Havsvatten och dess fördelar för kroppen

Du kan experimentera med fördelarna med havsvatten både internt och externt. Du kan förbättra din situation vid psoriasis och även artros och artrit, och kan även använda havsvatten vid ångest.
Havsvatten och dess fördelar för kroppen

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Många åker till stranden för att koppla av, varva ner och komma i kontakt med naturen och sola. Men de flesta känner inte till fördelarna med havsvatten för kroppen. I den här artikeln får du lära dig om dessa fördelar.

Forskning om havsvatten

I Kina har havsvatten använts för människans hälsa i över 4000 år. Kejsaren Fui-Shi var en pionjär inom området. Han rekommenderade att dricka vatten från stranden samt äta alger och salter för att bibehålla hälsan. I modern tid har den franska forskaren René Quinton upptäckt att komponenterna i havsvatten är mycket lika kroppens celler och att de är mycket lika blodplasma.

Forskningen bedrevs mellan 1910 och 1950 av doktor Jarricot, som grundade något som kallas för det marina apoteket. Havsvatten användes för att bota olika sjukdomar som kolera, sköldkörtelproblem, undernäring och hudproblem. Det kunde rädda tusentals liv, särskilt barn, och liknande kliniker uppstod i länder som Colombia, Argentina, Spanien, Mexiko, Uruguay och Sydafrika.

Nya studier har visat att havsvatten kan rena tjocktarmen, ge mer energi, avgifta kroppen och förbättra immunförsvaret.

Havsvatten kan vara mycket hälsosamt

Det är också intressant att det i Barcelona finns ett projekt där människor som är beroende av alkohol och droger behandlas med havsvatten med mycket goda resultat.

Havsvattnets egenskaper

Först och främst bör du veta att havsvatten har en annan sammansättning än sötvatten från sjöar, dammar och vattendrag. Det innehåller zink, jod, kalium och spårämnen som gör det hälsosamt för huden och kroppen i allmänhet. Bland de viktigaste egenskaperna hittar vi en antibiotisk effekt och påskyndning av sårläkning.

Man kan även bada i havet för att musklerna ska slappna med hjälp av vattnets jod. Detta ska hjälpa kroppen att återhämta sig från skador. Med andra ord perfekt för de som har blivit opererade.

För de som har sjukdomar med andningsproblem rekommenderas ett bad på stranden för att gynna lungorna och ta bort gifter och främmande ämnen. Det är även bra för att motverka hosta, förkylningar och andra sjukdomar.

Havsvatten är dessutom bra för de som har reumatiska problem som artrit och kan lindra relaterad smärta.

Havsvatten innehåller jod

Det innehåller också magnesium som hjälper till att lindra ångest. Att tillbringa några dagar på stranden är därför bra som terapi för de som lider av nervositet och stress.

När du tar en promenad på stranden rensar du ditt sinne, och du kan även kombinera det med att massera fötterna med havsvatten medan du tittar på solnedgången.

Bor man nära havet bör man göra detta någon gång i veckan. På sommaren kan du ta ett dopp efter jobbet och njuta av den svala brisen under en strandpromenad. Om du inte bor nära stranden kan du åka dit en helg på semestern.

Åk till havet och andas in vinden från vågorna.

Påskyndar cellgenerering

Vatten från havet kan behandla problem med levern och njurarna på grund av att det ska påskynda cellregenereringen. Ett exempel är vid skrumplever – då har stora mängder vätska samlats i magen så att den är uppsvullen och patienten kan se gravid ut. Att dricka havsvatten kan motverka detta. Det är även bra vid njursvikt, yrsel, kräkningar och problem med att urinera.

För hudsjukdomar som psoriasis rekommenderas att du använder vatten från havet. Du kan även använda det i hårbottnen för att motverka klåda.

Andra användningsområden är bland annat att bota sömnlöshet, och du kan då exempelvis ta en promenad vid stranden för att andas in vinden från vågorna.

Bilder: Parker Knight, Michael (alias Moik), Jere Keys, Diego David Garcia, Clarkston SKAMP

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Chemical Society. (2006). Chemistry in the community. Nueva York: W.H. Freeman.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • Park, Chris. (2007). A dictionary of environment and conservation. Oxford: Oxford UP.
  • Lagarto Parra, A., & Bernal Sologuren, I. (2002). Utilización terapéutica de las aguas y fangos mineromedicinales. Revista Cubana de Farmacia, 36(1), 62-68.
  • Kimata, H., Tai, H., & Nakajima, H. (2001). Reduction of allergic skin responses and serum allergen-specific IgE and IgE-inducing cytokines by drinking deep-sea water in patients with allergic rhinitis. Oto-Rhino-Laryngologia Nova, 11(6), 302-303.
  • Nani, M., Zura, S., Majid, F. A. A., Jaafar, A. B., Mahdzir, A., & Musa, M. N. (2016). Potential health benefits of deep sea water: a review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.