5 metoder för att fortsätta vara motiverad

Har du problem att hålla dig motiverad? Kom ihåg att du måste älska och respektera dig själv. Du måste vara ditt största fan och din egen bästa drivkraft.
5 metoder för att fortsätta vara motiverad

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla finner vi det svårt att förbli motiverade då och då. Det är därför vi i den här artikeln vill ge dig lite tips för att fortsätta vara motiverad.

Det är lätt att hamna i en situation där man känner sig ensam, modfälld och övertygad om att allt negativt andra säger om en stämmer.

Det är helt normalt. Låt det inte störa dig.

När du känner så är det viktiga att du inser det och börjar tackla problemet.

1. Undvik spekulation och fokusera på fakta för att vara motiverad

När du är omotiverad är det väldigt lätt att bara se saker i grått och svart.

Det är viktigt att förstå att när du genomgår en svår period ska du inte leka gissningslekar. Försök att se faktan för vad den verkligen är.

Om du märker att du blir modfälld av ditt förhållande ska du titta på de möjliga verkligheterna och fokusera på vad du vet.

Det betyder att om du vet att du verkligen älskar din partner kommer du märka att problemet har en lösning. Därefter kommer du att kunna börja röra dig bort från detta gråa område.

Det kommer av naturliga skäl att uppmuntra dig eftersom du vet att det finns en lösning.

2. Inse att du bara är mänsklig

Ofta är det lätt att tro att när du begår ett misstag en gång kommer allt annat också gå fel.

Så ligger det dock inte till. Du är bara mänsklig. Ge dig själv chansen att begå misstag.

Hur ska du kunna lära dig om du inte misslyckas då och då?

Misstag är lärdomar. Försök att se dem objektivt, lär dig läxan och gå vidare.

När du känner dig modfälld för att du hade fel ska du vända dig om och titta på den långa väg som du vandrat på för att komma dit du är idag.

På så sätt kommer du vara redo att återvända till slagfältet och fortsätta avancera mot dina mål med motivation och viljestyrka.

Sluta kräva allt du tror dig behöva för att bli lyckligare, vackrare, mer framgångsrik eller vad det nu är du strävar efter.

Om det som gör att du inte kan förbli motiverad är ett väldigt allvarligt misstag ska du ge dig själv tid att bearbeta det. Gå sedan vidare.

3. Få en daglig dos motivation

Det är omöjligt att vara motiverad 24 timmar om dygnet, men du kan motivera dig själv en gång om dagen. En bra startpunkt är att göra en lista över alla saker du åstadkommit.

Du vill inte behöva göra det varje dag, så ansträng dig lite extra.

På de bästa dagarna kommer denna lista få saker att verka superenkla. Du kanske inte ens behöver en bit papper för att fylla ditt sinne med positiva tankar.

Men de dagar när du inte kan komma på en enda grej för att hålla dig motiverad, då kommer du att behöva den som allra mest. Var redo att jobba med denna lista i dessa stunder.

När du är klar kommer du att se allt du har gjort och känna dig inspirerad av det.

Om du någon gång känner att det inte finns något att känna sig tacksam för eller må bra över ska du titta på dina anteckningar från tidigare dagar.

Det kan vara så att du missar vad som ligger rakt framför dig.

4. Ta en paus från din motivation

Ofta är det svårt att förbli motiverad när du är mättad med information eller inte får saker att fungera.

Att ta en paus från allt som inte hjälper dig att hålla dig motiverad är inte något dåligt: det är faktiskt otroligt användbart.

Det betyder inte att sakerna som gör dig nedslagen även gör dig olycklig. Det betyder heller inte att sakerna du trodde var viktiga inte är det. Du behöver bara en paus.

När du känner så här ska du ta en promenad, se på en film eller läsa en bra bok. Gör vad du behöver, även om det är motsatsen till vad du “måste göra”.

Det kommer hjälpa dig att ladda om batterierna. När du återvänder kommer du att kunna se på allt på ett nytt sätt. Du kommer att bli motiverad utan att ens inse det.

5. Inse när du behöver hjälp med din motivation

Det är bra att veta hur man motiverar sig själv och hittar uppmuntran inifrån, men det är också sant att vi ibland inte klarar av det själva.

Tro det eller ej, men det är för att sinnet är så smart att det ibland inser att du saknar motivation, och skapar barriärer för att undvika det.

Till skillnad från depression, där det kan vara nödvändigt att tala med en psykolog, kan brist på motivation bekämpas med vänner, partners eller familjemedlemmar.

Var inte rädd för att be om denna hjälp. Du kommer att överraskas över hur många det finns där ute som är villiga att ge dig en hjälpande hand.

Lär dig att ge dig själv motivation

Alla är inte likadana, så det finns ingen precis matematisk formel för självmotivation. Det är därför du också borde försöka lära känna dig själv så bra som möjligt.

Ta dig tid att förstå vad som berör dig, vad som skrämmer dig, vart du vill gå och hur du vill komma dit. Svaren på dessa frågor kommer att ge dig nycklarna för att tackla stunder när du måste motivera dig själv.

Kom ihåg att även om brist på motivation är en del av inlärningsprocessen ska det inte vara för länge. Låt dig inte fångas i detta sinnesstånd.

Kom ihåg att du måste älska och respektera dig själv. Du måste vara ditt största fan och din egna bästa drivkraft.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.