6 kurer för att ta bort mörka fläckar

6 kurer för att ta bort mörka fläckar

Senaste uppdateringen: 05 april, 2019

Märken och mörka fläckar, även kända som melasma, är missfärgade områden på huden som framförallt drabbar kinder, panna, överläpp och hals. Dessa fläckar orsakas ofta av graviditet, P-piller, hormonförändringar, klimakteriet eller utsättning för solen. I många fall försvinner märkena av sig själva, men ibland kan det vara svårt att ta bort mörka fläckar och kräver därför olika behandlingar.

Krämer för att ta bort mörka fläckar och märken

Torrmjölk för att ta bort mörka fläckar

Som vi sade ovan är melasma en specifik typ av missfärgning som är svår att ta bort över en natt, men inte omöjlig att eliminera eller försvaga. Hudblekande krämer som du kan göra hemma är en utmärkt naturlig kur för att ta bort mörka fläckar och återställa din naturliga hudton.

Ingredienser

  • 2 matskedar torrmjölk
  • 20 droppar väteperoxid
  • 2 droppar glycerin

Beredning

Blanda alla ingredienser i en skål tills de bildar en smet. Applicera på drabbade områden och låt sitta i 20 minuter. Avslutningsvis sköljer du med kallt vatten, och se till att alltid applicera solkräm.

En lotion för märken

Citron

Detta recept på lotion kombinerar förmågan att tona och bleka huden med en exfoliant som hjälper till att ta bort de döda hudceller som associeras med märka fläckar. Båda egenskaperna är utmärkta för att lindra melasma, och om du använder denna lotion varje dag kommer du se resultat på nolltid.

Ingredienser

Beredning

Koka upp vattnet och lägg till persiljan för att göra ett te. Låt det svalna något innan du tillsätter äppelcidervinäger och citronsaft. Sila vätskan och häll den i en sprejflaska. Applicera på drabbade områden varje kväll innan du går till sängs.

Lök- och vitlökssaft

Vitlök kan ta bort mörka fläckar

Lök och vitlök har båda sammandragande effekter och utgör fantastiska antiseptiska och antibiotiska medel som levererar massor av antioxidanter som kan förbättra din huds hälsa och ta bort mörka fläckar, som melasma.

Ingredienser

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 lök

Beredning

Krossa löken och vitlöken för att få ut safterna. Blanda dem tillsammans för att göra en smet och applicera på drabbade områden på huden. Låt sitta i tio minuter, varpå du sköljer med varmt vatten. Upprepa behandlingen två gånger per vecka.

Mask med citron och persilja

Persilja

Citron och persilja är två av din hys bästa vänner eftersom båda tonar och rengör på djupet för att få bort orenheter. Om du vill bleka märken, mörka fläckar och andra “felaktigheter” i huden ska du inte tveka att använda denna mask av citron och persilja.

Ingredienser

  • 1 knippe persilja
  • Saften från 1 citron

Beredning

Blanda båda ingredienserna i en mixer tills du får en smet. Applicera masken på drabbade områden och låt sitta i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Se till att bara applicera masken nattetid eftersom citronsyran i citronsaften kan förvärra märkena om den utsätts för solsken.

Mask gjord på morot och ägg

Morot

Morötter är rika på antioxidanter och andra näringsämnen som är viktiga för frisk hud. Den här masken kombinerar de fördelaktiga egenskaperna hos morötter med ägg för att göra en kraftfullt blekande kräm som även mjukar upp mörka fläckar.

Ingredienser

Beredning

Riv moroten och lägg den i mixern tillsammans med de två äggen. Gör en puré av dem och applicera på ansiktet. Låt masken sitta i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. Upprepa tre gånger per vecka för bästa resultat.

Pepparrots- och mjölkbehandling

Mjölk i glas

Pepparrot har blekande egenskaper som kan hjälpa till att eliminera fläckar på huden, och framförallt mörka fläckar, som melasma. För att förbättra dess effekter blandar du den med mjölk – en kraftfull mjukgörare och djup rengörare för huden.

Ingredienser

  • 1 matsked pepparrot
  • 1/2 dl varm mjölk

Beredning

Blanda båda ingredienser i en mixer tills de bildar en jämn smet. Applicera den sedan på ansiktet där det finns märken. Låt den sitta i 20 minuter innan du sköljer med varmt vatten. För bästa resultat ska du använda denna behandling tre gånger per vecka i två månader.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.