Kurer med äppelcidervinäger: perfekt för skönhetsrutinen

Om du använder äppelcidervinäger i skönhetssyfte – för både hår och hud – är det väldigt viktigt att späda ut vinägern med vatten för att undvika allergiska reaktioner.
Kurer med äppelcidervinäger: perfekt för skönhetsrutinen
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Äppelcidervinäger tillverkas genom att jäsa socker som hittas i skalet och fruktköttet hos äpplen, vilket producerar cider och juice. Den innehåller äppelsyra, vilket både ger den dess karaktäristiska smak samt dess distinkta färg. Men vad finns det egentligen för kurer med äppelcidervinäger?

Denna produkt är väldigt mångsidig och kan användas inom matlagning, medicin, i hemmet och för skönhetsbehandlingar. Det är ett ekonomiskt skönhetsalternativ för personer som väljer att använda den.

Du har säkert en flaska äppelcidervinäger i ditt köksskåp för matlagning, men begränsa inte dess användning till köket. Varför inte prova på några kurer med äppelcidervinäger för hälsa och skönhet också?

Hårhälsa

När du applicerar äppelcidervinäger i ditt hår drar du inte bara nytta av en billig och mycket lättillgänglig produkt, utan gör även ditt hår fylligare och renare. Äppelcidervinäger har bevisats kunna stärka håret och minska mängden mjäll. Dina hårsäckar får en varsam rengöring som främjar hårväxt och eliminerar gifter och smuts som blockerar.

Få snyggare hår

Hur du använder äppelcidervinäger

Späd ut 2 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl destillerat vatten i en sprejflaska. När du har tvättat håret applicerar du äppelcidervinägern och låter det sedan vara i tio minuter. Undvik direkt applicering på skalpen eftersom detta kan orsaka irritation. Denna applicering rekommenderas inte för personer som lider av torrt eller skadat hår, eller de som har hårimplantat.

Kurer med äppelcidervinäger: motverka akne och hudfläckar

Äppelcidervinäger innehåller vissa ämnen som hjälper till att skydda och förbättra din hud, inklusive antibiotiska egenskaper och vissa syror som eliminerar fett- och oljeansamlingar på din hud. Om du har fet eller blandad hud kan äppelcidervinägerns egenskaper hjälpa dig att kontrollera den resulterande aknen.

De som drabbats av mörka hudfläckar kan använda vinägern för att eliminera dem. Det är viktigt att du testar din huds känslighet mot äppelcidervinäger innan du börjar använda den för att undvika irritation. Bered äppelcidervinäger för hudanvändning på samma sätt som du gjorde med håret. Späd ut den med destillerat vatten och applicera på områden av din hud där du tycker det behövs.

Förebygg åldrande och främja frisk hud

Motverka akne

Detta kraftfulla hudmedel hjälper till att främja cirkulationen, reglera pH-balansen och ta bort döda hudceller som förstör hudens utseende. Kurer med äppelcidervinäger kan hjälpa dig att återuppbygga din hudton och ta bort orenheter som orsakar åldrande i förtid, vilket ger din hud lyster och ett yngre utseende. Späd ut en matsked äppelcidervinäger i fem matskedar vatten och applicera på din hud.

Desinfekterande och läkande

Använd äppelcidervinäger för att behandla små skärsår eller insektsbett. Lägg till den i din flytande tvål eller ha i några droppar i badet. Du undviker inte bara obehagliga infektioner i små sår, utan snabbar även upp den cellulära läkningsprocessen.

Håll dig frisk

Äppelcidervinäger i glas

Om du letar efter en naturlig produkt som kan komplettera dina dagliga hälso- och skönhetsrutiner behöver du inte leta längre. Äppelcidervinäger har använts av de rika och berömda som ett hemligt vapen för att hålla sig i form. Genom att lägga till endast några droppar i sitt dagliga vatten kan de bibehålla hälsa och skönhet.

Det hjälper dig inte bara att hålla dig i form, utan även dra fördelar från dess många andra egenskaper. Ha i åtanke att du alltid måste späda ut äppelcidervinägern innan du konsumerar den, eftersom den annars kan ha negativa bieffekter.

Bli av med nagelsvamp

De desinfekterande egenskaperna hos äppelcidervinäger kan hjälpa till att läka inte bara nagelsvamp, utan även svampinfektioner som negativt kan påverka din hälsa. Du borde lägga dina fötter i en bad med äppelcidervinäger – använd dubbelt så mycket vatten som äppelcidervinäger och låt fötterna vara nedsänkta i 15 minuter.

Naturlig deodorant

Eftersom äppelcidervinäger kan hjälpa till att balansera pH-balansen i huden fungerar den även som en utmärkt och naturlig deodorant. För att undvika dess starka odör späder du ut den med vatten innan användning. Dränk en bomullstuss i en blandning bestående av en del vinäger och tre delar vatten, och applicera på din hud.

Känner du till några andra kurer med äppelcidervinäger?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Judy Gopal, Vimala Anthonydhason, Manikandan Muthu, Enkhtaivan Gansukh, Somang Jung, Sechul Chul & Sivanesan Iyyakkannu (2017) Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural Product http://doi.org/10.1080/14786419.2017.1413567
  • Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effectMedGenMed : Medscape general medicine8(2), 61.
  • Akanksha, Singh & Mishra, Sunita. (2017). Study about the nutritional and medicinal properties of apple cider vinegar. Asian Journal of Science and Technology
    Vol. 08, Issue, 11, pp.6892-6894, November, 2017

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.