Bekämpa förkylningssymtom inom 24 timmar

mars 8, 2019
Apelsiner är rika på C-vitamin, vilket hjälper oss att bli kvitt förkylningar snabbare.

När vädret blir kallare på vintern upplever många av oss vissa förkylningssymtom som hindrar oss från att utföra våra dagliga aktiviteter. De kan också göra oss trötta till den grad att vi bara vill stanna i sängen hela dagen. När vädret är kallt försvagas vårt immunförsvar och gör oss mer benägna att drabbas av till exempel influensa, förkylningar, hosta, muskelvärk, med mera.

Bekämpa Förkylningssymtom

Med detta i åtanke måste vi bereda oss på att möta dessa kalla dagar och försöka att upprätthålla en rutin som gör att vi kan stå starka i kampen mot eventuella hälsoproblem som kan uppstå till följd av årstidsförändringen.

Professor Ron Eccles på Centre for Common Cold vid University of Cardiff (Storbritannien) delar här med sig av en strategi för att bekämpa förkylningssymtom orsakade av kallt väder och visar hur vi kan övervinna dem på bara 24 timmar.

07:00 – Ta en varm dusch

Om du på grund av förkylningen vaknade upp med en mycket öm känsla i lederna, och även känner att en huvudvärk är på gång, kan en varm dusch vara det bästa sättet att påbörja dagen. Det varma vattnet hjälper dig att slappna av och ångan bidrar till att rensa bihålorna för att undvika igensättningar och andra problem, som bihåleinflammation.

08:00 – Ät en nyttig frukost

Quinoa grönsakssoppa

Ditt näringsintag är en viktig del av återhämtningsprocessen vid en förkylning. Frukosten är nyckeln till att starta dagen på ett bra sätt och effektivt bekämpa förkylningssymtom. Du kan till exempel dricka naturlig apelsinjuice och äta en tallrik havregrynsgröt med bär rika på antioxidanter.

Ett annat bra alternativ är att börja dagen med en frukost bestående av grönsaks- eller kycklingsoppa.

10:00 – Ångbehandling

Vid en förkylning täpps näsan igen och vi får ett överskott av slem, vilket hindrar oss från att andas normalt. Om bihålorna blockeras drabbas vi sannolikt av bihåleinflammation, som ackompanjeras av en hemsk huvudvärk. I detta fall är det bra att ta något receptfritt läkemedel eller en naturlig huskur för att lösa upp blockeringarna.

Du kan också utföra en ångbehandling genom att placera huvudet över en skål med kokande vatten och täcka det med en handduk i 5 minuter. Det är perfekt för att lugna och rensa luftvägarna.

12:00 – Dags för en promenad

person som promenerar
Det tar emot att trotsa kylan utomhus, men faktum är att en promenad innan lunch kan förbättra ditt humör och stärka immunförsvaret. Tro därför inte att du skadar din kropp om du går ut när du är förkyld. En liten promenad kan vara till stor hjälp (om du klär dig varmt, vill säga).

13:00 – Lunchtid

Den idealiska lunchen är grillad kyckling med en sallad. Proteinerna i kyckling hjälper kroppen att producera immunceller och stärka immunsvaret. Samtidigt är grönsakerna i din sallad rika på antioxidanter och näringsämnen som är nödvändiga för att bekämpa förkylningar.

15:00 – En hälsosam dryck

Apelsinjuice

Som mellanmål på eftermiddagen är det bäst att dricka ett varmt örtte för att lösa upp slemmet så att du enklare kan bli av med det. Alternativt kan du dricka ett glas färskpressad apelsinjuice då dess höga halt av C-vitamin är bra för återhämtningsprocessen.

18:00 – Middagstid

Vid middagstid är det mycket bra att äta kryddstark mat som till exempel curry eller chili con carne. Dessa typer av livsmedel bidrar till att höja din kroppstemperatur, vilket på så sätt ser till att lindra dina förkylningssymtom.

Andra ingredienser som du kan överväga att införliva i din middag är ingefära, vitlök och paprika, som är kända för sina antivirala och även antibakteriella egenskaper, vilka hjälper dig att bekämpa förkylningen och rensa bihålorna.

20:00 – Ta ett avkopplande bad

Avkopplande bad

Mot slutet av dagen är det ganska troligt att du kommer känna dig trött och ha ömma muskler på grund av förkylningen. För att kunna sova gott och låta dina muskler slappna av är det bra att ta ett varmt bad en timme eller två innan sänggåendet. Du kan tillsätta några droppar eterisk eukalyptusolja till badvattnet för att öka dess effekter mot förkylningssymtomen.

22:00 – Dags för åtta timmars god sömn

Det är viktigt att gå till sängs tidigt och få en god natts sömn för att snabbt återfå din styrka. En god natts sömn stärker immunförsvaret och hjälper dig att bekämpa dina förkylningssymtom. Du bör undvika att dricka drycker som kaffe eller alkohol innan du lägger dig eftersom dessa kan störa din sömn.

Cohen, S., Doyle, W. J., Alper, C. M., Janicki-Deverts, D., & Turner, R. B. (2009). Sleep habits and susceptibility to the common cold. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2008.505

Cort, F. (1950). Treatment of the common cold. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.2.4682.785

Justad, J. (2013). The Common Cold: Transmission, Risk factors, Clinical features, Incubation period, Symptom duration, Diagnosis, and Complications. Health Guidelines.

Turner, R. B. (2007). Rhinovirus: More than Just a Common Cold Virus. The Journal of Infectious Diseases. https://doi.org/10.1086/511829