Ingefärste: viktnedgång och när det ska undvikas

Utöver att hjälpa dig bli mätt har ingefärste termogeniska egenskaper som gör det enklare att snabba på kroppens ämnesomsättning, vilket bränner fett snabbare.
Ingefärste: viktnedgång och när det ska undvikas
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Ingefärste – har du någonsin provat det? Det är en rot som har många medicinska egenskaper, varav en är att hjälpa dig tappa vikt på ett hälsosamt och naturligt sätt. Dess njutbara och kryddiga smak gör den till en perfekt partner för att tappa vikt, men den lindrar även smärta och kan vara en av de bästa antiinflammatoriska medlen i världen.

I dagens artikel ska vi förklara hur du på bästa sätt använder ingefärste för att tappa vikt. Det är dock även viktigt att veta när det inte är lämpligt att konsumera detta utsökta te. Är du redo med anteckningsblocket?

Varför ingefärste för att tappa vikt?

Ingefärste

Om du under den senaste tiden lagt märke till att du gått upp lite i vikt – kanske har din mage eller dina höfter blivit så breda att kläderna inte passar – är det förmodligen dags att skrida till handling. Först och främst säger vi inte att du kommer tappa vikt genom att endast dricka ingefärste i flera dagar. Inte alls.

Ingefärste är menat som ett komplement till en hälsosam diet för viktnedgång. Det betyder att det är viktigt att du minskar ditt dagliga fettintag och försöker äta bättre rent generellt genom att bereda utsökta sallader, ångade grönsaker och att du inte försummar din dagliga dos av protein, fibrer och gott om vatten.

Om du lägger till lite träning och en kopp ingefärste efter varje måltid kommer du nå din idealvikt på fem veckor. Visst krävs det en ansträngning från dig, men det råder inga tvivel om att det är värt det.

Låt oss ta reda på varför ingefärste hjälper dig gå ned i vikt:

1. Möjliggör bättre matsmältning

En av de största fördelarna med ingefära är att den främjar matsmältningen. Vet du varför? Den hjälper till att inducera regelbundna rörelser i magen och tunn- och tjocktarmen. Detta betyder att din mat bearbetas bättre, enklare och att du får tillräcklig näring genom att ta bort det som kroppen inte behöver.

2. Termogen – snabbar på ämnesomsättningen

Vet du vad det betyder när ett livsmedel har termogena egenskaper? Det betyder att de faktiskt höjer kroppstemperaturen, vilket hjälper din kropp att öka ämnesomsättningen och bränna mer fett. Ingefära är en av de mest effektiva växterna för att hjälpa dig tappa vikt naturligt, och dess termogena egenskaper är bland dess främsta fördelar.

3. Gör att du känner dig mättare

Detta har utan tvekan hänt dig: du avslutar lunchen, går tillbaka till arbetet, men efter några minuter känner du en gnagande tomhet i magen. Du är fortfarande hungrig! Och det är då du begår misstaget att ta närmsta matbit som finns till hands: några kex, ett bakverk, mm.

Ingefära är en känd aptitdämpare, vilket gör den till ett perfekt val att dricka efter måltider så att du inte känner behov av att äta mer. Om du är mättare lockas du inte att ta ett mellanmål och kan förhoppningsvis hålla dig till middagen.

Ingefära hjälper till att eliminera suget efter något att äta. Varför inte prova redan idag?

4. Ingefärste är en fantastisk antioxidant

Ingefärste är väldigt rikt på antioxidanter, vilket betyder att det kan hjälpa din kropp att bli av med alla de gifter som orsakar inflammation och sjukdom. Dina organ fungerar då bättre, och detta hjälper dig att lättare bränna fett. Det är ett utmärkt, naturligt sätt att förbättra din hälsa!

Hur du gör ingefärste

Ingefärste med citron

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 20 g ingefära (hacka roten i delar lika breda som ditt finger)
 • Saften från 1/2 citron
 • 1 matsked honung (20 g)

Beredning

 • Ingefärste är enkelt att göra. Först värmer du upp vattnet i en kastrull eller tekanna av koppar eller lera. Vanligtvis är tekannor gjorda av aluminium eller annan metall som inte bevarar de medicinska egenskaperna hos vissa växter, så om möjligt bör du undvika dessa material.
 • Koka upp vattnet, lägg till ingefäran och låt det sjuda i 20 minuter. När det är klart stänger du av värmen och låter det stå i 10 minuter. Häll teet i din favoritmugg och tillsätt saften från en halv citron. Rör om väl och tillsätt en matsked honung. Det är utsökt!

När bör du dricka det?

 • Börja med två koppar om dagen efter lunch och middag i 15 dagar. Ta en veckas paus och börja sedan igen. Kom även ihåg att bibehålla en hälsosam diet och att få gott om motion.

När bör du undvika att konsumera ingefära?

Diabetes
 • Det är inte en bra idé att konsumera ingefära eller ingefärste om du har utskriven medicin för att behandla diabetes eller högt blodtryck. Sådana läkemedel bör inte tas med denna ört.
 • Om du är gravid eller ammar bör du också undvika ingefära. Glöm inte det!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z. 2018. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/clipboard
 • Adei S., Prakash J., Chemical composition and antioxidant properties of ginger root. Journal of Medicinal Plants Research, 2010.
 • Mansour MS., Ni YM., Roberts AL., Kelleman M., et al., Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism, 2012. 61 (10): 1347-1352.
 • Masuda Y., Kikuzaki H., Hisamoto M., Nakatani N., Antioxidant properties of gingerol related compounds from ginger. Biofactors, 2004.21 (1-4): 293-6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.