Löksoppa för dina njurar: vilka är fördelarna?

Löksoppa för dina njurar: vilka är fördelarna?
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Lök är ett av de bästa medicinska livsmedlen. Tack vare dess mycket renande, antiseptiska och vätskedrivande egenskaper är löksoppa ett perfekt botemedel för att bekämpa alla former av njurrelaterade problem, som urinvägsinfektioner, njursten, vätskeretention, mm.

I denna artikel kommer vi förklara det enklaste sättet att ta hand om dina njurar genom att göra en 9-dagars njurrengöring med löksoppa. Du kommer märka resultat omedelbart och njurarna kommer att tacka dig.

Egenskaper hos lök

Lök är rik på mineraler som kalcium, magnesium, klor, koppar, järn, fosfor, jod, kisel, svavel, mm. Den innehåller även A, B, C och E-vitamin. Dessa värden ger lök följande hälsoegenskaper:

 • Den är vätskedrivande, vilket är varför den hjälper mot vätskeretention, svullna ögonlock, ödem, mm.
 • Den bekämpar inflammationer
 • Det är en ypperlig antioxidant
 • Den är antiseptisk, antimikrobiell, och bekämpar jästsvamp – med andra ord hjälper den till att bekämpa infektioner orsakade av bakterier, mikrober och svampar
 • Den förbättrar andning
 • Den skyddar dig från hjärt- och kärlsjukdomar
En gul lök

Hur du tillagar löksoppa

För att göra löksoppa använder du en lök per liter vatten. Som tillval kan du lägga i några persiljekvistar tillsammans med löken, som också kommer att bidra till en djuprengöring av dina njurar. Ät en soppa på två liter vatten och två lökar varje dag. Du kan göra mer och spara i kylskåpet i högst två eller tre dagar.

soppa med lök

Hur du bör äta den

Drick soppan i små klunkar under dagen, separat från vanliga måltider och vid rumstemperatur, om möjligt. Om du vill kan du lägga till lite citronsaft. Det rekommenderas starkt att du förbrukar minst två glas på fastande mage minst en halvtimme före frukost.

Försök att konsumera soppan före middagstid för att du inte ska behöva gå på toaletten mitt i natten.

9-dagarskuren

Denna renande njurkur varar i nio dagar. Konsumera soppor och följ dessa förslag:

 • Undvik att äta salt och saltad mat. Du kan dock lägga till salt till dina måltider i form av lite saltvatten (säljs i hälsokostbutiker och vissa stormarknader).
 • Minska ditt intag av animaliskt protein (i synnerhet kött, mjölk och mjölkprodukter) och prioritera istället vegetabiliskt protein. En utmärkt baljväxt för dina njurar är adzukibönor, som händelsevis har samma form som njurarna. Andra källor till vegetabiliskt protein förutom baljväxter är torkad frukt och svamp. Du kan också äta ägg och lite fisk, trots att de är från djurriket.
 • Undvik raffinerat socker och sockerhaltiga livsmedel. Använd honung eller stevia för att söta.
 • Njurarna, tillsammans med levern, kan ibland bli nedkylda vilket kan leda till att njursjukdomar försämras, att du får brist på energi, får smärtor i ländryggen, mm. För att förhindra detta är det viktigt att alltid hålla den mellersta och nedre delen av ryggen varm. Använd gärna en varmvattenflaska för att hålla dig varm om natten.
 • Om du utför fysisk aktivitet och svettas kommer detta hjälpa till att aktivera dina njurar. Belastningen leder till att du eliminerar vätskor från kroppen.

Ett exempel på en hälsosam daglig kost

Vi föreslår denna hälsosamma kost:

På fastande mage: två eller tre glas soppa
Frukost: fullkornstoast och en omelett
På förmiddagen: ett par glas soppa
Mellanmål: torkad frukt
Lunch: linssoppa och fullkornsris, blandad sallad, samt äppelmos sötat med honung
Eftermiddagssnack: ett par glas soppa
Mellanmål: banan- och tranbärsshake
Middag: kål och potatis, wok med vitlök, och fiskfilé

En varning

Vissa kan inte smälta rå lök speciellt bra, men ofta går det lättare om löken tillagas. Vi rekommenderar att du försöker detta, men var försiktig. Om du lider av matsmältningsbesvär bör du inte använda dig av rengöringen.

Bilder med tack till looseends, lablascovegmenu och muffet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.