6 psykologiska fördelar med att utöva yoga

Utöver att minska stress och hjälpa oss att slappna av kan utövande av yoga hjälpa oss att må bättre och till och med göra att vi lever längre.
6 psykologiska fördelar med att utöva yoga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Folk har utövat yoga i tusentals år, och sakta men säkert har det ökat i popularitet som en daglig aktivitet för många människor. Hur kommer det sig? Att utöva yoga kan göra en mer balanserad, vilket är nödvändigt eftersom obalans påverkar alla aspekter av livet.

Om du fortfarande ställer dig själv frågan vad denna grupp av fysiska, mentala och spirituella övningar kan erbjuda som vanlig fysisk träning inte gör vill vi idag att du tar en titt på på yogans sex viktigaste fördelar.

Vill du ta reda på vilka de är?

Psykologi och yoga

meditation

Detta utövande är starkt relaterat till sinnet, eftersom det avstressar oss och gör oss mer flexibla såväl som förmögna att anta vissa komplicerade ställningar. Yoga frigör oss även från ångest och gör oss lyckligare.

1. Det lindrar stress

Vi överanstränger oss i allt högre utsträckning. Exempel på saker som gör oss stressade är tidens gång, att behöva göra allt snabbt, omöjliga mål, tajt schemaläggning, mm.

Att utöva yoga kan därför hjälpa till att lindra denna stress och kontrollera den så att den slutar påverka oss. Även om vi kanske inte tror det så paralyserar och begränsar stress oss. Att vara överansträngd är aldrig fördelaktigt för dig.

2. Det förbättrar sömnen

Stress är nära kopplat till sömnbrist eller dålig sömn. Det finns många som kämpar med att få en god natts sömn, så de försöker övervinna problemet genom att göra saker som att ta sömntabletter.

Men tänk om vi skulle försöka oss på något mer naturligt för att lösa problemet?

Träning hjälper till att avstressa och göra dig mer avslappnad. Som ett resultat sover du mycket bättre. Vidare kan yoga öka din melatoninproduktion.

3. Du blir gladare

fri-kvinna

Varför är de som ofta tränar gladare? Kan yoga förbättra ditt humör? Det går inte att alltid vara glad och på gått humör, men att utöva yoga kan hjälpa dig att uppnå ett tillstånd av fridfullhet och harmoni en majoritet av tiden.

Vidare kan det öka serotoninnivåerna. Detta väldigt viktiga hormon ansvarar för att göra oss glada. Om du är olycklig utan att veta varför kanske du borde börja med yoga.

Kanske har ditt problem en lösning.

4. Du lever längre genom att utöva yoga

Endast 15 minuter yoga om dagen kan du åtnjuta alla fördelar vi nämnt ovan. Med detta utövande lever du även längre! Med andra ord får de som utövar yoga ett längre liv.

Det förebygger dessutom degenerativa sjukdomar. Dessa förbrukar energi, kortar ner livstiden och försämrar livskvaliteten.

5. Du får bättre koncentration

Med större koncentration lär vi oss bättre, tar in information på ett lättare sätt och det kan till och med förbättra minnet. Vidare hjälper yoga även med att lösa problem mer effektivt.

Kanske tror du att all fysisk träning också hjälper på detta sätt, men sanningen är att yoga oundvikligen involverar koncentration. Det är därför det hjälper till att stärka och bygga upp den.

6. Yoga förbättrar dina sexuella förhållanden

par-utfor-yoga

Yoga är inte bara fördelaktigt för dig, utan även de omkring dig. Detta utövande förbättrar till exempel förhållandet mellan dig och din partner, vilket är viktigt om du siktar på att uppnå balans i alla delar av ditt liv.

Men varför är yoga bra för sexuella förhållanden? För att det stärker bäckenmuskulaturen och gör den mer flexibel.

Som ett resultat blir sex mer njutbart, och förhållandet med din partner gagnas av det.

Planerar du på att börja utöva yoga nu? Vänta inte längre. Om du kan borde du börja redan nu och inkludera det i din dagliga rutin, eftersom detta viktiga, uråldriga utövande ger kroppen många fördelar.

Med yoga uppnår du välmående och balans i ditt liv.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.