Desinficera sår på rätt sätt

När du skadar dig måste du behandla såret för att förhindra eventuella infektioner och allvarliga konsekvenser. Levande hud fungerar som en barriär för att hindra virus och andra skadliga ämnen från att ta sig in i kroppen. Om du skadar dig kan bakterier komma in i såret och sedan föröka sig inne i såret eller i närheten av det, vilket resulterar i allvarliga infektioner som kan sprida sig till hela kroppen. Det är alltid lika viktigt att desinficera sår och rengöra dem väl.

Åtgärder för att desinficera sår

Tvätta händerna

  • Innan du rör vid såret och börjar rengöra det måste du först tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten.
  • Koka vatten för att sterilisera de verktyg som du behöver för att behandla såret (pincett, sax osv).
  • Sätt på dig latexhandskar för att se till att såret aldrig kommer i kontakt med dina händer: kontakt kan leda till infektioner.
  • Om såret inte är särskilt djupt behöver du bara tvätta det med tvål och vatten (se till att det är en antibakteriell tvål). Om det är djupt ska du använda en desinficerande lösning (som väteperoxid eller klorhexidin).
  • Om du inte har desinfektionsmedel till hands kan du enkelt göra ett: koka vatten och tillsätt salt. Du kan använda jod och tvättsprit runt såret för att rengöra det. Häll inte direkt på såret eftersom du kan skada vävnaden och försvåra normal läkning.
  • Om det drabbade området är kontaminerat av bitar av saker (såsom stickor eller skärvor), använd pincett för att plocka ut dem och gör sedan rent området.
  • Efter att du har rengjort såret, applicera ett antiinflammatoriskt medel (eller ett desinfektionsmedel eller ett antiseptiskt medel) för att torka ut området och hjälpa till att återuppbygga den skadade vävnaden. Om inte tar såret längre tid att läka.
  • Även om det är mycket bättre för sår att läka i kontakt med luften måste de ibland skyddas för att kunna sluta sig helt. För dessa sår, använd gasväv eller något annat mjukt och allergivänligt material för att skydda området. Byt förband varje dag. På så sätt kan du kontrollera såret varje gång och se om det behöver mer fukt eller behöver torkas ut.
  • På detta sätt ger du både din hud och din kropp en fullständig och korrekt behandling och kommer att återhämta dig på kortast möjliga tid.
Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG