Huskur mot akne: mildra akne naturligt

Akne är ett problem som många människor lider av. Läs vidare för att lära dig om vilka livsmedel du kan använda som huskur mot akne.
Huskur mot akne: mildra akne naturligt

Senaste uppdateringen: 14 december, 2018

Akne är inget okomplicerat problem. Det finns många faktorer som spelar in (infektioner, cirkulation, hormoner, psykologiska faktorer etc) och ibland behövs en läkares hjälp. Lyckligtvis finns det alltid naturliga medel du kan använda som huskur mot akne. De kan ofta förbättra din hud avsevärt. I den här artikeln kommer vi att titta på den mat som kan ha något att göra med uppkomsten av akne, samt några rekommenderade naturliga huskurer och kosttillskott.

Nyttiga och skadliga livsmedel

Mat kan vara en möjlig orsak till akne eller en faktor som spelar i uppkomsten av det. Du bör undvika vissa skadliga livsmedel och lägga till några nyttiga i din kost.

Skadliga livsmedel

 • Mjölk och mjölkderivat
 • Korv
 • Hårda ostar
 • Transfetter (margarin, processade bakverk etc.)
 • Processade livsmedel

Nyttiga livsmedel

 • Färska grönsaker i en sallad eller juice (selleri, lök, morötter etc.)
 • Öljäst
 • Vetegroddar
 • Avokado (måttligt)
 • Olivolja
 • Linfröolja
mildra-akne-med-nyttig-Sallad
Att dricka stora mängder vatten mellan måltiderna under dagen hjälper också till att hålla systemet rent och förhindrar gifter från att komma ut i form av akne. Du kan också dricka te med maskros och kardborre – två medicinalväxter som bistår levern och njurarna. Det kommer att hjälpa dig att förebygga akneutbrott. Du bör dricka två till tre koppar om dagen. Om du vill sockra det bör du använda stevia.

Naturliga kosttillskott

Förutom öljäst och vetegroddar, som kan betraktas som livsmedel eller kosttillskott, rekommenderar vi även:

 • Havsvatten: Havsvatten som du kan hitta i hälsokostbutiker och på stormarknader ger många mineraler som kroppen behöver och i precis rätt mängd. Du kan börja med en sked per dag och sakta öka dosen upp till 50 ml. Blanda en del havsvatten i två och en halv delar vanligt vatten. Det är även en energibooster.
 • Bromelain: Denna del av ananasen har en antiinflammatorisk effekt. Du kan ta det i tablettform för att naturligt verka som en huskur mot akne.

Huskur mot akne: lotions

Du kan göra din egen fuktande och terapeutiska lotion med dessa ingredienser:

 • Jojobaolja: en icke-fet olja
 • Eterisk teträdolja: Med antiseptiska och antifungala egenskaper.
 • Eterisk kamomillolja: Med antiinflammatoriska egenskaper.
 • Eterisk palmarosaolja: Den är antiseptisk, bakteriedödande, sammandragande och läkande. Den stimulerar också cirkulationen.

Blanda 50 ml av jojobaolja med fem droppar av var och en av de eteriska oljorna och skaka väl. Applicera på kvällen innan du går till sängs och på morgonen när du vaknar. Om denna huskur mot akne är för fet för din hudtyp, tillsätt lite aloe vera gel.

Vi kan också göra en enkel anti-akne lotion genom att blanda två nävar rosmarin i en kopp tvättsprit och en halv kopp vatten. Blanda samman ingredienserna i en glasburk och låt stå under en vecka. Ta ut rosmarinen och voila! Applicera varje kväll.

Du kan kombinera lotion med oljan. Applicera lotion först för att rengöra och fräscha upp huden.

Rosmarin
“Hormonell” akne hos kvinnor

För alla de kvinnor som lider av akne och tror att det kan ha att göra med deras hormoner rekommenderar vi en tre månaders lång behandling baserad på Vitex agnus-castus – en utmärkt medicinalväxt som reglerar hormoncykler. Du kan få den i kapslar eller tabletter.

För kvinnor som går igenom klimakteriet kan maca – en knöl från Anderna – fungera bra tillsammans med Vitex agnus-castus. Den är en stor antioxidant som ökar sexlusten och boostar din energinivå. En perfekt huskur mot akne!

Kur för dina tarmar

Vår hud speglar också hur våra tarmar mår. Alla de gifter som ackumuleras i våra tarmar går direkt in i vårt blodomlopp och vår kropp försöker göra sig av med dem genom huden. Vi kan hålla våra tarmar rena genom en balanserad kost och genom att använda en gammal huskur: naturliga varma vattenlavemang.

En annan huskur mot akne är ett grötomslag av lera på magen. Blanda samman röd lera och vatten tills du får en tjock pasta. Sprid den över magen och täck med en trasa eller handduk som sveper runt hela magen och nedre delen av ryggen.

Foton med tillstånd av net-efekt och cyclonebill.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.