Solbränna – de bästa behandlingarna för huden

Solbränna – de bästa behandlingarna för huden
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vår hud utsätts för solens strålar varje dag. Om vi är ute i solen för länge är vi nästan garanterade en solbränna. Denna typ av bränna uppstår när ultravioletta strålar tränger igenom huden och dödar vävnader i läderhuden, vilket lämnar efter sig vanprydande röd hud som även kan vara väldigt smärtsam.

När huden skadas av överexponering för solen är det viktigt att behandla det så fort som möjligt, eftersom det annars kan påverka hudens hälsa och utseende. Trots att det finns många produkter på marknaden för att förhindra solbränna, är det bästa du kan göra när du redan är solbränd att använda en naturlig behandling för att svalka av och återställa det. I följande artikel kommer vi visa dig några av de bästa behandlingarna för solbränna.

Stanna i skuggan

Om du lider av solbränna är det bästa du kan göra att stanna i skuggan, då fortsatt exponering för solen bara kommer göra brännan värre. Om du måste gå ut, använd kläder som täcker dig väl och skydda, om möjligt, ansiktet med solkräm och en hatt.

Kallt vatten

En kall dusch

När huden skadats av solen är en av de första sakerna du bör göra att ta en kalldusch för att svalka ned dig och återställa det skadade området. Om möjligt kan du linda in dig i kalla kompresser i några minuter åt gången för att svalka bränd hud. Det är framförallt väldigt viktigt att du dricker mycket vatten för att undvika uttorkning, eftersom kroppen förlorar vatten och viktiga salter ute i solen. 

Kalla mjölkkompresser

Mjölk är en utmärkt behandling för att lindra solbränna. Mjölk och de fettsyror den innehåller verkar för att svalka solbränd hud.

Hur använder jag mjölk för solbränna?

Blöt en ren, mjuk trasa med gott om mjölk. Massera försiktigt in på det solbrända området och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan av med mycket kallvatten.

Kamomillte

Te på kamomill

Kamomill är en växt med många medicinska egenskaper, vilket gör den perfekt för att lindra smärtan från solbränna.

Hur använder jag kamomill?

Tillred kamomillte och låt det svalna. Låt det stå i frysen eller lägg i några isbitar för att kyla det fortare. När det är kallt, använd en stor bomullstuss eller handduk för att applicera på det solbrända området.

Aloe Vera

Färsk aloe vera

Aloe vera är en av de mest använda behandlingarna för solbränna. Den lindrar inte bara smärtan från brännan, utan återställer även vävnader och hjälper dig att återhämta dig snabbare.

Hur använder jag aloe vera?

Tryck ur gelen från aloe vera-plantan och applicera direkt på det solbrända området. Den rekommenderas även för intern användning; tillaga en aloe vera-smoothie med vatten eller juice.

Havregryn

Havregryn mot solbränna

Havregryn är perfekta för att återfukta solbränd hud eftersom de mjukar upp och återställer skadorna från solen.

Hur använder jag havregryn?

Blanda havregryn med gott om vatten för att få en massa. Massera försiktigt massan över det skadade området och låt sitta i några minuter. Skölj sedan med kallt vatten.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger när du bränt dig i solen

Äppelcidervinäger är en av de bästa behandlingarna för solbränna. Den lindrar smärtan och förebygger blåsor samt flagnad.

Hur använder jag äppelcidervinäger?

Applicera den inte direkt på huden eftersom det är en syra och kan leda till en negativ reaktion. Det rekommenderas att du först späder ut vinägern med samma mängd vatten.

Du kan använda den med en kompress i 15 minuter på det skadade området. Efter 15 minuter blöter kompressen på nytt i vinägern.

Att bada i äppelcidervinäger är ett annat alternativ. Häll bara i 500 ml vinäger i badvattnet.

Kom ihåg…

Det bästa sättet att behandla solbränna är att inte ens drabbas. Det är väldigt viktigt att skydda din hud från solens skadliga strålar genom att använda solskydd, dricka mycket vatten, hålla huden återfuktad, följa en hälsosam kost och tvätta såväl som exfoliera dig dagligen. Glöm inte att forskningen visar att hudcancer är ett ständigt närvarande hot.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.