Tips för att förebygga gas- och matsmältningsbesvär

Tips för att förebygga gas- och matsmältningsbesvär

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2019

De flesta av oss drabbas emellanåt av matsmältningsbesvär, magont eller gasbildning. Det är högst sannolikt att även du någon gång har upplevt några av dessa obehag. Det kanske till och med händer dig relativt ofta. I allmänhet uppstår dessa problem när din kropp inte smälter maten ordentligt. Som en konsekvens arbetar din kropp långsammare och du kan även drabbas av andra symptom.

De säger att du har “dålig matsmältning” när detta händer dig ofta eller till och med dagligen under flera månader. I kontrast till detta kan du ha matsmältningsbesvär endast ibland, det vill säga den sorten som tenderar att hålla i sig under kortare tid och är lättare att behandla. Gasproblem å andra sidan är något som kan vara mycket vanligare eftersom dessa går hand i hand med dålig matsmältning och matsmältningsbesvär. Att drabbas av gaser är mycket obehagligt för alla, i synnerhet om problemet är kroniskt. Dessa problem kan orsakas av din vardagliga livsstil, vilket förklarar varför vissa förändringar kan hjälpa dig att förebygga dessa besvärande problem.

Undvik stress och oro

Om du inte redan visste det är magen ett organ som är mycket känsligt för känslomässiga problem. När någon lider av stress eller går igenom en stressig period eller depression börjar magen också att lida och personen kan drabbas av smärta, inflammation, matsmältningsbesvär i allmänhet och även gasproblem. Att ha ett känslomässigt balanserat liv hjälper matsmältningen.

Ät rätt

Sallad
Att lära sig att äta rätt är en av de viktigaste punkterna för att förebygga matsmältningsbesvär och gasbildning. När du inte tuggar maten väl blir din matsmältning långsammare eftersom din kropp får svårare att smälta maten. När du äter snabbt sväljer du dessutom mycket luft och det är orsaken till att gas börjar bildas. Det är mycket viktigt att äta långsamt. Tugga maten väl så att din saliv kan underlätta matsmältningen. Detta kommer även leda till att du känner dig mättare. Det är också viktigt att inte dricka större mängder vatten vid måltider eftersom det neutraliserar syror, vilket kan göra matsmältningen svårare.

Vila en stund efter att du har ätit

Det är en bra idé är att slappna av och låta magen få den energi den behöver för god matsmältning. Undvik att utföra fysisk aktivitet precis efter att du har ätit och vila istället en stund. Det är en god idé att luta sig tillbaka i en soffa eller på en stol. Det är däremot inte hälsosamt att ta långa tupplurar i sängen efter att du har ätit.

Ta läkemedel på full mage

Läkemedel
Många läkemedel kan orsaka matsmältningsbesvär så det är därför du bör undvika dem så långt det är möjligt. Om du behöver ta medicin dagligen är det bäst att göra det på full mage för att förhindra obehag.

Ät en hälsosam kost för att undvika matsmältningsbesvär

Din kost är grundläggande för god matsmältning och förebyggande av gasbesvär. Det finns några livsmedel som kan vara mycket jobbiga för magen. Det är bäst att undvika dem. Om du lider av frekventa gas- och matsmältningsbesvär är det bäst att eliminera livsmedel som är kryddiga, sura, feta, mycket fiberrika eller som av någon annan anledning kan leda till problem. Du bör också undvika alkohol, tobak, kolsyrade drycker och skräpmat.

Ät inte innan sänggåendet

Äter
Många människor har den dåliga vanan att äta innan de går till sängs och detta kan vara mycket dåligt för deras matsmältning. Det är alltid rekommenderat att äta minst 3 timmar före sänggåendet.

Kom ihåg…

  • Med hjälp av alla dessa tips i ditt dagliga liv kan du underlätta din matsmältning i hög grad och ta farväl av gas- och matsmältningsbesvär. Kom ihåg att det också är en bra idé att använda sig av några naturliga huskurer för att bekämpa båda problemen. Ingefära och citron kan vara två stora stöd i kampen mot gas samt för att lindra matsmältningsbesvär.
  • Kom också ihåg att mag- och matsmältningsproblem bör tas på största allvar om de förekommer ofta. Om du upplever magont, matsmältningsbesvär och gasproblem mer än två gånger i veckan bör du träffa en läkare eftersom det kan tyda på ett större problem, som till exempel IBS, leverinfektion eller födoämnesallergier. I allra värsta kan problemen också vara symptom på vissa typer av cancer.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.