4 soppor som kan mota bort förkylningar

En soppa är inte bara något som kan ge en skön värme i kroppen. Om du inkluderar de rätta ingredienserna kan den också lindra trötthet och eliminera överflödigt slem. Välj det recept som bäst matchar dina preferenser för dagen.
4 soppor som kan mota bort förkylningar

Senaste uppdateringen: 18 december, 2018

Vem får inte ett sug efter en härlig, varm tallrik soppa när man känner sig sjuk, drabbas av förkylningar eller bara känner sig lite krasslig? En soppa kan vara det bästa valet för en varm eller kall dag, och om du väljer dina ingredienser med omsorg kan det vara den perfekta källan till de vitaminer och mineraler kroppen behöver för att må bättre.

I den här artikeln ger vi dig några recept på hälsosamma och läckra soppor som kan förebygga förkylningar samt hjälpa till att bekämpa de vanligaste symtomen: feber, överflödigt slem, trötthet, svaghet mm.

Löksoppa mot förkylningar

Löksoppa är en klassiker. Den serveras på många restauranger, men vi ska ge dig ett enkelt och lättlagat recept; en variant som är lätt att smälta och hjälper dig att eliminera överflödigt slem och gifter från kroppen.

Du kan även tillsätta en nypa cayennepeppar i den. I små mängder värmer detta upp kroppen, och bryter ner och eliminerar det där irriterande slemmet.

Stek en lök i lite olja och en nypa salt. Häll över vatten och täck sedan pannan så att vattnet frigörs ordentligt från löken. Om du vill kan du mixa soppan lite för att göra den krämigare.

Ät den medan den är varm.

Om du har en väldigt rinnande näsa kan du placera en halv lök på nattduksbordet innan du lägger dig. Nästa morgon du kommer märka en klar förbättring.

Lök löser upp slem vid förkylningar

Soppa på vitlök, hirs och alger

Den här soppan är utsökt. Den är också en mycket effektiv huskur när det kommer till att förebygga förkylningar.

Vitlök är ett naturligt antibiotikum som stärker kroppens försvar.

Hirs är ett sädesslag som neutraliserar syra i kroppen. Det är lättsmält och hjälper till att bekämpa den försurande effekten som tenderar att bli ett problem när du är sjuk.

Alger innehåller mineraler som kan lindra trötthet och svaghet, vilket är vanligt vid förkylning. Några av dina alternativ gällande alger är nori, wakame och havsspagetti.

Stek tre vitlöksklyftor i lite olja och tillsätt 5 dl buljong, två matskedar hirs och alger. Låt koka i 45 minuter.

Soppa på selleri, morötter och ingefära

Dessa tre utrensande ingredienser kan hjälpa dig att sänka feber och bli av med gifter. Det är också en härligt värmande soppa om du har frossa.

Skär selleri och morötter i små bitar och koka dem i 3,5 dl vatten med en nypa salt. Tillsätt två skivor färsk ingefära eller en halv tesked pulveriserad ingefära.

Detta är ett recept på en lätt variant som du kan smutta på hela dagen. Om du vill göra soppan mer mättande kan du tillsätta lite fullkornsris eller havregryn.

Krämig morotssoppa

Soppa med ägg och timjan

Detta är en gammal huskur och ett traditionellt katalanskt recept. I Katalonien (Spanien) serveras den med en stuvning på nötkött samt bröd och ost.

Vi kommer inte att använda alla dessa ingredienser i detta recept eftersom vi vill att det ska vara ett lätt alternativ som är så lättsmält som möjligt.

Timjan är bra eftersom det är en medicinsk och kulinarisk ört som ger en läcker touch till många maträtter. Det är ett utmärkt val när du vill förebygga förkylningar. Timjan ökar kroppens försvar, har bakteriebekämpande egenskaper och kan lindra hosta.

Stek en vitlöksklyfta och en halv lök, och tillsätt de grönsaker du känner för (till exempel kål, rovor, morötter mm.). Tillsätt 5 dl grönsaksbuljong och några kvistar färsk eller torr timjan. När allt är genomkokt kan du om du vill tillsätta ett rått ägg till blandningen. Rör om tills det lösts upp. Detta gör soppan lite mer mättande.

Som du kommer märka är detta en både aromatisk och lugnande soppa, och om du känner dig kry nog kan du lägga till en bit rostat bröd med ost till din måltid.

Foton av Alan Levine, Chris Campbell och lablascovegmenu.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Argente, H. A., y Álvarez, M. E. (2005). Semiología médica: Fisiopatología, semiotecnia y propedeútica. Enseñanza basada en el paciente. Madrid: Médica Panamericana.
  • Canning, B. J.; Chang, A. B.; Bolser, D. C.; Smith, J. A.; Mazzone, S. B., and McGarvey, L. (2014). “Anatomy and Neurophysiology of Cough”, American College of Chest Physicians, 146 (6): 1633-1648.
  • Font i Quer, P. (2003). Plantas medicinales. El Dioscórides renovado. Barcelona: Península.
  • Thomas, D. (2002). Seaweeds. London: Natural History Museum.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.