Huskurer med olivolja du inte får missa

oktober 15, 2018

Olivolja, även känd som ”flytande guld”, är en ingrediens som har använts av människor för naturmedicin i århundraden. Den är otroligt bra för din hälsa. Den har så goda och hälsosamma vegetabiliska fetter för Medelhavsdieten att du inte kan låta bli att använda den i din vardag. Nedan listar vi några otroliga huskurer med olivolja du inte bör gå miste om.

Olivolja har många nyttiga beståndsdelar, så förutom att inkludera den i din kost kan du även använda den för värk och smärta i ditt dagliga liv. Vi kommer att berätta om dessa tips nedan så att du hålla koll på dem. Ta reda på om de fantastiska fördelarna med detta ”flytande guld” som moder natur erbjuder.

Hälsofördelar från olivolja

olivolja i flaska

Du bör konsumera 3 matskedar om dagen för att dra nytta av olivolja.

 • Minskar kolesterolhalten i blodet. Tack vare de enkelomättade fettsyrorna minskar LDL-kolesterolet i kroppen medan det bra kolesterolet, HDL, ökar.
 • Motverkar hjärt– och kärlsjukdomar samt åderförkalkning. Detta har man bland annat påtalat i Läkartidningen.
 • Minskar högt blodtryck tack vare dess polyfenoler och oljesyra.
 • Förbättrar matsmältningen genom att fungera som ett skydd mot överskott av magsyra.
 • Förbättrar kroppens pH-nivåer.
 • Möjliggör absorption av kalcium och magnesium.
 • Förhindrar förstoppning.
 • Förbättrar matsmältning: olivolja kan stimulera utsöndring av galla från gallblåsan, vilket förhindrar långsam eller svår matsmältning på grund av fett.
 • Förbättrar kognitiva funktioner tack vare polyfenoler och enkelomättade fetter.
 • Antiinflammatorisk, liknande ibuprofen.
 • Olivolja rekommenderas för klimakteriet.
 • En kraftfull antioxidant, minskar effekter av åldrande.
 • Den gör att du känner dig mätt och rekommenderas för bantning.
 • Den gör huden mer elastisk, reparerar hår, vårdar naglar och ögonfransar.

Huskurer med olivolja

Olivolja och citron

1. Förstoppning

Vi rekommenderar att du tar 2 matskedar olivolja på morgonen på fastande mage. Om du vill kan du förbättra smaken med några droppar citronsaft. Om du lider av allvarligare förstoppning kan du göra en blandning av olivolja (1 tesked) och varmt vatten (1 tesked), och använda det som ett lavemang.

2. Värk i öronen

För att bli av med den, lägg en liten droppe varm olivolja i varje öra och täck med en bomullstuss.

3. Håravfall

En av våra mest berömda huskurer med olivolja är mot håravfall. Detta eftersom olivoljan gör att dina hårsäckar slappnar av och ökar blodflödet till området. För att göra detta, massera hårbotten med olivolja och täck den med en handduk efteråt för ett par timmar. Skölj med vatten och schampo.

4. Reumatism och vrickningar

Som vi nämnde tidigare, har olivolja mycket liknande egenskaper som ibuprofen. Det är mycket fördelaktigt att massera med en eller två matskedar olivolja om du till exempel lider av reumatism. Häll på det påverkade området och ge dig själv en massage för några minuter så att den absorberas väl. Du kommer att uppleva lindring.

5. Brännskador

För att hjälpa läkningen av en lättare brännskada är det mycket fördelaktigt att applicera en matsked olivolja. Men låt brännskadan andas i några minuter innan du applicerar. Vad oljan gör är att återfukta huden och lindra smärta.

6. Bristningar

Det är mycket vanligt att ha hudbristningar på dina muskler, mage eller bröst. För att minska dem, kan du blanda en matsked olivolja med en matsked vetegroddar. Applicera detta på din hud och massera försiktigt.  Denna återfuktande och mjukgörande behandling kommer att göra nytta, men du måste göra det varje dag och vara konsekvent.

7. Akne

Tack vare de antioxidativa egenskaperna hos olivolja, har du en perfekt bundsförvant för att fixa problem med akne. Du bör inkludera olivoljan i din kost eftersom det också kommer att hålla huden ren och återfuktad. Förbered en speciell toner med 10 droppar eterisk lavendelolja och en 2 och en halv deciliter olivolja. Massera ditt ansikte varje dag.

8. Ta bort öronvax

För att ta bort öronvax, droppa ned två droppar olivolja i örat när du går till sängs. Täck sedan med en bomullstuss. Häll sedan lite varmt vatten i örat nästa dag. Som ett resultat kommer öronvaxet att avlägsnas smärtfritt.

9. Gallstenar

Det kanske kommer som en överraskning, men en mycket vanlig och effektiv åtgärd för att bli av gallsten är att ta en matsked olivolja på morgonen, blandat med några droppar citron. Det kräver att man är konsekvent, men så småningom kommer gallstenarna att försvinna.

10. Släta ut rynkor

Tack vare sin antioxidativa egenskaper och dess mycket återfuktande effekt är olivolja mycket fördelaktig för din hud. Du kan släta ut rynkor om du masserar ditt ansikte varje kväll med en matsked olivolja och två droppar citron. Din hud kommer att bli smidigare och yngre. Tveka inte att prova det.

Vad tycker du om dessa huskurer med olivolja? Intressanta, eller hur?