Vanliga symptom på tarmparasiter: är jag drabbad?

Vi kanske inte tänker på att det har en koppling, men vissa vanliga symptom på tarmparasiter kan vara ett varningstecken, som extrem utmattning eller till och med en kliande näsa.
Vanliga symptom på tarmparasiter: är jag drabbad?

Senaste uppdateringen: 28 oktober, 2018

Tarmparasiter är ett jobbigt problem, och det händer ofta att vanliga symptom på tarmparasiter blandas ihop med andra hälsoproblem. Bland dem hittar vi följande:

I denna artikel kommer vi ta upp de symptom på tarmparasiter som kan vittna om att du är drabbad.

Vad är tarmparasiter?

Parasiter i magtrakten

Tarmparasiter är mikroorganismer som lever i dina tarmar och påverkar din bakterieflora, ditt näringsupptag och även borttagandet av avfall från kroppen.

De vanligaste är:

  • Giardia
  • Taenia
  • Amöba
  • Ascaris
  • Lamblia

De parasiter som kommer in i kroppen tas för det mesta bort med avföringen. Men gifter som ackumuleras i kroppen försvagar ditt immunförsvar. De ger näring åt parasiterna, vilka sedan kan växa och orsaka problem i sitt nya hem.

Vad finns det för symptom på tarmparasiter?

Tarmparasiter är svåra att upptäcka eftersom dess symptom ofta blandas ihop med andra hälsoproblem, eller så säger man helt enkelt att man inte mår bra. Det är därför viktigt att du känner till de symptom på tarmparasiter som kroppen uppvisar. Om de fortsätter utan någon tydlig orsak så kan de hjälpa dig att utröna orsaken.

Vi kommer härunder gå igenom vilka dessa symptom är. Vissa av dem är väldigt vanliga och andra kommer förvåna dig. Om du har några frågor rekommenderar vi att du pratar med en läkare så snart som möjligt.

Matsmältningsproblem

Kvinna med magont på soffa

Ett av våra vanligaste symptom på tarmparasiter är matsmältningsproblem, speciellt diarré, förstoppning, gaser och uppsvälldhet. Problemet är att det är många som får detta regelbundet och det kan därför ha många olika orsaker.

Du bör dock tänka på detta om du äter bra men fortfarande har problem.

Aptitförändringar

Vi känner alla av aptitförändringar ibland. Detta är dock även ett symptom på att man har tarmparasiter nät aptiten ökar och minskar drastiskt, utan att man vet varför. Det kan komma tillsammans med en plötslig viktökning eller viktminskning. Om du upplever dessa symptom bör du misstänka att du har tarmparasiter.

Nervositet eller irritation

Irriterad kvinna

Tarmparasiter har en tendens att stressa kroppen. De upprör ditt nervsystem utan att du ens vet om det, vilket kan leda till ökad ångest, irritation och stressVissa personer upplever dessa psykologiska tillstånd hela tiden, men om det är ovanligt för dig så bör du hålla utkik efter andra symptom.

Det kan även vara ett tecken hos barn, och ibland kan man därför tro att det handlar om hyperaktivitet. Du kan även komma att se att deras pupiller är vidgade.

Klåda

Att ha klåda runt anus eller andra delar av kroppen är också ett tecken på att du kan ha en parasit. Det är ett av de vanligaste sätten att få en parasit, speciellt för barn som kan klia sig utan att inse det.

Det är även vanligt att det kliar i näsan. Det är ett av de mest intressanta och okända symptomen, och även fast det inte har en vetenskaplig grund så är det något att tänka på i relation till de andra tecknen.

Förklaringen ligger i reflexologi-relationen mellan din näsa och dina tarmar.

Kronisk trötthet

Kvinna som ligger i sängen och är trött

Kronisk utmattning och fibromyalgi har blivit erkända som åkommor under det senaste årtiondet. Vart och ett av dem kommer med symptom som är svåra att ge en diagnos på eftersom de enkelt kan blandas ihop med andra sjukdomar.

Orsakerna är fortfarande okända, men tarmparasiter kan ligga bakom vissa av fallen.

Vaginala infektioner

Kvinnor som ofta får vaginala infektioner bör tänka på att den bakomliggande orsaken kan vara tarmparasiter som orsakar dessa infektioner i könsområdet. De kan därför komma tillbaka efter en behandling som kan verka effektiv på kort sikt.

Lösningen är att bli av med parasiterna en gång för alla och följa en strikt hygien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Boorom, K. F., Smith, H., Nimri, L., Viscogliosi, E., Spanakos, G., Parkar, U., … Jones, M. S. (2008). Oh my aching gut: Irritable bowel syndrome, Blastocystis, and asymptomatic infection. Parasites and Vectors. https://doi.org/10.1186/1756-3305-1-40
  • Stark, D., van Hal, S., Marriott, D., Ellis, J., & Harkness, J. (2007). Irritable bowel syndrome: A review on the role of intestinal protozoa and the importance of their detection and diagnosis. International Journal for Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.ijpara.2006.09.009
  • Robertson, L. J., Hanevik, K., Escobedo, A. A., Mørch, K., & Langeland, N. (2010). Giardiasis – why do the symptoms sometimes never stop? Trends in Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.pt.2009.11.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.