Tvätta ansiktet med äppelcidervinäger - här är fördelarna

Äppelcidervinäger är en organisk produkt som har intressanta egenskaper för huden. Tack vare dess innehåll av syror och antioxidanter är det idealiskt för att behandla utslag, finnar eller akne.
Tvätta ansiktet med äppelcidervinäger - här är fördelarna

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2018

Visste du att man kan tvätta ansiktet med äppelcidervinäger? Här ger vi dig fördelarna med denna behandling och instruktioner för hur du utför den.

Äppelcidervinäger är en av de organiska produkterna som vi kan använda på många sätt i hemmet. Även om det är känt för sina kulinariska egenskaper har det även användningsområden som huskurer och som skönhetsprodukt.

I den här artikeln vill vi belysa dess hudfrämjande egenskaper. Även om det finns många konventionella produkter för det ändamålet, har användning av den här naturliga produkten flera intressanta fördelar.

Faktum är att på senare år har äppelcidervinäger blivit allt mer populär. Nuförtiden är det många kända personer som anser att det är deras “hemlighet” till att se strålande ut. Dessutom är det en produkt som är tillgänglig för alla eftersom den är väldigt billig och enkel att hitta i alla mataffärer.

Visste du varför det är bra att tvätta ansiktet med äppelcidervinäger? Om du inte har börjat använda dig av det i din skönhetsrutin är det dags. Nu ska vi förklara flera av skälen till varför du bör använda det.

Fördelarna med att tvätta ansiktet med äppelcidervinäger

Fördelarna med äppelcidervinäger är många.

Tack vare dess koncentration av organiska föreningar och antioxidanter är äppelcidervinäger ett bra komplement för strålande hud. Utvärtes användning kan vara ett alternativ till vissa kommersiella rengörare eftersom det ger samma fördelar:

Bekämpar fett

De organiska syrorna i äppelcidervinäger hjälper till att reglera din huds pH-värde för att minska överflödig fettproduktion. Dessa substanser ger den en kraftfull sammandragande effekt som minskar glansig och smutsig hud.

Reducerar akne

Genom att tvätta ansiktet med äppelcidervinäger kan du avlägsna partiklar som har fastnat i porerna.

Därför kan regelbunden användning vara en alternativ lösning mot pormaskar, akne och finnar.

Bleker åldersfläckar

Äppelcidervinäger kan hjälpa mot åldersfläckar.

Den här ingrediensen innehåller alfa-hydroxisyror, eller AHA-syror. Dessa har egenskapen att avlägsna döda celler som orsakar fläckar. De kan aktivera cirkulation och cellåterväxt när de absorberas av ansiktet.

Hjälper mot brännskador

Ansiktsrengöring med äppelcidervinäger reducerar också skador som uppstått genom brännskador från solen.

Tack vare dess antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper kan direkt användning minska brännskadan och påskynda återhämtning.

Fungerar som toner

Ett annat intressant skäl till att tvätta ansiktet med äppelcidervinäger är att det fungerar som ett alternativ till toner.

Absorberingen av dess ättiksyra och alfa-hydroxisyror minimerar förstorade porer. Dessutom blir vävnaden stramare vilket motverkar slapphet och för tidiga rynkor.

Förebygger infektioner

De antimikrobiska egenskaperna och föreningarna som finns koncentrerade i den här ingrediensen hjälper till att skydda din hud mot substanser som orsakar infektioner.

Dessutom är det lämpligt för känslig hy och har en lugnande effekt som minskar allergier.

Hur man gör för att tvätta ansiktet med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Ingen fara, det är enkelt!

Allt du behöver göra är att köpa 100% ren äppelcidervinäger eftersom raffinerade versioner inte har samma näringsriktiga kvaliteter.

 • Opastöriserad eller filtrerad vinäger innehåller naturliga enzymer, pektin och oligioelement som är nyckeln till hudbehandling.
 • Det är inte bara för matlagning. Det är också lämpligt för lokal applicering och medicinska ändamål.
 • Normalt är det lite grumligt i botten av flaskan och aromen är lite starkare.

Ingredienser

 • 5 matskedar ekologisk äppelcidervinäger (75 ml)
 • 2 ½ dl kallt vatten

Tillredning

 • Späd ut matskedarna med äppelcidervinäger i vattnet.

Obs: Du måste alltid späda ut det med vatten eftersom dess syror är starka och kan irritera huden om du använder det direkt.

Applicering

 • Efter att ha avlägsnat allt smink på kvällen, spreja vätskan över ansiktet.
 • Det är bäst att göra ett litet test på ett hudområde för att bekräfta att det inte ger oönskade reaktioner (kom ihåg att alla hudtyper är olika).
 • Om det inte orsakar några problem, gno in med lätt massage över hela huden tills dess det är helt absorberat.
 • Repetera i 5 dagar i rad, vila två och börja om igen.

Är du orolig över lukten? Inga problem. Genom att späda ut det med vatten minskar den väsentligt. Så var inte rädd att prova dess egenskaper du också!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Yagnik, D., Serafin, V., & J Shah, A. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Scientific reports, 8(1), 1732. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
 • Johnston C, et al. (2006). Vinegar: Medicinal uses and antiglycemic effect.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201
 • Gopal J, et al. (2017). Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: Antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. DOI:
  10.1080/14786419.2017.1413567

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.