Metoder för att naturligt rensa tarmarna

maj 7, 2015

Tarmarna ackumulerar vanligtvis mycket skräp som får hela kroppen att fungera dåligt. Tarmarna kan orsaka problem ifall de inte är rena. Detta är anledningen till att det rekommenderas att man lär sig metoder för att rensa tarmarna. Du bör även lära dig vad som orsakar giftansamling så att du inte råkar ut för detta, eller lyckas förebygga det så bra som möjligt.

Vad du bör veta angående att rensa tarmarna?

Om du vill rensa tarmarna eller din kolon p.g.a. någon enstaka eller mild förstoppning behöver du bara lägga till fibrer eller örter för att normalisera rörelsemönstret. Men det hade varit svårt att ta bort allt ”det gamla” som sitter på tarmväggarna genom att bara göra detta. Varje person som inte sitter på toaletten 5 dagar i sträck kommer att ha rester från 15 olika måltider inuti kroppen.

Att utföra en tarmrensning är fördelaktigt för hela kroppen eftersom den eliminerar allt som inte längre behövs och det som kan orsaka problem; allt från parasiter i tarmarna till någon produkt som förtärdes för länge sedan.

En bra rensning av kolon samt en lämplig kost kommer att rensa tarmarna och få dem rena. Detta kommer även innebära en inre känsla av lugn, bättre sömn, bättre hälsa, bättre kroppsluft, färre finnar, etc. Den har även andra stärkande effekter, som att stimulera mag- och leverkörtlarna, speciellt bukspottskörteln. Tarmrensningar förbättrar matupptaget samt dess nedbrytning.

tarmarna i kroppen

Undvik laxermedel

Du bör veta att laxermedel inte är bra att rensa tarmarna med eftersom deras aktiva ingredienser är mer giftiga och irriterande än själva måltiden. På en naturlig nivå är det bäst att använda sig av tarmsköljningar, lavemang, örter eller salt. Dessa resurser är mer pålitliga och man kan använda sig av dem när som helst utan att behöva ha specifik kunskap om själva ämnet.

Du bör aldrig bli beroende av dessa metoder, ej heller använda dem frekvent, eftersom detta kan skapa en kontraproduktiv effekt. Regelbundenhet är en naturlig konsekvens av ett kostbyte. Detta innebär att det inte är ”värt det” att äta all man vill och kan, för att därefter en vecka senare göra en tarmsköljning, eftersom det inte fungerar på detta sätt.

Du hade även kunnat använda viss typ av mat som, av sig själv, har ”rensande” egenskaper för dina tarmar och du behöver inte lära dig någon av de ovannämnda teknikerna.

Vegetariska recept för att rensa tarmarna

Dessa recept kommer att hjälpa dig att effektivt och enkelt rensa tarmarna och ditt matsmältningssystem på samma gång. Allt du behöver göra är att ändra din kost och börja inkludera mer säsongsfrukt, grönsaker, baljväxter och torra frön.

Dina tarmar kommer att bli mycket renare och följaktligen även dina njurar och din lever. Din hälsa kommer att förbättras märkbart och likaså dina andra organ.

Ett av de bästa recepten för att rensa tarmarna är att använda juice från två apelsiner, sju jordgubbar samt tre urkärnade persikor skurna i bitar. Detta ger dina tarmar en naturlig rensning och stärker dina andningsorgan.

Detta recept har även visat sig minska depression. Lägg bara frukten i mixern och blanda. Drick direkt utan att anstränga dig innan din frukost. Drick detta under nio dagar i rad. En timme efter att ha druckit denna smoothie kan du äta en vanlig frukost.

Pressar juice

Användbara örter

Det finns även, å andra sidan, örter som är väldigt bra för detta ändamål, som exempelvis:

 • Cascara sagrada: denna bark har använts under tusentals år och introducerades för 1500-talets spanjorer av norra aboriginer. Den har ämnen som är kända som ”antrakinoner”, som hjälper till att aktivera tarmarnas rörelser och emulerar rörelsen som uppstår då man går på toaletten. Den hjälper även till med att ta bort avfall hos personer som lider av ett känsligt matsmältningssystem.
 • Plantago psyllium: en bark som ursprungligen kommer från Indien och Iran. Barken används i ört- och alternativmedicin. Den innehåller mycket löslig kostfiber. Blötlägg den för att skapa en gelatinaktig deg massa omkring den, vilken fungerar som en kvast som för att rensa tarmarna genom att borsta bort allt från tarmväggarna. Främjar allmänt god tarmhälsa.
Ta hand om tarmarna

 • Althaea officinalis: denna ört har använts sedan de gamla grekernas tid och det var även här den fick sitt namn. ”Altho” betyder ”bota”. Den innehåller stora sockermolekyler (mucilago) som ger en lugnande effekt på slemhinnorna i tarmväggen.
 • Cinnamomum cassia: även känd som kinesisk kanel. Det är den första kryddan som kom till Europa med Alexander den Store. Innan det togs den till Egypten och Israel. Den kultiveras för sin olja, blommorna samt själva barken i sydöstra Kina och har en fantastisk effekt på matsmältningssystemet. Den bidrar till en hälsosam vävnad, samt hälsosamma slemhinnor inom olika delar av magen och tarmarna.

Råd för att permanent rensa tarmarna

 • Ät mellan 8 och 10 portioner frukt per vecka: välj alltid den som har mest fiber, som röd frukt.
 • Välj kolhydrater från fullkorn 2 till 3 gånger per vecka.
 • Leta efter mat som rensar din kolon, vilket innebär allt som är rikt på protein och fiber.
 • Ät inte sötsaker eller fet mat.
 • Lägg till hela linfrön i din kost, strö dem på din mat.
 • Träna dagligen (minst 30 minuters gång) och drick mycket vatten varje dag (minst två liter per dag rekommenderas).
 • Cupp, M. J., Renner, A., & Cupp, M. J. (2003). Cascara Sagrada. In Toxicology and Clinical Pharmacology of Herbal Products. https://doi.org/10.1385/1-59259-020-9:283
 • Plantago ovata (psyllium). (2002). Alternative Medicine Review.
 • Al-Snafi, A. E. (2013). The Pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaea rosea: A review. International Journal of PharmTech Research.
 • Ravindran, P. N., Babu, N. K., & Shylaja, M. (2004). Cinnamon and Cassia: the Genus of Cinnamomum. Medicinal and Aromatic Plants - Industrial Profiles. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2