betyder att ingefära är speciellt rekommenderad för att bekämpa intern svullnad i kroppen och förebygga sjukdom. Näringsexperter rekommenderar att du konsumerar ingefära och liknande örter för att hålla dig frisk.

Förbättrar maghälsan

Magsäcken

Genom att konsumera färsk ingefära kan du även läka din mage och förbättra tarmhälsan såväl som tarmrörelserna. Den är även utmärkt för att snabba på produktionen av matsmältningsenzymer och bidra till en välfungerande matsmältningsprocess. Så glöm inte: ingefära är utmärkt för problem som dålig matsmältning, förstoppning och diarré.

Smärtlindrande

Ingefära har smärtlindrande egenskaper som kan vara väldigt användbara för att lindra muskel- och ledsmärtor, vilket betyder att den kan vara till stor hjälp för personer som lider av artrit. Detta eftersom den kan minska smärtan de upplever och samtidigt öka deras rörlighet.

Ingefära rekommenderas för atleter och tränare som upplever muskelsmärta under träningen. Om du någonsin har kommit hem från jobbet och känt dig fysiskt trött bör du prova att lägga en bit färsk ingefära i badkaret. Att ta ett bad med ingefärsvatten är ett utmärkt alternativ för dagar när du känner dig trött och stressad.

Lindrar illamående under graviditet

Gravid illamående

Gravida kvinnor brukar må illa och känna att de vill kräkas ofta, och eftersom deras hälsa är väldigt känslig under graviditeten rekommenderar läkare att inte ta läkemedel mot illamående. Även receptbelagda läkemedel kan skada bebisen, orsaka spontan abort eller andra komplikationer.

Tack vare nyligen genomföra studier i ett flertal europeiska och asiatiska länder har man upptäckt att ingefärsrot i teer eller konsumtion av denna ört naturligt hjälper till att lindra symptom associerade med illamående, utan att utsätta modern eller bebisen för läkemedel fulla av kemiska substanser som kan ge negativa bieffekter.

Du bör dock alltid tala med en läkare innan du använder ingefära för att kontrollera illamående under graviditeten.

Förebygger tarmcancer

Studier har visat att ingefära innehåller en komponent vid namn gingerol, vilket är den substans som ger roten dess distinkta smak. Enligt forskning är den både antioxidativ och antiinflammatorisk. Detta ämne är dessutom anticancerogent och har visat sig förebygga grovtarms- och ändtarmscancer.

Stimulerar aptiten

Kvinna med aptitbrist

Den skarpa smaken av ingefära kan fungera som en stimulant. För personer som lider av aptitbrist är det utmärkt att dricka ingefära i form av juice eller te. Ingefära stimulerar även din aptit eftersom den ökar produktionen av matsmältningsenzymer.

Förebygger och förbättrar symtom för äggstockscancer

Precis som i fallet med grovtarms- och ändtarmscancer är ingefära även användbart för att lindra elakartade tumörer. Som tidigare nämnt innehåller denna ört ett ämne som hjälper till att förebygga reproduktionen av fria radikaler i kroppen såväl som att bekämpa svullnad, vilket är det första tecknet på att cancer håller på att bildas.

Lindrar mensvärk

Kvinna med PMS

De läkande egenskaperna hos ingefära kan hjälpa dig att hålla dina fortplantningsorgan friska. För kvinnor som lider av stark mensvärk kan konsumtion av denna ört i början av cykeln vara väldigt användbart, eftersom den lindrar smärta som associeras med menstruation. Regelbunden konsumtion av ingefära kan dessutom hjälpa dig att hålla menstruationscykeln regelbunden.

Förebygg illamående när du reser

För personer som lider av åksjuka, sjösjuka eller illamående när de reser med flygplan kan ingefära vara väldigt användbart på grund av dess lugnande effekt på nerverna. Du kan tugga ingefära eller täcka den med socker för att ta med på resan, eftersom denna ört långsamt kan absorberas av kroppen.

Självklart finns det receptfria läkemedel för denna åkomma, men till skillnad från ingefära är de inte naturliga och ger dig inte samma fördelar som denna ört.

Förebygger gasighet

Gaser i magen

Gaser och smärtan som kommer med dem kan vara resultatet av olika faktorer, inklusive stress, matsmältningsproblem eller dåliga matvanor. Genom att inkludera ingefära i din dagliga måltidsplan kan du lindra dessa symtom och förbättra din maghälsa.

Färsk ingefära förebygger andningsproblem

Denna ört är även perfekt för lung- och hjärthälsa. Om du lider av problem som astma eller bronkit kan du lägga till lite ingefära i dina standardrecept för att snabba på läkningsprocessen.

Behandlar solbränna

Solbränna på ryggen

Tack vare dess återupplivande och läkande egenskaper kan ingefära även användas för att lindra mindre hudproblem och solbränna. Saften och oljan som extraheras direkt från växten kan appliceras på det drabbade områden för att snabba på återväxten av vävnad.

Smakmedel

Denna del kräver inte mycket förklaring eftersom det redan finns tusentals recept med ingefära bland ingredienserna. En sak vi vill påpeka är hur allsidig denna ört är – du kan inkludera den i allt från såser och dressingar till drycker, bland annat. 

Kosmetisk användning

Egenskaperna hos ingefära gör den till en utmärkt beståndsdel i tvålar, parfymer, lotions och andra kosmetika, eftersom den är utmärkt för huden och hjälper till att återvitalisera kroppen.

Som du sett i denna artikel har färsk ingefära många mindre kända egenskaper och användningar. Prova ingefära, för det är ett utmärkt alternativ att lägga till i dina recept redan idag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.