6 livsmedel som hjälper dig att kontrollera matsug

För att undvika matsug och att gå upp i vikt ska du dra nytta av olika livsmedel som ger dig extra uthållighet, energi och mättnad. Lär dig att bekämpa matsug i denna artikel!
6 livsmedel som hjälper dig att kontrollera matsug

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2019

Matsug är ett av de huvudsakliga problemen för personer som försöker tappa vikt eller bibehålla sin nuvarande vikt. Att ha en konstant önskan att äta och göra dåliga kostval är en stor faktor för viktuppgång.

Matsug drabbar alla annorlunda, men de kommer nästan alltid i vägen för din metaboliska hälsa. Det stör även din förmåga att bränna kalorier. Lyckligtvis är detta ett kontrollerbart tillstånd. För att göra det är det viktigt att äta bättre mat. Du bör även välja livsmedel som håller din aptit nere.

I följande artikel vill vi dela med oss av sex goda alternativ. På så sätt kan du börja äta dem varje gång du känner behovet av att äta mer än normalt.

1. Bananer

Smoothie med banan

I många decennier trodde man att bananer bidrog till viktuppgång. Idag vet vi dock att de faktiskt är till stor hjälp för att kontrollera hunger och tappa vikt. Deras naturliga sockerarter, fibrer och antioxidativa substanser ökar din metaboliska hälsa. Samtidigt främjar de viktnedgång utan att påverka din hälsa.

Din kropp absorberar enkelt näringsämnena i bananer. På grund av detta är de perfekta för att öka energi och din produktivitet.

 • Ät en banan varje gång du känner behovet av att äta mer.
 • Lägg till bananer i dina smoothies och sallader. Detta kommer öka hur mätt du känner dig under dagen.

2. Avokado mot matsug

Avokado är känd för sina unika gröna färg och är en frukt med högt näringsinnehåll. Du kan använda detta för att stilla hungern innan du börjar känna matsug. Dess höga koncentration av fibrer hjälper din kropp tillsammans med de enkelomättade fettsyrorna och mineralerna. De minskar hormonerna som orsakar hunger och ökar mättnadskänslan.

Samtidigt får du även fördelar för matsmältningen och den kardiovaskulära hälsan. Dessa är generella system som påverkas av övervikt.

Hur man äter den

 • Se till att äta minst en bit avokado tre gånger per vecka.
 • Lägg till denna frukt i dina smoothies och soppor.

3. Chiafrön

Chiafrön

Chiafrön har slimmande och antiinflammatoriska egenskaper. Du kan dra nytta av dem som ett komplement till din kost. Deras höga mängder kostfibrer hjälper tillsammans med dess antioxidanter till att minska matsug. Samtidigt främjar de borttagningen av avfall.

Hur man äter dem

 • Tillsätt en matsked chiafrön i 2 dl yoghurt eller en naturlig smoothie.
 • Ett annat alternativ är att lägga till dem i grytor och sallader.

4. Papaya

Papaya är en av de mest rekommenderade frukterna för att motverka hunger. Den uppmuntrar även hälsosam viktnedgång. Den har matsmältningsenzymer, antioxidanter och fibrer. Tillsammans hjälper dessa den metaboliska processen som hjälper dig tappa vikt.

Dess naturliga sockerarter agerar även som energi för din kropp. De ökar din fysiska och mentala produktivitet.

Hur man äter den

 • Ät en skiva papaya när du känner matsug.
 • Lägg till papaya i dina smoothies eller gör en naturlig juice.

5. Ägg

Ägg

Ägg är mättande mat. Bland annat hjälper de dig att bygga muskelmassa. De har hög koncentration av essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler. Tillsammans ökar de energinivån i kroppen.

Hur man äter dem

 • Ät ett kokt ägg till frukost.
 • Lägg till ägg i dina favoriträtter med pasta eller grönsaker.

6. Havregryn

Detta livsmedel är på många håll i världen känt som “spannmålens drottning”. Havregryn är ett av de bästa livsmedel du kan äta för att minska matbaserad ångest och matsug. Det har fibrer – ett näringsämne som anses vara en naturlig dämpare av aptiten. Samtidigt kontrollerar det ditt kolesterol och dina triglycerider.

Att äta det ökar din produktion av grelin. Detta är ett hormon som säger åt hjärnan att magen är full.

Hur man äter det

 • Lägg till havregryn i dina smoothies eller fruktjuicer.
 • Gör ett traditionellt havregrynsrecept och ät det till frukost eller mellanmål.
 • Drick 2-3 glas havremjölk under dagen.

Är du redo att bekämpa dina matsug? Ät mer av de livsmedel vi nämnt ovan och säg farväl till extra kalorier som får dig att gå upp i vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.