Vanor som kan skada dina tarmar allvarligt

Vanor som kan skada dina tarmar allvarligt

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

Inflammationer, gaser, abdominala tryck… Dina tarmar utgör en viktigt del av din kropp och är även relaterade till ångest och stress. Det finns många faktorer som påverkar deras hälsa, problem som även kan orsaka vad som vanligtvis kallas IBS (irritable bowel syndrome). Vad kan man göra? Vilka vanor kan skada tarmarna? Vad bör man tänka på?

1. Höga stressnivåer

Stressnivåer

Du bör vara vaksam på detta. Din nuvarande livsrytm, hetsen, oro, ångest och stress påverkar din mages hälsa samt dina tarmar. Enligt vissa teorier kallas tarmarna “den andra hjärnan”. Faktum är att detta är var signalsubstanserna syntetiseras, vilket är extremt viktigt för att ge ditt liv både balans och lugn.

En hög nivå av ångest kan enligt vissa specialister ge dig IBS. Därför bör du tänka på att ångest orsakar följande:

  • Ändrar det autonoma nervsystemet. Influerar rörelsemönstret i dina tarmar, ökar eller sänker rytmen.
  • Ändrar ditt endokrina system. Den orsakar en ökad produktion av hormon som är relaterade till stress, som adrenalin och kortisol, som orsakar problem för matsmältningen.
  • Överdrivet ätande. En del människor har vanan att äta överdrivet mycket för att lugna nerverna och motverka ångest. Detta är något som är väl känt. Detta resulterar i att en stor mängd mat måste bearbetas av dina tarmar, som inte kommer att kunna göra allt detta på en gång. Detta orsakar matsmältningsproblem samt problem med näringsupptaget.

Kom ihåg att din livsstil, dina vanor och dina känslor har en direkt påverkan på din kropp, speciellt dina tarmar. Anamma en mer avslappnad och långsam livsstil, njut av ditt liv och spendera tid med familj & vänner.

2. En olämplig och fel kost påverkar dina tarmar

2.1 Undvik friterad mat och halvfabrikat, snabbmat och mat med höga nivåer av fett

Skräpmat är dålig för dina tarmar

Hamburgare, pommes, friterad kyckling med för mycket olja, pizza, lökringar… Vi vet alla vad skräpmat är, men vi äter det ändå ofta eftersom vi har ont om tid och helt enkelt för att vi tycker att det är gott. Men hur många gånger har det inte hänt dig att du efter att ha ätit detta fått ont i magen? Denna typ av mat har väldigt dåliga fibrer. Vidare, då du äter det i överflöd har det tendensen att orsaka både diarré och förstoppning.

  • Tips: Använd spisen för matlagning eftersom då du kommer att använda mindre olja. Då du tillagar grönsaker bör du ånga dem. När det gäller olja, så kommer den hälsosammaste oljan alltid att vara olivolja.

2.2 Undvik rött kött om du vill ta hand om dina tarmar

Rött kött

Varför bör man undvika rött kött? Eftersom det helt enkelt är för svårt att smälta i dina tarmar, har mycket höga fettnivåer och du vet ofta inte var det kommer ifrån. Det är vanligt att djuren ändras genetiskt så att de växer snabbt, och därför producerar mer kött som är fullt av gifter som inte alls är att rekommendera.

  • Ett hälsosamt tips: Det mest rekommenderade köttet är det magra, som kyckling eller exempelvis kalkon. Då du köper dessa, undersök var de kommer ifrån och var djuren har blivit uppfödda. Då du tillagar denna typ av kött, undvik då fritering. Det är bäst att helt enkelt grilla dem eller tillaga dem i ugnen.

2.3 Undvik mjölkprodukter

Mjölkprodukter

Mjölkprodukter är också något som kan orsaka IBS i dina tarmar. Många mjölkprodukter kan få dig att må dåligt och de kan vara svåra att smälta. De har även en hög nivå av fett och laktos, som kan orsaka allvarliga matsmältningsproblem, som orsakar både diarré och förstoppning. Det är bäst att undvika mjölkprodukter så mycket som möjligt.

  • Ett hälsotips: Det är enkelt, bara byt ut komjölk mot naturliga och hälsosamma substanser som havremjölk, rismjölk, mandelmjölk, valnötsmjölk eller även pistagemjölk. Man kan enkelt hitta dem i affären och du kan även göra dem själv. Det är värt att prova.

3. Mediciner kan påverka dina tarmar

Mediciner kan skada dina tarmar

Det finns många studier som har påvisat att hälsoproblem i dina tarmar, som exempelvis IBS, är relaterat till användandet av antibiotika. Vidare, det finns många som har börjat få denna sjukdom precis efter att de har haft en allvarlig infektion. Utökad användning av denna typ av medicin har en direkt skadlig påverkan på dina tarmar.

Men hur kan detta komma sig? Eftersom antibiotika inte skiljer mellan bra och dåliga bakterier. Dess funktion är bara att göra sig av med så många mikroorganismer som den stöter på, vilket är anledningen till att den kan orsaka stora skador på din tarmflora.

Men var försiktig även med andra mediciner, eftersom samma sak även kan hända med dem, som exempelvis de du använder för förstoppning eller diarré. Det är alltid bäst att använda naturliga kurer istället för apoteksprodukter. I vilket fall som helst, för att du ska kunna känna dig trygg, uppsök alltid en läkare för råd. Läkaren kommer att berätta för dig angående de biverkningar som är relaterade till den medicin som du tar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.