7 intressanta sätt att stärka immunförsvaret

7 intressanta sätt att stärka immunförsvaret

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vårt immunförsvar är kroppens naturliga försvar mot infektioner och sjukdomar som orsakas av virus och skadliga bakterier. När immunförsvaret är bristfälligt kan det inte skilja mellan friska vävnader och smittoämnen, vilket hindrar det från att fungera ordentligt. Här kommer vi att förse dig med information om hur du kan stärka immunförsvaret naturligt.

Spendera inte för mycket tid i solen

Sola

Det är viktigt att ha tillräckligt med vitamin D, vilket du kan få från solen. Men om du överexponerar dig för solen kan det leda till cancer, att huden åldras, och ett försvagat immunförsvar.

Få i dig vitamin A för att stärka immunförsvaret

Vitamin A kan hittas i livsmedel som:

  • Nötkött
  • Fisk
  • Fågel
  • Mejeriprodukter
  • Frukt
  • Grönsaker

Förutom att stärka immunförsvaret ger denna vitamin även friskare tänder, hud, mjuka vävnader och benvävnad. Vitamin A är dessutom bra för din syn.

Få i dig vitamin C

Kroppen behöver det för att växa, och i synnerhet för att reparera kroppsvävnad. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin för att hålla ben, ligament, senor, blodkärl och kroppens allmänna hälsa i gott skick. Bland de viktigaste naturliga hälsofördelarna hos C-vitamin kan nämnas:

  • Att läka sår
  • Att skjuta upp cellernas åldrande tack vare sina antioxidanter
  • Eliminera kroppens toxiner
  • Att bekämpa fria radikaler

För att dra nytta av dessa fördelar bör du äta: melon, kiwi, mango, papaya, citrusfrukter, jordgubbar och tranbär.

Få i dig vitamin E

Vitamin E skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler, stärker immunförsvaret och främjar bildandet av röda blodkroppar.

Sov tillräckligt

Sömn är viktigt för både kropp och själ! Immunförsvaret producerar celler medan du vilar, vilket är varför du borde få minst 6 till 8 timmars sömn per natt. Det är också nödvändigt för att hålla huden i gott skick.

Drick inte alkohol

Alkohol

Alkohol innehåller metaboliter kallade aldehyder som i hög grad skadar och försvagar immunförsvaret, vilket ökar din sjukdomsrisk. Det orsakar dessutom kroppssjukdomar så som cancer i matstrupen, munnen, tarmen, levern, och andra organ.

Skratta

Det finns flera studier som tyder på ett samband mellan skratt och immunförsvarets produktion av antikroppar, så ge det ett försök! Ju mer du skrattar, desto mer kommer du att stärka ditt immunförsvar.

Hur vet jag om jag har ett försvagat immunförsvar?

Det är viktigt att vara uppmärksam på de signaler din kropp ger dig när immunförsvaret försvagas, till exempel om du känner dig trött, har muskelvärk, har ett sår som tar lång tid att läka eller om du får förkylningar ofta, bland andra symptom.

Vi hoppas att du har uppskattat några av dessa primära råd och att du tar dem till hjärtat, inte bara för att stärka immunförsvaret, utan också för att garantera att vart och ett av dina organ fungerar som de ska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.