4 inspirerande citat för livets svåra stunder

Visste du att du kan förbättra ditt liv om du börjar hjälpa andra istället för att tänka på dig själv så mycket? Det du ger får du tillbaka. Läs dessa och andra inspirerande citat de dagar när livet inte går din väg.
4 inspirerande citat för livets svåra stunder

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vi kan alla behöva inspirerande citat när vi känner att livet inte går så bra. Några av oss samlar till och med på dem eftersom vi vet att vi förr eller senare kommer att behöva dem. Därför har vi samlat några av dessa citat och vackra fraser åt dig.

Vi har alla perioder då livet känns tungt, men vi vet också att det bara är tillfälligt. Att veta det räcker dock inte alltid för att få oss att le när vi behöver det som mest. Läs dessa vackra och inspirerande citat och bär dem med dig för att få en dos positiv energi för dagen.

Inspirerande citat:

1. “Var vänlig när det är möjligt. Det är alltid möjligt.” – Dalai Lama

Shoppar kläder

Hur många gånger har du känt att livet inte gått bra och du tog ut det över den första som råkade passera i din väg? Det gjorde garanterat bara saken värre. Det är ett självklart resultat! Kom ihåg att du attraherar vad du tänker.

Även om du just bröt upp med din partner eller om ditt jobb befinner sig i nedförsbacke, ge dig själv en chans att hitta en stund att vara vänlig mot andra. Inte bara för deras, utan även för din egen skull.  Vi människor reagerar efter hur människor får oss att känna. Det innebär att om du är vänlig mot andra så kommer de att vara mer behjälpliga.

2. “Du kommer att få allt du vill ha i livet om du hjälper tillräckligt många andra människor att få vad de vill ha.” – Zig Ziglar

Många av oss fick lära sig att man måste arbeta för att uppnå sina egna mål utan att bekymra sig om andra. Men det står klart att när du hjälper andra så kommer du också få hjälp. Om du känner att ditt liv inte går bra, stanna upp en minut och analysera om du hjälper andra och hur. Kanske anledningen till att det inte går bra är att du försöker utnyttja andra och får motsatt resultat.

Att hjälpa andra är ibland så enkelt som att fråga dem vad de behöver eller vad du kan göra för dem. Kanske de finansiella problem som hindrar dig från att betala hyran kan lösas om du hjälper en vän med något som är riktigt enkelt för dig och som han är villig att betala för.

Ibland kommer du inte få en direkt fördel, men tänk så här: om du hjälper någon idag så kommer den personen att vara så tacksam att denne kommer vilja hjälpa dig att nå dina mål. I slutändan är det som en snöbollseffekt och alla vinner. Med det sagt får det givetvis inte tas till överdrift.

3. “Misslyckande är en händelse, inte en person.” – Zig Ziglar

Om du känner att livet inte går din väg på grund av ett bakslag och du kallar dig själv ett “misslyckande”, sluta med det! Det är sant att felsteg gör ont och ingen tycker om dem. Men detta inspirerande citat handlar om att misslyckanden är en del av livet och måste accepteras som en realitet.

Vad du aldrig får göra är att låta dem definiera dig. Om du misslyckades idag, stanna upp och analysera dina beslut och hur de ledde till detta resultat. Lär dig sedan av det och försök igen. Nu vet du vad som inte fungerar.

4. “Alla måste välja en av två smärtor: smärtan av disciplin eller smärtan av ånger.” – Jim Rohn

Klättrande person

Varför upplever du att livet inte går bra? Upplever du att du anstränger dig för mycket och trots det får dåliga resultat? Inser du att du inte gjort vad du ska och att resultaten därför uppenbarligen inte är de du hoppats på?

Jim Rohn pratar om detta och gör det klart att du antingen arbetar för att uppnå dina mål tills det gör ont eller stannar i din komfortzon och sedan drabbas av konsekvenserna. Kanske det som känns som att en tyngd på dina axlar kan ge dig en ledtråd om var du ska gå härnäst.

Ta några dagar och tänk över ditt liv. Vad har du gjort för att nå dit du är nu? Är du där du vill vara? Har det varit värt det? Vill du ändra på något? Varje beslut du fattar kommer att göra ont på ett eller annat sätt eftersom det innebär någon typ av uppoffring. Det är därför du ska vara tydlig kring vilka dina mål är och arbeta för dem.

Professionell hjälp

5. “Man kan inte rädda människor, man kan bara älska dem.” – Anaïs Nin

Hur många gånger har du känt att ditt liv inte går bra för att du försöker pusha någon till att bli en bättre person? Det har hänt oss alla åtminstone en gång, och för vissa händer det ofta. Det är möjligt att du är en person som inte står ut med att se folk lida och du har så mycket kärlek att ge att du ser deras problem som dina egna.

Utan tvekan gör det dig till en bra person, men det kan också leda till en hel del skada om du inte lär dig att du inte kan kontrollera andra människor. Du ska aldrig se andras problem som dina egna, och ej heller hoppas att de kommer ändra på sig. De gör det om de vill, inte för att du hoppas på det.

Om du vill hjälpa ska du finnas vid deras sida och stödja dem om de ber om det, men försök inte styra dem, för det kommer inte fungera. Det viktigaste är att du tar ett steg tillbaka om du känner att du inte kan göra mer. Det är hälsosamt att vara lite självisk när din respekt och kärlek komprometteras.

Titta på dessa inspirerande citat när du behöver en knuff i rätt riktning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Caspersz, D., & Thomas, J. (2015). Developing Positivity in Family Business Leaders. Family Business Review. https://doi.org/10.1177/0894486513505641
  • Veenhoven, R. (1994). El estudio de la satisfacción con la vida. Intervencion Psicosocial.
  • Bisquerra Alzina, R., Álvarez Fernández, M., & Psicopedagògica, G. de R. en O. (2006). Educación emocional y bienestar. Educación emocional. https://doi.org/DOI: 10.1515/bap-2012-0019

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.