Hur du undviker solbränna och solskador

Hur du undviker solbränna och solskador

Senaste uppdateringen: 01 mars, 2019

De flesta människor månar om hälsan och skönheten hos sin hud och är medvetna om att små misstag kan orsaka problem som är mer än bara estetiska. Varje dag utsätts din hud för olika faktorer som försvagar och torkar ut den och orsakar mer skada än vad du kan se på ytan. Men genom att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder kan du lyckligtvis förebygga solbränna och solskador som påverkar hudens hälsa på en djupare nivå.

Idag finns det många produkter tillgängliga för hudvård som bidrar till att förebygga solskador. Men det är inte nödvändigt att spendera en förmögenhet på dyra behandlingar för att skydda din hud och hålla den frisk. Idag ska vi dela några av våra bästa tips för att hjälpa dig att undvika solskador på huden.

Är du bekant med vilka typer av mediciner du tar?

Många vet inte om det, men vissa mediciner som antidepressiva läkemedel, p-piller, antiinflammatoriska behandlingar eller kortikosteroider och antibiotika är “ljuskänsliga”, vilket innebär att när du utsätts för solljus ökar risken för solbränna och solskador. Om du tar något av dessa läkemedel är det viktigt att du alltid använder en bra solkräm för att minimera skaderisken.

Vaxning eller rakning 24 timmar före solexponering

Skydda dig från solskador

Oavsett vilken metod du väljer för hårborttagning vill du självklart bibehålla en frisk och ren hud. Du bör alltid skydda huden från solen i 24 timmar efter hårborttagning. Använd en bra fuktkräm och glöm inte solkräm!

Öka ditt intag av antioxidanter och omega-3-fettsyror

Kost spelar en mycket viktig roll för hälsan hos din hud liksom effekterna solen kan ha på den. Ökat intag av antioxidanter hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler, som försvagar kollagen och elastin. Bland de mest kända och hälsosammaste antioxidanterna finner du betakaroten och vitamin A, B, C och E. Du hittar dem i livsmedel som morötter, tomater, aprikoser, spenat, plommon, blåbär, och många andra.

Ett annat viktigt näringsämne för frisk hud är omega-3. Denna typ av hälsosamt fett ger näring åt huden, lugnar irritation och minskar risken för solbränna. Du kan öka ditt intag av omega-3 genom att äta fet fisk och nötter.

Kontrollera dina leverfläckar regelbundet

Leverfläck

Solen är en viktig faktor som påverkar övergången från leverfläck till melanom eller hudcancer. Det är därför det är viktigt att du kontrollerar dina leverfläckar regelbundet för att se om de förändras. Var uppmärksam på de som har oregelbundna eller suddiga kanter, konstiga färger eller om de vätskar sig och blöder. Om du märker något onormalt är det dags att boka tid hos din hudläkare.

Masker som skyddar huden från solskador

Yoghurt- och havregrynsmask

Denna mask återfuktar huden samtidigt som den eliminerar döda celler och minskar uppkomsten av solfläckar. Det är viktigt att du använder den på kvällen för bästa resultat.

Ingredienser

  • 1 dl naturell yoghurt
  • 3 matskedar citronsaft
  • 1 matsked havregryn
  • 2 mosade jordgubbar

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål och applicera masken i ansiktet efter att du har tvättat det. Lämna den på i 10 minuter innan du tar bort den med kallt vatten.

Havregryns- och bananmask

Ett annat bra sätt att skydda din hud från solen och undvika solbränna och fläckar är att göra en kräm på bananer, havre och honung. Dessa tre ingredienser ger näring åt och återfuktar huden samtidigt som de ger en skyddande barriär som avlägsnar döda celler som har ackumulerats på ytan.

Ingredienser

  • 1 liten mogen banan
  • 5 matskedar havregryn
  • 1 matsked honung

Gör så här

Lägg alla ingredienser i din mixer eller matberedare och kör tills du får en slät pasta. Applicera den på ren hud och lämna den på i 15 minuter. Skölj med kallt vatten. Upprepa behandlingen tre gånger i veckan för bästa resultat.

Detta kanske intresserar dig
Hur du gör en egen hemgjord solkräm
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hur du gör en egen hemgjord solkräm

Med följande recept kan du tillverka egen hemgjord solkräm. Den är av utmärkt kvalitet, och mycket effektiv, med en SPF på 20 (eller mer, om du så ...