Bästa behandlingarna för solbränna

Vår hud utsätts för solens strålar varje dag. Om vi är ute i solen för länge är vi nästan garanterade en solbränna. Denna typ av bränna händer när ultravioletta strålar penetrerar skinnet och dödar vävnader i läderhuden, vilket lämnar efter sig vanprydande röd hud som även kan vara väldigt smärtsam.

När huden skadas av överexponering i solen är det viktigt att behandla det så fort som möjligt, då det annars kan påverka hudens hälsa och utseende. Fastän det finns många produkter på marknaden för att förhindra solbränna är det bästa du kan göra när du redan är solbränd att använda en naturlig behandling för att svalka av och återställa det. I följande artikel kommer vi visa dig några av de bästa behandlingarna för solbränna.

Stanna i skuggan

Om du lider av solbränna är det bästa du kan göra att stanna i skuggan, då fortsatt exponering för solen bara kommer göra brännan värre. Om du måste gå ut, använd kläder som täcker dig väl och, om möjligt, skydda ansiktet med solkräm och en hatt.

Kallt vatten

cold-showersve

När huden skadats av solen är en av de första sakerna du borde göra att ta en kalldusch för att svalka ner dig och återställa det skadade området. Om möjligt, linda dig med kalla kompresser i några minuter åt gången för att svalka bränd hud. Mer än något annat är det väldigt viktigt att du dricker mycket vatten för att undvika uttorkning då kroppen förlorar vatten och viktiga salter ute i solen. 

Kalla mjölkkompresser

Mjölk är en utmärkt behandling för att lindra solbränna. Mjölk och fettsyrorna arbetar för att svalka solbränd hud.

Hur använder jag mjölk för solbränna?

Blöt en ren, mjuk trasa i en bra mängd mjölk. Massera försiktigt in på det solbrända området och låt sitta i 20 minuter. Skölj sedan av med mycket kallvatten.

Kamomillte

chamomile-teasve

Kamomill är en växt med många medicinska egenskaper, vilket gör det perfekt för att lindra smärtan från solbränna.

Hur använder jag kamomill?

Förbered kamomillte och låt det svalna. Låt det sitta i frysen eller lägg i några iskuber för att kyla det fortare. När det är kallt, använd en stor bomullstuss eller handduk för att använda vid det solbrända området.

Aloe Vera

Aloe-verasve

Aloe vera är en av de mest använda behandlingarna för solbränna. Det lindrar inte bara smärtan från brännan, utan återställer också vävnader och hjälper dig att återhämta dig snabbare.

Hur använder jag aloe vera?

Tryck salvan från aloe vera plantan och ha direkt på det solbrända området. Det rekommenderas också för intern användning; tillaga en aloe vera smoothie med vatten eller juice.

Havregryn

oatssve

Havregryn är perfekt för att återfukta solbränd hud då det mjukar upp och återställer skadorna från solen.

Hur använder jag havregryn?

Blanda havregryn med en bra mängd vatten för att få till en massa. Massera försiktigt massan över det skadade området och låt sitta i några minuter. Skölj sedan med kallt vatten.

Äppelcidervinäger

apple-cider-vinegarsve

Äppelcidervinäger är en av de bästa behandlingarna för solbränna. Det lindrar smärtan, samt förhindrar blåsor och flagnad.

Hur använder jag äppelcidervinäger?

Ha det inte direkt på huden då det är en syra och kan orsaka en negativ reaktion. Det rekommenderas att du först späder ut vinägern med samma mängd vatten.

Du kan använda det med en kompress i 15 minuter på det skadade området. Efter 15 minuter, blöt kompressen på nytt i vinägern.

Att bada i äppelcidervinäger är ett annat alternativ. Lägg bara i två koppar vinäger i badvattnet.

Kom ihåg…

Det bästa sättet att behandla solbränna är att undvika dem i första taget. Det är väldigt viktigt att skydda din hud från solens skadliga strålar genom att använda solskydd, dricka mycket vatten, hålla huden återfuktad, följa en hälsosam diet, och tvätta samt exfoliera dig dagligen.

MER FÖR DIG