7 praktiska tips på hur du kan lindra stress

7 praktiska tips på hur du kan lindra stress

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I dagens samhälle har stress blivit ett stort problem. Vi lever ett mer och mer hektiskt liv vilket, större delen av tiden gör oss väldigt stressade. Å andra sidan finns det flera botemedel. Här finner du 7 praktiska tips på hur du kan lindra stress.

1. Andas djupt för att lindra stress

Du kan sänka stress genom att andas djupt, vilket ger din hjärna mer syre för att hjälpa koncentrationen. Majoriteten av människor vet inte hur de ska andas djupt, och det är därför de inte andas ordentligt. Det orsakar hyperventilation.

Lägg handen på magen. Ta ett djupt andetag och lägg märke till att din mage och bröstkorg stiger. Medan du gör det, tänk på en aspekt av din andning, såsom hur dina lungor expanderar med luft, eller luften i sig, när den passerar genom näsan. Håll i tre sekunder och andas sedan ut genom munnen. Fem rundor av djupandning, tre gånger om dagen, kommer att stadigt sänka din stressnivå.

Många tar förmånerna av djupandning för givet. Det är en otroligt viktig del när det kommer till att lindra stress och kan inte förbises. Det viktigaste är att det ger din hjärna något att koncentrera sig på, annat än den stress du måste tackla under dagen. Djupandning är definitivt en bra distraktion.

Det finns mycket forskning som stärker kopplingen mellan stress och hjärtsjukdomar. Därför ligger det i ditt intresse att börja bli lugnare redan idag.

2. Vila musklerna

Att långsamt spänna och sedan släppa efter på musklerna är också väldigt viktigt. Det uppnår två mål: det låter musklerna vila, då de förmodligen är spända på grund av stress, och du distraherar din hjärna så att den kan fokusera på något annat.

Stretcha dina muskler. Spänn dem i fem till tio sekunder och slappna sedan av. Du kan även göra det här för flera muskler på samma gång. Du kan välja vilka muskler du vill fokusera på. Börja till exempel med dina fötter och vrister och stretcha och spänn sedan dina handleder, armar och axlar. Avsluta med att fokusera på din nacke och ditt ansikte.

På morgonen eller eftermiddagen lägger du dig  på rygg och korsar ditt högra ben över din kropp medan du vrider dina höfter så att dina knän nuddar golvet. Gör samma sak med ditt ben. Du kan även trycka dina knän mot din bröstkorg.

3. Håll dina fötter på jorden

Kvinna vid havet

Att sätta sig ned och låta sig distraheras av stress i hopp om att den ska försvinna av sig själv gör bara saken värre. Knepet är att hålla sig till verkligheten. Inbilla dig att du utför en påtaglig aktivitet som låser dig fast i verkligheten. Det påminner dig om att du är okej.

Distrahera dig själv genom att göra någon syssla i huset så som att städa, tvätta, sortera lådor, mm. Du kan även sätta dig ned och läsa, pussla eller ringa en kompis. Vidare kan du testa att greppa en stressboll eller något annat föremål som du kan fokusera på. Sitt inte ensam hemma och titta inte på TV.

4. Ersätt negativa tankar

Ersättningstekniker har funnits i många år, och sanningen är att de bara fungerar om du vet hur du ska använda dem. När du plågas av en negativ tanke som åsamkar dig stress, beordra dig själv att “sluta”. Skriv ned det och bearbeta sedan en alternativ tanke. Det ska vara enkla, mer rationella tankar som gör att du känner dig lugn. De hjälper dig att se situationen i sin helhet.

Om du till exempel tror att du kommer att bli sparkad från ditt jobb eftersom du nyligen kom sent till ett viktigt möte, avsluta den tanken på en gång och byt ut den mot en mer rationell tanke: “Jag är bara mänsklig och trafiken går inte att förutse. Mitt självförtroende kan inte mätas i att vara den perfekta arbetstagaren.”

5. Meditation

Slut ögonen och försök tänka på en säker plats som representerar frid och ro. Det kan vara ditt hus, en strand, en skog, närvaron av någon du älskar eller ditt älskade husdjur. Tänk dig sedan att du reser dig och omfamnar upplevelsen med öppna armar. Vad hör du? Vad känner du lukten av? Vad kan du se? Var detaljerad och fortsätt att fördjupa dig i detaljerna tills du känner din stressnivå sjunka. Testa detta två gånger om dagen.

6. Acceptera oro

Att acceptera symtomen av stress är första steget till att minska dess makt över dig. Acceptera att du är rädd och ta en titt på de negativa tankar du har. Är de farliga eller obehagliga? Majoriteten av tiden är stress föregripande, vilket betyder att du får panik av saker i framtiden eller saker som aldrig kommer att hända.

Förmoda inte att bara för att du är stressad så måste det finnas någon form av dold fara. Stress förvränger dina tankar och får dig att tro dessa saker.

7. Motionera för att lindra stress

Motionera regelbundet

Alla vet att motion släpper ut endorfiner som ökar hjärnans förmåga att balansera känslotillstånd och få dig att må bra. Att motionera betyder inte att du kör intensiv träning eller går till gymmet tre timmar varje dag. Det betyder bara att du försöker vara så aktiv du kan, såsom att gå på promenad i 15 eller 30 minuter, en eller två gånger om dagen.

Du kan även bygga upp din motion ifall du cyklar, powerwalkar, spelar tennis eller golf, och du kan gå på yoga eller ta en pilateskurs. Ju mer aktiv du är desto bättre kommer du känna dig. Om du är beroende av att sitta vid TV:n kommer det vara mycket svårare att balansera ditt känslotillstånd och lindra stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.