Vad du ska göra om dina barn har tarmparasiter

Vet du vad man ska göra om ens barn har tarmparasiter? Detta är en vanlig infektion som påverkar hälsan och välmåendet hos ditt barn. Om man inte behandlar det korrekt eller inte uppsöker en läkare, kan infektionen även återuppstå.
Vad du ska göra om dina barn har tarmparasiter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du är här idag för att få reda på vad man ska göra om ens barn har tarmparasiter. Tarmparasiter drabbar många barn runtom i världen. De vanligaste tarmparasiterna kommer från springmask.

Barn kan drabbas av dessa parasiter när som helst. Majoriteten av fallen upptäcks dock hos barn under 14. Om du märker att ditt barn är rastlöst och obekvämt på kvällen, var uppmärksam, för detta är vanliga symptom.

Vad man bör göra om ett barn har tarmparasiter

1. Ta det till läkaren

För att få reda på huruvida ditt barn har tarmparasiter måste du ta det till läkaren.

Det är inte sant att parasiter är svåra att eliminera – detta problem är faktiskt mycket vanligare än det verkar. Man måste bara vidta vissa nödvändiga steg och följa behandlingsplanen till punkt och pricka för att undvika att parasiten kommer tillbaka.

Bebis hos doktorn

Din barnläkare kan skriva ut oral medicinering. Men ingen medicinering kan inledningsvis eliminera äggen som återigen kan infektera ditt barn. För detta måste du upprepa dosen två veckor senare.

När barnet har mask är risken hög att resten av familjen också är drabbad. Därför bör alla behandlas. Prova några av dessa enkla och användbara tips.

  • Alla familjemedlemmar bör bada på morgonen. Detta kommer hjälpa till att eliminera ett stort antal ägg.
  • Irritation och klåda kan lindras genom att ta ljumma bad och att använda en mild salva.
  • Byt underkläder och lakan ofta. Detta kommer minska smittorisken.
  • Håll naglarna korta och tvätta dem med borste.
  • Alla i familjen bör tvätta händerna ofta, speciellt efter besök i badrummet och innan de hanterar någon mat.

2. Var uppmärksam på deras kost

En myt om parasiter har att göra med konsumtionen av sötsaker. Du har förmodligen hört att man kan se att barnet har parasiter om det får plötsliga sockersug. Detta är helt och hållet falskt. Det är dock en god idé att hålla koll på vad det äter. Att äta sötsaker må inte indikera närvaron av parasiter, men det är inte bra för hälsan.

Kladdig bebis

När du tvättar mat som ditt barn ska äta ska du se till att använda en bacillfri och bakteriefri vattenkälla eftersom vatten kontaminerat med avföring är en av de huvudsakliga anledningarna till att barn får parasiter.

Även om det är sant att du bör vara försiktig med vad dina barn äter, är mat inte den främsta boven när det kommer till parasiter. Sand i parker, lekplatser, simbassänger, toalettsitsar, leksaker, händer och fingernaglar är de huvudsakliga platserna där parasiter hittas. Det är därför det är viktigt att lära barnet goda hygienvanor.

3. Var uppmärksam på barnets sömnkvalitet

Parasitägg kommer in genom munnen och når sedan matsmältningssystemet, där de kläcks i tunntarmen. Larverna går sedan vidare tills de kommer till grovtarmen. Några veckor senare når honmaskar slutet av matsmältningssystemet och lämnar kroppen för att lägga fler ägg. Denna process sker vanligtvis på natten.

Sovande barn

Detta orsakar rastlösa drömmar, irritabilitet, mardrömmar, tandgnissling och till och med att barnen går i sömnen. Det är därför du bör vara uppmärksam på hur bra ditt barn sover. Om du märker av dessa symptom ska du undersöka ditt barns genitalier, speciellt ändtarmen. Du kan även undersöka avföringen för att se huruvida det finns små, vita trådar – parasiter.

Slutsats

Vet du nu vad du ska göra om ditt barn har tarmparasiter? Kom ihåg att infektionen kan sprida sig till resten av familjen om man inte behandlar den. Gå till läkaren och ta hand om detta problem snabbt och effektivt.

När infektionen väl är borta ska ni utöva goda hygienvanor för att undvika parasiter i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.