8 vanliga symptom på C-vitaminbrist

Utöver att stärka ditt immunförsvar behövs vitamin C för cellreparation och för att läka skador. Utan C-vitamin tar sår längre tid på sig att läka. Lär dig mer i den här artikeln!
8 vanliga symptom på C-vitaminbrist

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är ingen hemlighet att vitaminer spelar en viktig roll, och bland dessa är vitamin C en av de mest välkända och viktiga. Den behövs inte bara för att stärka ditt immunförsvar, utan också för att hjälpa många av kroppens andra processer. Att undvika C-vitaminbrist gör flera saker för din kropp: du får ökat blodflöde, ökad celltillväxt och mindre skada från oxidering.

C-vitamin är också viktigt för att kunna absorbera järn och använda kalcium. Kalcium tillhandahåller i sin tur många intressanta fördelar.

I början kan C-vitaminbrist vara svår att upptäcka, men den blir tydligare i takt med att tiden går.

1. Tunnare hår och håravfall

Faller ditt hår i stora mängder?

Hår som blir tunnare och håravfall associeras vanligtvis med flera faktorer. Bland dessa är C-vitaminbrist en av de vanligaste, eftersom det är ett viktigt näringsämne för att bibehålla kollagen och proteiner som ger håret styrka.

En kost som inte innehåller C-vitamin kan ge upphov till torrhet, håravfall och högre risk för att bli flintskallig.

2. Återkommande infektioner

De som har C-vitaminbrist drabbas av fler infektioner än de som äter tillräckligt för att hålla sig friska. Det är som sagt viktigt för kroppens försvarssystem. För lite vitamin C minskar din förmåga att bli av med patogener som orsakar diverse sjukdomar.

Konstanta urinvägsinfektioner, orala problem och hudallergier är tecken som säger att du måste få i dig mer C-vitamin.

3. Humörsvängningar

Humörsvängningar är ett symptom

Även om de flesta ignorerar det så är C-vitamin starkt koppla till din känslomässiga hälsa. Att få i sig tillräckliga mängder ger dig mental stabilitet, fridfullhet och kontroll över hormonerna som gör dig på dåligt humör.

Låga nivåer i kroppen kan leda till humörsvängningar, stress och negativa känslor.

4. Trötthet

Utmattning eller en kontinuerlig känsla av trötthet är ett symptom som kan ha många orsaker. C-vitaminbrist är inte ett undantag. Det behövs för bästa möjliga mentala och fysiska funktion.

Att inte få i sig rätt mängder kan komma i vägen för god vila. Det kan även öka känslan av utmattning.

5. Sår läker långsammare

Långsamt läkande sår

Vitamin C krävs för att få rätt syresättning och cellreparation. Minskade mängder i kroppen kan resultera i att sår läker långsammare.  Blåmärken kan dessutom dyka upp över en natt.

6. Kroppssmärta

Konstanta kroppssmärtor måste undersökas av en specialist, för det finns mycket som kan orsaka smärtan ifråga. En av dessa är brist på vanliga näringsämnen, då de direkt påverkar din muskel- och ledsmärta.

Brist på vitamin C kan till exempel minska din förmåga att korrekt absorbera vissa mineraler, och det kan orsaka muskelsvaghet.

Det kommer även i vägen för korrekt kollagenproduktion, vilket försvagar brosket som skyddar lederna.

7. C-vitaminbrist kan leda till torr hud

Torr hud är ytterligare ett tecken

Vitamin C hjälper dig att få len, vacker och frisk hud. Det saktar nämligen ner tidig förlust av kollagen och elastin, två substanser som har hand om att bibehålla hudens fasthet och elasticitet. Att få i sig tillräckligt med C-vitamin regelbundet minimerar de negativa effekterna från fria radikaler, främjar borttagning av gifter och minskar risken för åldrande i förtid.

Som om det inte vore nog är det nödvändigt för ordentlig återfuktning av huden, eftersom det hjälper till i absorptionen av näringsämnen och vätskor.

8. Kardiovaskulära sjukdomar

Tidig utveckling av kardiovaskulära sjukdomar kan ha mycket att göra med C-vitaminbrist. Dessa tillstånd kan ha många orsaker, men låga nivåer av vitamin C påverkar utvecklingen.

Vitaminets antioxidativa effekt minskar ansamlingen av kolesterol samt uppmuntrar rensningen av blodet och elimineringen av gifter. Vitamin C är viktigt för att främja dina organs bindväv. Som ett resultat stöds funktionaliteten hos dina celler, vener och artärer.

Tror du att du lider av en näringsbrist? Utbilda dig själv i ämnet för att hitta naturresurser som innehåller det du behöver. Förbättra sedan dina matvanor för att få i dig rätt mängder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Manela-Azulay, M., Mandarim-de-Lacerda, C. A., Perez, M. de A., Filgueira, A. L., & Cuzzi, T. (2003). Vitamina C. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/S0365-05962003000300002
    Oro, J. R. D. X., & Donnamaría, M. C. (2006). Acción farmacológica, biofisicoquímica y estructura dinámica de la vitamina C. Acta Farmaceutica Bonaerense.
    Tuero, B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.