6 livsmedel som förbättrar matsmältningen

februari 10, 2019
Äpplen är rika på pektin, som hjälper tarmarnas funktioner, medan äppelcidervinäger är naturligt laxerande. 

Ibland kan man drabbas av förstoppning, få stora problem med att gå på toaletten eller ha en mage som känns uppblåst och väldigt tunn. Vi har dock bra nyheter för dig, eftersom det finns naturliga alternativ för detta som förbättrar matsmältningen och underlättar din situation.

Vi kommer här att lära oss om några naturliga laxermedel som förbättrar matsmältningen, vilket kan vara väldigt fördelaktiga för din kropp eftersom de inte har några biverkningar. Man kan därför även äta dessa oftare än vanliga laxermedel, men man bör förstås inte överdriva.

Bananer förbättrar matsmältningen

En klase bananer

Bananer har en stor mängd fiber, vilket är väldigt effektivt när det gäller att hjälpa matsmältningen. Bland dess komponenter hittar vi även fruktooligosackarider, vilket är kraftiga substanser som förbättrar och höjer tillväxtnivån av tarmfloran och förbättrar matsmältningen. Det är därför viktigt att lägga in dessa utsökta och söta frukter i den dagliga kosten, speciellt ifall man har förstoppning.

Äpplen

Äpplen är rika på pektin, en typ av heteropolisackarider som hjälper till med tarmarnas funktioner. Äppelcidervinäger är en produkt som görs av denna frukt, och är ett effektiv naturligt laxermedel som förbättrar matsmältningen.

Man brukar säga att ett ”äpple om dagen håller doktorn borta”, men det kan bli tråkigt för vissa att äta dem varje dag. Lyckligtvis finns det en effektiv och hälsosam lösning för detta. I detta fall kan du dricka äppeljuice (som är så gott!) eller dricka ett glas vatten med en eller två matskedar äppelcidervinäger. Det rekommenderas att man tar dem på fastande magen.

Skogsbär

Vissa skogsbär som blåbär, jordgubbar och hallon är väldigt rika på antioxidanter, vilka förbättrar matsmältningen och även är effektiva när det kommer till att rengöra tarmarna. Dessa bär är väldigt goda och mångsidiga, eftersom man kan äta dem på många olika sätt, exempelvis: i goda juicer och smoothies, till frukosten i en yoghurt eller på flingorna. Du kan även kombinera detta så att du äter flingor med yoghurt och skogsbär, vilket är en bra kombination som kommer ha en fantastisk påverkan på dina tarmar.

Morötter

Morötter är nyttiga

 

Moroten är en fantastisk naturlig avgiftare, och om du äter den regelbundet kommer du förbättra funktionerna hos dina tarmar. Man bör helst äta den rå, riven i sallader, i juicer eller ifall du vill ät den kokt, men då bör den helst ångas så att den inte förlorar sina egenskaper.

Ifall ingen av de ovanstående idéerna är till ditt tycke, låt mig då rekommendera något mycket speciellt som till och med barnen kommer att tycka om: ät rivna morötter med honung! Detta kommer bli riktigt läckert och du kommer även kunna dra nytta av honungens egenskaper.

Lök

Lök är en fantastisk ingrediens för att minska kolesterolnivåerna, men motverkar också en rad komplicerade sjukdomar, såsom cancer. Den är dessutom en effektiv antioxidant. Tack vare dess innehåll av vitamin C och E är den även bra som laxermedel, eftersom den underlättar tarmtömningar.

Tomater

Tomat är ett fantastiskt naturligt laxermedel eftersom den innehåller mycket fibrer. Tomat skyddar även din tjocktarm och prostatan, eftersom den innehåller mycket lykopen, vilket är vad som ger tomaten dess röda färg, och motverkar dessutom cancer i dessa organ.

Kom ihåg:

Ifall du använder dessa rekommendationer som vi har gett dig kommer du att kunna känna dig säker på att du förbättrar matsmältningen och förstoppning kommer att vara ett minne blott.

  • Giovannucci, E. (1999). Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: Review of the epidemiologic literature. Journal of the National Cancer Institute. https://doi.org/10.1093/jnci/91.4.317
  • Fahrasmane, L., Parfait, B., & Aurore, G. (2014). Bananas, a source of compounds with health properties. In Acta Horticulturae. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1040.9
  • Dorant, E., Van den Brandt, P. A., Goldbohm, R. A., & Sturmans, F. (1996). Consumption of onions and a reduced risk of stomach carcinoma. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8536847
  • Kong, F., & Singh, R. P. (2011). Solid Loss of Carrots During Simulated Gastric Digestion. Food Biophysics. https://doi.org/10.1007/s11483-010-9178-8