Gör middagen dig fet? Ät på rätt sätt.

Blir vi feta av att äta middag? Eller beror det på vilken sorts mat vi äter?
Gör middagen dig fet? Ät på rätt sätt.
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Middagen är ett viktigt moment som är avgörande för hur du äter och, som ett resultat av detta, din vikt. Att äta mycket eller dåligt på kvällen står i direkt samband till fettproduktionen. Det är den tiden på dagen då man inte använder energi och knappt bränner några kalorier. Därför bör du inta dina kalorier under första halvan av dagen.

Du bör veta vad för mat du borde inkludera i och vad du borde ta bort från middagen för att få en balanserad kost som gör att du kan behålla din vikt eller gå ner i vikt. Tänk på talesättet: “Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en kyrkråtta.” Att kontrollera intaget av kalorier är hemligheten till att gå ner i vikt på naturlig väg och förbättra din livskvalitet och även din sömn. Så tänk på det här:

Är det sant att middagen gör dig fet?

Verkligen inte. Du går upp i vikt av att äta dålig mat på kvällen. Tyvärr gör vi det här felet nästan varje dag på grund av följande skäl:

 • På morgonen kanske man äter balanserat och något “lätt”. Men när man kommer hem, ibland full av ångest, slappnar man av genom att småäta vad som än finns i kylskåpet. Att äta det man hittar först kan ibland betyda att man får i sig mat med mycket kalorier som är rik på fett.
 • På grund av jobb och andra ansvar äter man ibland en snabb frukost, eller ingen alls. Kanske äter man också något snabbt till lunch och när man väl kommer hem är man så hungrig att man vill kasta sig över kylskåpet. Det här är en annan dålig vana som snart slår tillbaka.
 • Sena måltider. Ibland när man kommer hem sent börjar man göra andra saker och det slutar med att man äter middag nästan samtidigt som man ska lägga sig. Det är uppenbart att man inte bör göra så. Det är bäst att äta middag två timmar innan man går och lägger sig så att kroppen hinner smälta maten.

Mat som du inte bör äta på kvällen

Det finns viss mat som du bör undvika på kvällen för att det har för många kalorier och är svårsmält. Den här maten gör inte bara att du går upp i vikt utan också att du sover dåligt. Du bör även undvika tung, friterad och fet mat, drycker med kolsyra eller koffein, och det som finns på listan nedan:

Smörgåsar

Du har säkert gjort det här mer än en gång. Det är en enkel lösning för du tror att det är något “lätt” och det beror så klart på vad du har på smörgåsen. Men att äta mycket bröd till middag rekommenderas inte, särskilt om man är känslig mot kolhydrater, då kroppen inte tillgodogör sig det ordentligt och det samlas i slutändan som kolesterol i fettvävnad.

Sallad

Det kanske är överraskande, men salladsblad är svårsmält mat på grund av det höga innehållet av olösliga fibrer, vilket gör att man kan få gas i magen och uppsvälld mage på natten. Det är vanligt att göra en sallad på kvällen men det är nästan bättre att göra en sallad på tomater med något slags protein som kommer att mätta dig.

Vitlök och lök

Ät dem inte råa på kvällen. De går inte att smälta vid den här tiden och det kommer att kännas i magenunder natten.

Pasta, ris och pizza

Överdriv inte med den här maten och ät alltid små portioner. Kolhydrater från grönsaker är alltid bättre än från pasta och ris, men om du äter dem i små portioner går det kanske bra.

Vad ska jag äta till middag?

Dagens sista måltid kan hjälpa dig att balansera det dagliga näringsbehovet. Därför är det alltid bra att inkludera mycket grönsaker:

– Grillade eller sauterade grönsaker, soppa (till exempel gazpacho med en portion lax eller kalkon), lättyoghurt, ta rostat bröd istället för brytbröd…

Exempel på lätta middagar

– Sauterade svampar med omelett med mager ost. En bit melon eller vattenmelon.

– Tomatsallad med mozzarella och räkor, lite lax och rostat bröd.

– Zucchinisoppa med kummel, ett äpple och yoghurt med honung.

Vad händer om jag hoppar över middagen?

Att hoppa över måltider är ingen bra idé. Ibland orsakar det mer ångest och gör att du äter större portioner vid nästa måltid. Om du slutar äta middag betyder det att ditt blodsocker sjunker och du kan få hypoglukemi, samt att kalorieförbrukningen minskar. Som ett resultat av detta blir din hälsa lidande. Vi råder dig att undvika det.

Vilken efterrätt är bäst efter middagen?

Färsk eller konserverad frukt (det senare är lättare för magen att smälta) och lättyoghurt.

Vilken tid ska jag äta middag?

Två timmar innan du lägger dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Medline Plus. Trastornos del metabolismo de los carbohidratos.   medlineplus.gov/spanish/carbohydratemetabolismdisorders.html
 • Clínica Mayo. Nutrition and healthy eating.                                                                          mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/whole-grains/art-20047826?p=1
 • Universidad de Georgia. Facultad de Ciencias de la Familia y del Consumidor. Reduciendo la grasa y el colesterol. spock.fcs.uga.edu/ext/pubs/fdns/FDNS-E-SP-62a.pdf
 • Obesity (Silver Spring). 2011 Oct;19(10):2006-14. doi: 10.1038/oby.2011.48. Epub 2011 Apr 7.
  Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner.
 • Fundación Española de la Nutrición. Lechuga. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/lechuga.pdf
 • The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 6, June 2017, Pages 1351–1361, https://doi.org/10.3945/ajcn.116.151332

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.