Varför har så många hakat på zumba?

april 1, 2016
Varför har så många hakat på zumba? För att zumba är träning för hela kroppen. Utöver att bränna kalorier förbättrar det din balans, din rytm och din koordination samtidigt som du tränar ben, armar och mage.

Har du någonsin hört talas om zumba? Om inte så är du kanske inte helt säker på varför så många har hakat på det nuförtiden och hur bra det kan vara för kropp och sinne om du ägnar dig åt det regelbundet.

Zumbapass är ett utmärkt sätt att träna och tappa vikt.

Om du inte redan vet vad zumba är eller vilka fördelarna är ska du inte missa dagens artikel.

Vad är zumba?

Zumba är en blandning av latinamerikansk musik som salsa, merengue, bachata och flamenco som kombineras med träning, dans och underhållning för att tillhandahålla ett unikt alternativ för att komma i form och tappa vikt.

Träningsrutinen är menad för alla åldrar – från unga till äldre och män såväl som kvinnor.

Om du är intresserad av att prova behöver du inte någon fysisk styrka eller förberedelse. Allt du behöver är tillräckligt med koordination för att följa rörelserna.

Aerobics

Att utöva zumba regelbundet kan hjälpa till att avsevärt minska kroppsfett och ge synbara resultat bara från den första månaden.

Och det bästa är att du utöver att bränna kalorier även tränar hela din kropp och förbättrar balans, rytm och koordination samtidigt som du tonar dina ben, armar och mage.

Redo att lära dig om fördelarna med zumba?

Vi rekommenderar att läsa: Hälsoeffekter av dans

Fördelarna med att utöva zumba

Precis som andra typer av träning som baseras på aerobics kommer zumba med många fördelar för din kropp.

Eftersom att det är ett roligt och unikt sätt att träna har många kampanjer mot övervikt och fetma pekat på zumba som din nya bästa vän för ett aktivare liv.

Bränner kalorier

Genom att kombinera diverse rörelser för hela kroppen kan varje zumbapass hjälpa dig att bränna upp till 800 kalorier. Denna siffra varierar självklart baserat på passets längd och hur hög din ämnesomsättning är.

Oavsett kan ett zumbapass om dagen hjälpa dig att tappa vikt på nolltid.

Tonar kroppen

Tonade-ben

Musikens rytm och din kropps aerobiska rörelser hjälper till att forma och tona samtidigt som dina armar, ben, rumpmuskler och magmuskler stärks.

Det är roligt

Ett av målen med zumba är att hjälpa dig bort från tråkiga träningsrutiner och istället ha roligt. Denna form av träning ändrar helt den traditionella bilden av träning och låter dig dansa din väg mot en bättre form.

Förbättrar ditt humör

Precis som med annan träning kan du med zumba stimulera utsöndringen av endorfiner – hormoner som förbättrar ditt självförtroende och din lycka.

De njutbara rytmerna gör sig även av med all negativ energi, så när passet är slut kommer du garanterat ha en generell känsla av välmående.

Bekämpar stress

Bekämpa-stress

Dansrörelserna, rytmen, sångerna och den aerobiska träningen hos zumba hjälper till att stimulera hormoner som bekämpar stress. Att utöva zumba efter en jobbig dag gör dig avslappnad och förbättrar din känslomässiga hälsa.

Se även: 4 smoothies för att motverka stress, depression och trötthet

Minskar produktionen av mjölksyra

När mjölksyran byggs upp i dina muskler efter träning kan det orsaka en brännande känsla. Under ett zumbapass kan du dock vinka farväl till detta problem, eftersom din produktion av mjölksyra faktiskt minskar.

Det är perfekt för alla åldrar

Alla-åldrar

Oavsett ålder kan alla njuta av ett zumbapass. Det finns faktiskt olika nivåer och specifika rutiner som är framtagna för olika åldrar och fysiska förutsättningar.

Resultaten kommer överraska dig

När du hänger dig åt zumba bekämpar du övervikt och fetma. Och som om det inte vore nog visar sig resultaten på nolltid, vilket ger dig motivationen att gå på nästa pass.

Det är en social aktivitet

Zumba ger dig möjligheten att träffa nya människor och vänner. De flesta större städer har nu pass med tio eller fler i varje klass, och de växer ständigt i antal. Men om du inte har tid för passen kan du givetvis även utöva zumba hemma.

MER FÖR DIG