Naturliga läkemedel för svullen mage

Naturliga läkemedel för svullen mage
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Det är väldigt vanligt att magen känns svullen efter en måltid och att den då känns väldigt tung och mycket större än den vanligtvis är.

Vad hände? Gick jag plötsligt upp en massa i vikt? Hur länge måste jag uthärda den här obekväma känslan och det här utseendet? Det här är väldigt besvärande och beror på flera orsaker. Men det går att lindra med några enkla saker som vi delar med oss av nedanför, som du kan lägga till i din kost.

Vad orsakar svullen mage?

Att äta för fort

Vissa tror att om de inte äter fort så blir de inte mätta. Men det är faktiskt tvärtom: du kommer fortfarande att vara hungrig, för mättnadskänslan tar 20-25 minuter att nå hjärnan. Dessutom sväljer man även luft, som lagras i magen och orsakar smärta och obehag.

Om du inte tuggar maten väl kan inte enzymerna i saliven komma in i den för att ordentligt binda sig med kolhydraterna. Det betyder att maten inte jäser som den ska i tarmarna.

Hur kan jag undvika att äta så fort?

Börja till exempel måltiden genom att servera varje rätt för sig, med en sallad först. Rostat bröd kräver att du tuggar långsamt, vilket förenar maten lite i taget.

Äter du för mycket friterad mat? Sluta med det.

Friterad mat, stekt potatis och grytor innehåller mycket olja från tillagningen. Det är fett, som är svårt att smälta. Det stannar i våra magar och sväller efter varje mål mat.

Lösningar: Laga maten på ett stekbord eller ånga snarare är att fritera. Kom ihåg att olivolja inte genomsyrar maten lika mycket och att det alltid är bättre att lägga friterad eller stekt mat på hushållspapper ett tag, så att oljan kan rinna av.

Dricker du mycket kolsyrad vätska?

Kolsyrade drycker fyller uppenbarligen magen med gaser. Om de även innehåller socker får vi i oss vad som kallas för “tomma kalorier”, som innehåller energi och gör att vi går upp i vikt. Kolsyrat vatten, som inte innehåller kalorier, leder också till svullen mage och blir värre om det intas under måltider.

Fiber – i måttliga mängder

Om vi bara äter lite fiber kan vi få förstoppning. Men att äta mer än vad kroppen tar upp är inte heller bra. Det är bäst att äta fiber med måtta, då för mycket kan orsaka diarré och svullen mage.

Ta hand om dina magsmältningsenzymer

Om alla dina måltider innehåller mjöl – som frukostflingor, bröd, pasta och även ris – förbrukas kroppens magsmältningsenzymer då maten inte innehåller enzymer. Det här försämrar förmågan att smälta maten vilket kan leda till svullen mage, gas i magen o.s.v.

Ät hälsokost

Bäst näringsvärde finns i hälsokost: vitaminer, mineraler, fiber och antioxidanter… Det ger oss också enzymer som förbättrar vår matsmältning och hjälper mot svullen mage.

Rekommenderad kost för att undvika svullen mage

Vattenmelon

  • Färska frukter är lätta att smälta. De innehåller fiber och stora mängder vatten. De innehåller väldigt lite fett och därför är till exempel en fruktsallad ett perfekt alternativ till middag. Pröva vattenmelon med bitar av aprikos och körsbär… Försök att använda olika frukter om det är möjligt. Vi rekommenderar inte att man äter bara en frukt.
  • Sallader som kombinerar salladshuvud, majs, spenat och frukt som ananas och papaya är utmärkt för matsmältningen. Det är alltid bäst att lägga till frukt till maten.
  • Groddar: soja, alfalfa, linser… Det här är nyttig mat som innehåller vitaminer och mineraler, samtidigt som de har lågt fettinnehåll. De är perfekta till grytor eller soppor med grönsaker, eller kalla sallader. Man kan även lägga dem i tortillabröd!
  • Surkål eller inlagt kål. De här är nyttiga för matsmältningen, tack vare jäsningsprocessen som de går igenom. Det gör dem lätta att smälta och de är jättefina i sallader. Man kan ta bort salt genom att tillsätta vatten strax innan man serverar.
  • Horchata: En mexikansk risdrink som är laktosfri och serveras kall utan något socker. Det är en mycket trevlig dryck som även hjälper till att förhindra svullen mage.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.