De olika hälsoriskerna med burksoppor

De olika hälsoriskerna med burksoppor

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Snabbnudlar och burksoppor är två typer av färdigrätter som blivit mycket populära på senare år. De utgör enkla och billiga alternativ för människor som har för ont om tid för att tillaga och äta något nyttigare. Även om de som äter dessa rätter inte nödvändigtvis anser att de är nyttiga brukar de i regel tro att de är nyttigare än hamburgare, burritos, pommes frites och annan snabbmat.

Vad de inte vet är dock att dessa livsmedel inte nödvändigtvis är ett bra alternativ. Studier, som experiment utförda av Dr. Braden Kuo från Massachusetts General Hospital, har visat att dessa soppor kan ha en negativ effekt på kroppen. Vi ska gå igenom de oväntade farorna med burksoppor och snabbnudlar i den här artikeln, så fortsätt läsa.

Snabbnudlar är inte lättsmälta

Studier har funnit att snabbnudlar förblir intakta i magen även efter två timmar. Det är mycket längre jämfört med andra typer av hemlagade nudlar. Den dåliga matsmältningen skapar flera problem för kroppen.

Dålig matsmältning


Till att börja med kan matsmältningssystemet drabbas av starka spänningar eftersom det måste arbeta i timmar för att smälta dessa otroligt bearbetade livsmedel. När mat blir kvar i magtarmkanalen under en lång tid påverkar detta också absorption av näringsämnen, och nudlar och burksoppor erbjuder dessutom väldigt få näringsmässiga fördelar. Istället för näringsämnen innehåller denna typ av livsmedel en lång lista av tillsatser. Vissa innehåller det giftiga konserveringsmedlet tertiär butylhydrokinon (TBHQ).

Det är mycket troligt att denna tillsats stannar i magen tillsammans med nudlarna, vilket kan orsaka allvarliga hälsoproblem under den tid som krävs för att smälta dem.

Endast 5 gram av konserveringsmedlet TBHQ kan vara dödligt

Konserveringsmedlet tertiär butylhydrokinon (TBHQ) är en petroleumbiprodukt som kan vara knepig att bedöma korrekt eftersom den ofta framstår som en “antioxidant”. Vad som är viktigt att tänka på är att även om syntetiska kemikalier kan ha antioxidativa egenskaper, kan de inte jämföras med naturliga antioxidanter, som är bra för din kropp. Dessa typer av syntetiska “antioxidanter” förhindrar oxidering av fetter och oljor, vilket förlänger hållbarhetstiden på de bearbetade livsmedlen.

TBHQ återfinns i de flesta bearbetade livsmedel på butikshyllorna, oberoende av kommersiellt varumärke. Dessutom ingår det i fernissor, lacker, insektsbekämpningsmedel, smink och parfymer för att sänka avdunstningsfrekvensen och göra dem stabilare.

Även om experter på livsmedelstillsatser har fastställt att människan klarar låga doser av TBHQ har det visat sig att 5 gram av denna tillsats kan vara dödlig. “Dictionary of Food Additives” hävdar att ett gram TBHQ kan orsaka symptom som bland annat illamående och kräkningar, ringningar i öronen, delirium och kvävningskänslor.

Konsumtion av burksoppor är relaterat till metaboliskt syndrom

Fetma

En ny studie som publicerats i Journal of Nutrition fastställde att kvinnor som konsumerade större mängder burksoppor och snabbnudlar löpte högre risk att drabbas av metaboliskt syndrom jämfört med de som åt mindre, oberoende av andra matvanor och motionsrutiner.

Enligt denna studie var kvinnor som konsumerade burksoppor två gånger i veckan 68% mer benägna att drabbas av metaboliskt syndrom, vilket leder till många andra allvarliga sjukdomar så som fetma, arteriell hypertoni, högt blodsocker, triglycerider samt låga nivåer av det goda HDL-kolesterolet.

Den visade också att folk som åt mycket burksoppa hade lägre halter av viktiga näringsämnen, såsom protein, kalcium, fosfor, järn, kalium, vitamin A och vitamin C, jämfört med dem som inte åt den. Slutligen var nivåerna av dåliga fetter, kalorier och natrium högre.

En hälsosam diet är A och O för god hälsa

Att äta burksoppor då och då är inte särskilt farligt för hälsan, men regelbunden konsumtion kan skapa allvarliga hälsoproblem i framtiden. Det bästa är att välja bättre och färskare mat som är naturlig och därmed nyttigare för kroppen. Du bör sluta äta bearbetade livsmedel, vilket är enkelt om du planerar måltider i förväg och sedan följer ditt schema till punkt och pricka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Huh IS, Kim H, Jo HK, Lim CS, Kim JS, Kim SJ, et al. Instant noodle consumption is associated with cardiometabolic risk factors among college students in Seoul. Nutr Res Pract. 2017;
  • Park J, Lee JS, Jang YA, Chung HR, Kim J. A comparison of food and nutrient intake between instant noodle consumers and non-instant noodle consumers in Korean adults. Nutr Res Pract. 2011;
  • Eskandani M, Hamishehkar H, Ezzati Nazhad Dolatabadi J. Cytotoxicity and DNA damage properties of tert-butylhydroquinone (TBHQ) food additive. Food Chem. 2014;
  • Charles IA, Ogbolosingha AJ, Afia IU. Health risk assessment of instant noodles commonly consumed in Port Harcourt, Nigeria. Environ Sci Pollut Res. 2018;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.