Ta reda på vilket husdjur som passar dig bäst

Att bestämma sig för vilket husdjur som skulle passa en bäst beror mycket på de personliga egenskaperna hos personen som ska ta hand om djuret.
Ta reda på vilket husdjur som passar dig bäst

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Har du funderat på att skaffa husdjur? Har du svårt att bestämma dig för vilket husdjur som passar dig bäst?

Att ha husdjur kan vara gynnande för hela den övergripande hälsan. Det kan innebära fördelar för både kropp och själ. Enligt vissa experter är dessa fördelar rent otroliga.

Men det finns husdjur som är bättre än andra, ur en sanitär synvinkel. Det kan vara riskfyllt att ha vissa husdjur om man inte kan ge dem den vård de behöver. Detta händer till exempel ofta med den gröna leguanen.

Experterna rekommenderar oftast katt och hund

Katteunge och hundvalp i famnen på en kvinna

Det är inte så konstigt att katter och hundar är de mest populära djuren bland djurälskare. De är tama, friska och anpassningsbara, och vi har lärt oss mycket om dessa djur, speciellt angående deras sjukdomar och hälsa. Båda djuren har mikroorganismer som kan överföras till och påverka människan. Tack vare att vi vet hur vi ska sköta renlighet och vaccinationer, kan vi skydda oss från infektioner och virus.

Men det finns vissa hälsoskillnader mellan dessa båda djur.

Katter och den lilla risken för toxoplasmos

Toxoplasmos är kanske det enda negativa när vi jämför katter och hundar. Vi talar om en sjukdom som överförs med parasiten toxoplasma gondii, vilken kan orsaka avsevärda skador på gravida kvinnor. Det är därför grundläggande att man har ett effektivt immunförsvar för att man ska kunna undvika farorna med denna infektion.

Majoriteten av kattägare är dock immuna mot detta och klarar av att också utveckla antikroppar som kan bekämpa sjukdomen, vilken ofta går omärkt förbi. Om vi frågar oss själva vilket husdjur som är bäst för hälsan, verkar det som att hundar har ett litet övertag över katter. Detta innebär dock inte att katter inte skulle vara utmärkta sällskap som husdjur.

Hälsofördelarna med att ha hund

Hund ger high five till sin ägare

Att ha en hund som husdjur kan innebära stora fördelar för den emotionella hälsan. Regelbunden kontakt med dessa djur frisätter dopamin och serotonin. Dessa ämnen motverkar stress och hjärtproblem. Men detta är inte det enda sättet på vilket en hund kan hjälpa våra hjärtan.

Enligt en studie från USA, har hundägare som lider av hjärtproblem längre förväntad livslängd än andra människor. Detta är logiskt eftersom hundägare tar dagliga promenader på minst 20 minuter åt gången. Detta ger kroppen fysisk aktivitet vilket förbättrar hjärtat och blodtrycket. Människor med hund löper dessutom mindre risk att bli deprimerade.

Hundar och allergier

Det finns de som inte tål pälsen hos dessa husdjur. Allergier är fortfarande ett problem för många djurägare. Många experter säger dock att barn med hund är mindre benägna att få allergier. Anledningen är att immunsystemet anpassar sig om man bor med husdjur. Utöver detta så hjälper bakteriefloran hos hundar till att stärka människans egna immunförsvar.

Hur som helst kan de med allergier därför välja raser som inte är allergiframkallande. Bland annat finns raserna Mexikansk nakenhund, Argentina pila och Chinese crested dog. Ett annat alternativ för allergiker är Engelsk bulldogg, vilken har en tjock men rätt kort päls.

Hur du bestämmer vilket husdjur som passar dig bäst

Vilket husdjur passar dig bäst - hund eller katt?

Att komma fram till vilket husdjur som passar dig bäst beror på hur du analyserar följande variabler:

  • Vilket av husdjuren som är mest riskfyllt för människor.
  • Vilka hälsofördelar som kommer med ditt val.

Förr i tiden trodde man att husdjur som hamstrar och sköldpaddor var bra husdjur för barn. Idag vet vi dock att båda dessa djur bär på många olika bakterier och infektioner så farliga som salmonella.

Hunden är fortfarande “människans bästa vän”

Hundar är fortfarande det mest praktiska husdjuret man kan ha om man tar hälsan i beaktande. Att leva med hund innebär få faror, och deras sällskap har också gett bevisade positiva effekter på ägarnas liv. Men oavsett allt detta, att bestämma vilket husdjur som passar dig bäst beror på den exakta vetenskapen av verkligheten och preferenserna hos dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fujimura, K. E., Johnson, C. C., Ownby, D. R., Cox, M. J., Brodie, E. L., Havstad, S. L., … Lynch, S. V. (2010). Man’s best friend? the effect of pet ownership on house dust microbial communities. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2010.05.042

  • Howell, T. J., Bowen, J., Fatjó, J., Calvo, P., Holloway, A., & Bennett, P. C. (2017). Development of the cat-owner relationship scale (CORS). Behavioural Processes. https://doi.org/10.1016/j.beproc.2017.02.024

  • Ownby, D. R., Johnson, C. C., & Peterson, E. L. (2002). Exposure to dogs and cats in the first year of life and risk of allergic sensitization at 6 to 7 years of age. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.288.8.963

  • Serpell, J. A. (1996). Evidence for an association between pet behavior and owner attachment levels. Applied Animal Behaviour Science. https://doi.org/10.1016/0168-1591(95)01010-6


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.