Menskoppen – ett alternativ till tamponger

Vi hör mer och mer om de negativa effekterna som tamponger har på din hälsa på grund av deras giftiga komponenter. Kvinnor vill dock inte mista deras komfort, så vilka alternativ har vi?

Låt oss lära oss om menskoppen, ett ekologiskt, ekonomiskt, komfortabelt och hälsosamt alternativ till tamponger.

Riskerna med tamponger

Tamponger har vissa giftiga substanser bland sina ingredienser.

En av ingredienserna är asbest – en mineralsubstans som ökar menstruationsblödningar, vilket orsakar större tamponganvändning, och som även är carcinogent. Eftersom de inte säljs för att intas oralt så är det inte olagligt, men eftersom vi för in tampongerna i oss, i kontakt med livmoderslemmet, så absorberar din kropp det direkt in i blodomloppet.

En annan giftig ingrediens är dioxin, som användas för att bleka tampongernas fibrer. Detta är också möjligt carcinogent och kan förändra ditt immunförsvar och fortplantningssystem, bortsett från det faktum att det kan orsaka endometrios. Diverse studier och till och med organisationer har konstaterat att upprepad kontakt med denna substans är skadligt.

Avslutningsvis så inkluderar tamponger även konstsilke – ett absorberande ämne som kan orsaka giftshock.

Så varför är inte tamponger förbjudna?

Eftersom tamponger inte anses vara en produkt som konsumeras så tar man inte hänsyn till gifterna de innehåller. Det finns dock många kvinnor som använder dem frekvent, och tittar vi på hur många timmar en kvinna spenderar med en tampong i sig under sitt liv så förstår man att de giftiga och potentiellt farliga komponenterna kan ha stor påverkan på grund av den kontinuerliga kontakten.

Å andra sidan så innehåller bindor också dioxin, men i deras fall så kommer de åtminstone inte i direkt kontakt med din vagina.

På den ekologiska marknaden så kan du hitta tamponger som är tillverkade av 100% bomull utan blekningsprocesser, men den negativa sidan är att te tenderar att vara dyra.

Menskopp

Som tur är så finns det alternativ till de konventionella tampongerna och bindorna: menskoppen. Den tillverkas av silikon och har formen av en kopp. Den är flexibel, vilket gör det möjligt för dig att enkelt sätta in den i din vagina. När den väl är inne så samlar den in blodet utan att absorbera det. När du tar ut så tömmer du blodet i toaletten, tvättar den med tvål och vatten, och sätter in den igen. Efter din menstruation kan du sterilisera den genom att koka den i vatten och spara till din nästa menstruation. Du kan även tvätta den då och då med väteperoxid, vinäger eller naturlig tvål.

menskopp-2

Fördelar med att använda en menskopp:

  • Den är ekologisk eftersom den är gjord av silikon och håller i uppskattningsvis tio år.
  • Ekonomisk eftersom den inte behöver kastas efter varje användning.
  • Den är hälsosam eftersom den inte innehåller några giftiga substanser.
  • Den är praktisk eftersom du kan använda den på samma sätt som en tampong utan att behöva byta.
  • Hjälper dig att förebygga infektioner såsom cystor, till skillnad från bindor.
  • Koppar har en uppskattad kapacitet på 30 ml, vilket är mer eller mindre en tredjedel av en kvinnas totala blod under menstruationen, vilket är varför du inte behöver byta den lika ofta som en tampong eller binda.
  • Den hjälper till att få en hälsosam relation till din menstruation utan tabun samt att du lär dig mängden och den naturliga rytmen hos din menstruation.

Typer av koppar

Det finns olika märken på menskoppar på marknaden. Du kan enkelt hitta dem i naturproduktsbutiker eller på internet.

Generellt sett finns det två storlekar. En för yngre kvinnor eller de som inte fått barn, och en annan lite större variant för äldre kvinnor eller mödrar.

menskopp

Hur används de?

När du köper en menskopp så kommer det finnas detaljerade instruktioner med dem, och det finns även videor på internet som kan hjälpa dig. Du kommer i stort sett klämma den breda delen av koppen för att få in den rätt. När den är inne så släpper du den, varpå den öppnar sig. För att ta ut den drar du försiktigt i dess bas.

Det kan vara lite svårt i början, men du kommer snabbt lära dig att enkelt göra det.

Bilder från Zane Selvans och Greencolander.

MER FÖR DIG