Vilka är de främsta orsakerna till magont?

augusti 7, 2015
Vid någon tidpunkt i ditt liv har du säkert drabbats av detta obehag: magont. Men vad orsakar denna smärta? Nerver, dålig matsmältning?

Det finns många faktorer som kan bidra till magont. Denna artikel kommer att gå igenom några orsaker till magont samt ge dig några enkla lösningar.

Orsaker till magont

Värk och smärta i buken är vanligare än man kanske tror. I själva verket har forskare funnit att minst 30% av oss människor lider av denna typ av värk, och även om det inte tekniskt definieras som en sjukdom är det en liten defekt i matsmältningssystemet. Smärtans intensitet avgör hur allvarligt tillståndet är. Men om du upptäcker att du lider av dessa smärtor ganska ofta och upplever några av de andra symptomen som nämns nedan bör du kontakta din läkare. Låt oss ta en närmare titt.

Vilka faktorer förknippas med magont?

1. Nerver

Magnerver
Ibland kan ångest eller stress byggas upp i din ”andra hjärna”, det vill säga din mage. Nerver är nästan alltid koncentrerade i denna del av din kropp, och de kan ha en negativ effekt på matsmältningen, vilket orsakar halsbränna eller till och med diarré. Så oroa dig inte om du upplever denna typ av problem från tid till annan eftersom det förmodligen bara är ett resultat av stress. Men nu när du vet var ditt magont kan komma ifrån bör du försöka hantera dina ångestnivåer för att undvika allvarligare obehag.

2. Gaser

Detta är också ett mycket vanligt problem. Dålig matsmältning eller vissa livsmedel kan orsaka irriterande maggaser. Dessa är vanligtvis koncentrerade i maggropen, strax under revbenen. De kan leda till att du känner kraftiga smärtor, speciellt när du tar djupa andetag.

3. Halsbränna

Halsbränna
Sura uppstötningar och halsbränna är också mycket vanliga problem som börjar med smärta i övre delen av magen. Syror rör sig naturligt uppåt, vilket innebär att denna smärta är koncentrerad till matstrupen, som är belägen ovanför matsmältningssystemet.

4. Irritabel tarm (IBS)

Tarminflammation tenderar att orsaka denna typ av obehag. Denna störning faller inom kategorin organisk dyspepsi, vilket är när matsmältningssystemet lider av någon form av sjukdom. Om du har diarré eller lider av förstoppning, kräkningar och intensiv smärta på en regelbunden basis bör du kontakta din läkare omedelbart.

5. Vissa mediciner

Mediciner för att sluta röka
Om du till exempel tar järntillskott eller om du nyligen har tagit en värktablett som innehåller ibuprofen kommer du förmodligen att känna av ett visst magont. Dessa mediciner får dig att känna en lätt brännande känsla i magen som varar i ett par timmar. Det är inte något alltför allvarligt, men det är ganska irriterande.

6. Att äta alltför snabbt

Kom ihåg: för att smälta maten ordentligt bör du alltid försöka äta långsamt, vilket utsätter din mat för större mängder saliv. Denna del av matsmältningssystemet är nödvändig för att din tidigare tuggade mat ska blandas samman. Om du äter för snabbt kommer du förmodligen få ont i magen.

7. Magsår

Magsår
Får du ont i magen när du äter specifika livsmedel? Speciellt starkt kryddade maträtter? Lider du av frekventa kräkningar? Har du någonsin hostat upp blod? Om du svarat ja på dessa frågor bör du kontakta din läkare genast eftersom du kan ha drabbats av magsår.

Kurer mot magont

Ingefära dryck

  • Te med anis och mynta efter att du har ätit: dessa drycker är bra för matsmältningen, och de kommer lugna ner dina muskler och lindra magont. Du kan dricka upp till 3 koppar per dag.
  • Te med ingefärsrot: denna dryck lugnar magen samtidigt som den förbättrar din matsmältning. Tveka inte att dricka en kopp efter middagen – du kan vara säker på att få positiva resultat.
  • Salvia och kamomill: du har säkert hört talas om de fördelar dessa två medicinalväxter erbjuder för magen och tarmarna. Förutom att verka lugnande lindrar de smärta och inflammation. Du kan dricka upp till en liter per dag, vilket garanterat kommer att lindra dina magproblem.
  • Ett varmt bad och magmassage: ingenting är bättre än ett varmt bad när det kommer till att slappna av magens nerver och stilla spänningar. Efter badet är det bästa du kan göra att massera buken med en bit lavendel eller mandelolja. Massera området med cirkelrörelser och applicera sedan en varm trasa. Du kommer garanterat att må bättre efteråt.
  • Kom ihåg att alltid tugga maten väl och äta långsamt: vi avråder dig också att äta mycket stora måltider. Helst bör du äta ungefär fem små måltider under dagen, störst vid frukost och lunch. Den lättaste måltiden bör intas vid middagstid. Och glöm inte att dricka mycket vätska.
MER FÖR DIG