Lär dig om vitlökens läkande egenskaper

Lär dig om vitlökens läkande egenskaper
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kanske har du träffat människor som äter vitlök under fasta och under mycket tidiga timmar på morgonen. Sanningen är att många fortfarande blir överraskade av denna praxis och detta kan bero på den obehagliga smaken av denna växt. Du vet förmodligen inte att de människor som har för vana att konsumera vitlök är väl bekanta med vitlökens läkande egenskaper som bidrar till en väl fungerande kropp.

Vitlök innehåller verkligen kraftiga egenskaper som hjälper till att reglera funktionen av din kropp på många olika nivåer. Det är säkerligen ett av de mest läkande livsmedel som finns. Ta reda på mer om vitlökens läkande egenskaper nedan!

Vitlökens historia

I forna tider användes vitlök främst för sina antibiotiska egenskaper. Både romerska och grekiska soldater brukade äta en måttlig mängd vitlök i syfte att förhindra många typer av bekymmer och åt det före och efter alla strider. Hos egyptierna konsumerades vitlök bland annat som ett afrodisiakum. I Himalaya används det i olika rätter främst för att stärka immunförsvaret och samtidigt syresätta kroppen.

Vi berättar om vitlökens läkande egenskaper

Dess historia har verkligen förändrats en del med åren. I många delar av världen används vitlök främst som smaksättare vid matlagning, och det är inget fel med det. Men om du lär känna alla vitlökens läkande egenskaper kommer din syn på den säkerligen att börja förändras. Många föredrar att inte inkludera vitlök i menyn på grund av den starka lukten som kännetecknar den. Men det är ett viktigt livsmedel att ha i kosten, och ger många förmåner som återspeglas direkt på hälsan.

Vi ska nu berätta om några av vitlökens läkande egenskaper. Om du gillar vad du läser kan du börja att lägga till den i kosten; åtminstone en vitlöksklyfta per dag.

Förbättrar det kardiovaskulära systemet

Vitlök är bra för det kardiovaskulära systemet

Detta underbara livsmedel bidrar till att förbättra det kardiovaskulära systemet och samtidigt minska kolesterolhalten i blodet. Detta sker genom att kontrollera produktionen av kolesterol i levern. Dessutom ökas även produktionsnivån av det goda kolesterolet (HDL). När det gäller det kardiovaskulära systemet främjar vitlök en vidgning av blodkärlen, vilket gör det lättare för blodcirkulationen och förhindrar också problem såsom åderförkalkning.

Eliminerar parasiter

Vitlök används också för att bekämpa många mikroorganismer som är svåra att eliminera med vanliga mediciner. Detta beror på att den har antiparasitära egenskaper som kan bekämpa några av dem, t. ex. binnikemask. Det gör kroppen mycket renare samt skapar en obehaglig miljö för alla dessa parasiter.

Vitlökens läkande egenskaper vårdar även huden

Få bort fläckar från huden

Visste du att vitlök är en av de bästa källorna till vitamin C, A, B1 och B2? Så om du konsumerar den regelbundet får du en vackrare och friskare hud, vilket också kommer att hålla den yngre och mycket starkare. Samtidigt bidrar den till att förbättra synen och förebygga sjukdomar i andningsorganen. Verkligen resultat som vi alla vill uppnå.

På samma sätt hjälper vitlök till att bekämpa influensa och inflammatoriska problem, men se dock upp! Du får inte överkonsumera detta livsmedel eftersom det kan vara kontraproduktivt. Så det är rekommenderat att konsumera det i måttliga mängder; en eller två vitlöksklyftor per dag räcker gott.

Kom ihåg…

Nu när du känner till några av de mest fördelaktiga egenskaperna som vitlök bidrar med till din hälsa blir du säkert inspirerad till att börja äta mer av det. Du kan välja mellan att tillsätta den i maten, så att den är lättare att få ner, eller så kanske du föredrar att ta en klyfta på fastande mage. Oavsett är det hälsosamt för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.