5 sporter med många hälsofördelar

Att utöva sporter är väldigt viktigt, och vissa typer av sporter tillhandahåller många hälsofördelar.
5 sporter med många hälsofördelar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns sporter med många hälsofördelar som vi bör nyttja om vi vill börja motionera. Alla vet vi att sportande rent generellt är väldigt bra för hälsan. Men ibland vill man få maximal utdelning av den tid man investerar. Man kanske till exempel vill bli starkare, få lugnare sinne, lära sig att andas korrekt, förbättra sin flexibilitet etc. Beroende på vad din kropp behöver och vad du letar efter, finns det olika sporter med många hälsofördelar som kan vara bättre lämpade än andra. Du kanske aldrig ens har provat vissa av dem.

Sporter med många hälsofördelar

Även om det finns många sporter i världen så har vi idag valt ut fem specifika. Vi anser att dessa fem erbjuder speciella fördelar som du kan vara intresserad av. Få reda på vad varje sport kan erbjuda dig för att kunna välja den som lämpar sig bäst. Är du redo?

1. Paddle tennis eller vanlig tennis

Person står på en tennisboll

Du kanske har utövat en av dessa två sporter tidigare, kanske på stranden eller liknande. Vid dessa tillfällen känner man sig alltid full av energi och har alltid roligt. Om så är fallet kan du säkert föreställa dig att det är en av de sporter med många hälsofördelar som skulle gagna dig mycket om du började inkludera den i din rutin. Eftersom dessa sporter utövas i grupp drar man även nytta av de sociala bitarna.

Både paddle tennis och tennis hjälper till att förbättra din mentala prestationsförmåga och generella koordination. Detta är väldigt positivt eftersom det till och med hjälper dig med beslutstagande. Detta är även en motionsform som hjälper dig att tona alla delar av kroppen.

2. Yoga

Yoga är avslappnande

Den andra av våra sporter med många hälsofördelar är yoga. Det är en aktivitet som kräver ihållande ansträngning snarare än hastighet. Givetvis kommer personer som är mer flexibla ha lättare att ställa sig i de olika ställningar som denna träningsform kräver. Om du inte är flexibel finns det därför nybörjarvarianter som gradvis hjälper dig att bygga upp din flexibilitet.

Yoga hjälper dig att förbättra kvaliteten hos din andning genom att öka din lungkapacitet och tillhandahålla kroppen med mer syre. Vidare hjälper det dig att fokusera på nuet och släppa på stress. Yoga hjälper till genom att tillhandahålla en känsla av välmående, vilket givetvis leder till bättre livskvalitet.

3. Vandring

Vandra i naturen

Härnäst ska vi tala om vandring. Även om du gillar att promenera och gör det regelbundet på ett löpband eller i staden, är det alltid bäst att vandra i naturen. Anledningen är enkel men väldigt viktig: mental hälsa.

Det är viktigt att koppla bort från den vanliga rytmen i staden och njuta av friheten genom att andas frisk luft. Detta hjälper oss trots allt att återfå energi och stärka oss själva emotionellt. Kontakt med naturen kommer alltid med en energigivande vind. Detta leder till djupt behag och låter oss njuta av omgivningen en stund, vilket för oss tillbaka till nuet. Vidare är vandring en utmärkt form av kardiovaskulär träning som syresätter kroppen.

4. Löpning

Kvinna som springer

Att löpa är en av de mest kompletta formerna av träning du kan ägna dig åt. Det hjälper dig att förbättra hållningen, bli snabbare, tona kroppen och rensa sinnet. Tack vare denna sport kan du öka din styrka, stärka lederna och förbättra ditt kardiovaskulära system.

Att springa är dessutom ett bra sätt att öka din motivationAtt anmäla sig till ett maraton kan till exempel vara en morot att bli bättre, vilket resulterar i många fördelar. Det är dessutom en rolig aktivitet att delta i.

5. Simning

Simmande kvinna

Vi kan givetvis inte avsluta en lista över sporter med många hälsofördelar utan att nämna simning. Simning anses vara den mest kompletta sporten av dem alla och frestar inte kroppen mycket. Därför lämpar den sig för äldre personer, vuxna såväl som barn.

Simning tränar alla dina muskler, hjälper dig att andas ordentligt och förbättrar också din koordination. Det låter oss även koppla bort. Kontakten med vattnet är väldigt njutbar, vilket löser upp dina orosmoln och gör att det känns som om du flyter på ett moln.

Ägnar du dig redan åt en av dessa sporter? Du kan utföra många av dem nästan varsomhelst, såsom på stranden. Det finns ingen ursäkt för att inte dra nytta av deras många fördelar, både mentala och fysiska. I ett samhälle som blir mer och mer stressat och oroat är det viktigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Christina de Oliveira Matos; Adriana Fumi Chim Miki; Pino Medina Brito; Adalberto dos Santos Júnior (2015). El Senderismo como Dinamizador de la Competitividad del Destino Turístico: Un Análisis
    de las Oportunidades de la Ciudad de Pelotas (Brasil). https://www.redalyc.org/pdf/4735/473547038004.pdf
  • Karina Pilar Ordóñez Quito; David Alejandro Salazar Lluvisaca (2015). Estudio de los beneficios de la natación en el desarrollo psicomotor en niños de entre 7-11 años de la Unidad Educativa Victor Gerardo Aguilar, en el año 2014 (Ecuador). https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/23437/1/TESIS.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.