När du skadar dig måste du behandla såret för att förhindra eventuella infektioner och allvarliga konsekvenser. Levande hud fungerar som en barriär för att hindra virus och andra skadliga ämnen från att ta sig in i kroppen. Om du skadar dig kan bakterier komma in i såret och sedan föröka sig inne i eller i närheten av det, vilket resulterar i allvarliga infektioner som kan sprida sig till hela kroppen. Det är alltid mycket viktigt att desinficera sår och rengöra dem väl.
Åtgärder för att desinficera sår
Innan du rör vid såret och börjar rengöra det måste du först tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten.
Koka vatten för att sterilisera de verktyg som du behöver för att behandla såret (pincett, sax, osv).
Sätt på dig latexhandskar för att se till att såret aldrig kommer i kontakt med dina händer: kontakt kan leda till infektioner.
Om såret inte är särskilt djupt behöver du bara tvätta det med tvål och vatten (se till att det är en antibakteriell tvål). Om det är djupt ska du använda en desinficerande lösning (som väteperoxid eller klorhexidin).
Om du inte har desinfektionsmedel till hands kan du enkelt göra ett: koka vatten och tillsätt salt. Du kan använda jod och tvättsprit runt såret för att rengöra det. Häll inte direkt på såret eftersom du kan skada vävnaden och försvåra normal läkning.
Om det drabbade området är kontaminerat av bitar av saker (såsom stickor eller skärvor), använd en pincett för att plocka ut dem och gör sedan rent området.
Efter att du har rengjort såret applicerar du ett antiinflammatoriskt medel (eller ett desinfektionsmedel eller ett antiseptiskt medel) för att torka ut området och hjälpa till att återuppbygga den skadade vävnaden. Om du inte gör det kommer såret ta längre tid på sig att läka.
Även om det är mycket bättre för sår att läka i kontakt med luften, måste de ibland skyddas för att kunna sluta sig helt. För dessa sår ska du använda gasbinda eller något annat mjukt och allergivänligt material för att skydda området. Byt förband varje dag. På så sätt kan du kontrollera såret varje gång och se om det behöver mer fukt eller behöver torkas ut.
Genom att desinficera sår på detta sätt kommer du ge både din hud och din kropp en fullständig och korrekt behandling, och kommer återhämta dig på kortast möjliga tid.
Det finns tyvärr många situationer och sysslor som kan leda till att vi bränner oss mer eller mindre allvarligt. Idag ska vi kolla på några sätt som man kan använda bikarbonat på brännskador. Typer av brännskador och symtom från dessa…
Näsblod, i medicinska termer känt som epistaxi, är ett vanligt problem. Även om det inte brukar vara något allvarligt kan det vara alarmerande för de som drabbas. Men vad orsakar det och hur kan man stoppa näsblod? Näsan är full…
Ett slaganfall, även känt som en stroke, kan kopplas till högt blodtryck, en stillasittande livsstil och för många kalorier i kroppen. Vi löper även högre risk att drabbas av slaganfall om vi röker, dricker för mycket alkohol och är under…
Det är väldigt viktigt att du väljer dina skor väl: sådana som inte klämmer tårna för mycket. Och när du kommer hem är det viktigt att du tar av dig skorna så att fötterna inte måste lida. Tårna glöms ofta bort.…