Frukost för att slippa huvudvärk på morgonen

Huvudvärk tidigt på morgonen kan ofta vara ett tecken på att du har druckit för lite. Du måste dricka gott om vätskor med frukosten för att minska eller förebygga huvudvärk.
Frukost för att slippa huvudvärk på morgonen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Den där huvudvärken på morgonen… Det finns inget värre än att vakna med huvudvärk. Det är framförallt vanligt på morgnarna, och du kan känna dig illamående och torr i munnen. Men varför inträffar detta? Vad kan man göra mot det? Vi ska berätta för dig.

Varför har jag ont i huvudet på morgonen?

Huvudvärk morgonen

 • Du hoppade över middagen. Har du någonsin gjort detta? Det är inte en bra idé eftersom du kommer få brist på näring och energi, vilket gör att du känner dig svag.
 • Huvudvärk på morgonen kan bero på apné. Många lider av detta problem och inser inte att störande snarkningar kan vara ett tecken på sömnapné. Detta kan orsaka jobbig huvudvärk på morgonen.
 • Du gav för mycket kvällen innan. Oavsett om du åt för mycket på en fest, drack för mycket alkohol eller inte fick tillräckligt med sömn kan du drabbas av huvudvärk dagen därpå.
 • Gnissla tänder. Du vet redan vad tandgnissling är, och du vet även att det är ett vanligt problem när man sover. Du kan utveckla detta problem i alla åldrar, och det kan resultera i oerhörd huvudvärk – framförallt på vardera sida om ansiktet. Det kan även leda till spänningar i nacken som också kan leda till huvudvärk.
 • Du sover fel. Du måste tänka på i vilken position du sover. Dålig ställning kan ibland leda till dålig cirkulation.
 • Du har tagit ett läkemedel. Vissa läkemedel, till exempel ångestdämpare, kan orsaka huvudvärk om man tar dem regelbundet.
 • Du har Willis-Ekboms sjukdom, WED (tidigare kallat Restless Leg Syndrom, RLS). Detta tillstånd är en relativt vanlig orsak för huvudvärk eftersom det kan hindra dig från att få en god natts sömn.
 • Du har insomnia. Många läkemedel som hjälper dig sova på natten kan leda till huvudvärk på morgonen. Det är bättre att ta naturliga kurer om du kan.
 • Du lider av ångest eller depression. Om du lider av någon av dessa kan det vara anledningen till din huvudvärk på morgnarna.
 • Du har högt blodtryck. Du måste se till att ditt blodtryck är kontrollerat eftersom det är en vanlig orsak för huvudvärk.

Tre frukostar som lindrar huvudvärk på morgonen

Alternativ 1

Ananas och gurka

 • Ett varmt glas vatten med citron
 • 30 minuter senare dricker du en kopp kaffe eller ingefärste med mynta
 • Havrekaka med olivolja
 • En liten skål ananas och gurka (eller så kan du alltid göra juice med dessa ingredienser)

Som du säkert gissat ska du börja dagen med ett glas varmt vatten med citron. Detta tar bort gifter och rensar kroppen. Sedan kan du ta dig tid att göra dig i ordning, ta en dusch och genomföra andra sysslor tills 30-60 minuter passerat. Kaffe är värt att nämna eftersom det ibland kan få huvudvärk att försvinna.

Detta frukostalternativ fungerar inte för alla och kan ibland ha motsatt effekt. Du måste besluta själv huruvida kaffe fungerar för din kropp, men många uppskattar den energiskjuts som även är bra för levern. Om du inte vill dricka te kan du alltid lita på ingefära eftersom den är fantastisk och naturligt antiinflammatorisk. Den fungerar även smärtlindrande.

Detta bör följas av en havrekaka med olivolja så att du får i dig nödvändiga fettsyror. Avslutningsvis kombinerar du ananas och gurka för att få i dig vätska samt de mineraler och vitaminer de innehåller. Du bör även inkludera mycket vätska i din frukost eftersom vätskebalans är nyckeln till att minska huvudvärk.

Alternativ 2

Ananas- och spenatsallad

 • En fruktjuice med jordgubb
 • 40 minuter senare dricker du kaffe eller kamomillte
 • Spenatsallad med ananas
 • Gurkjuice med ett halvt äpple

Detta är ett exempel på en nyttig frukost som kommer ge dig nödvändig energi för att lindra huvudvärk på morgonen. Återigen ska du börja med en rensande dryck. Mixa fem jordgubbar i ett glas vatten och lägg inte till något socker. Vänta 40-60 minuter och drick sedan en kopp kaffe. Om detta inte fungerar för dig kan du byta ut den med en kopp kamomillte.

Du skär sedan några ananasskivor och tar en näve färsk spenat för att få energi. Efteråt dricker du en juice bestående av en liten gurka och ett halvt äpple för att få den vätska du behöver. Drick denna smoothie och märk hur mycket bättre du mår.

Alternativ 3

Ägg

 • Ett glas mandelvatten
 • En smörgås gjord på havrebröd med ett stekt ägg och några droppar olivolja. Om du vill kan du använda en tortilla med några bitar skinka och selleri.
 • En skål vattenmelon, nötter och vindruvor.

Detta är också en väldigt nyttig frukost, men denna börjar med ett glas mandelvatten. Mandlar är fantastiskt smärtstillande, vilket hjälper till att lindra huvudvärk. De är även rika på magnesium. Ägg är också fantastiska eftersom de innehåller koenzymet Q10, vilket även det hjälper till mycket. Vindruvor och vattenmelon är både utsökta, nyttiga och perfekta för att återställa vätskebalansen. Du kommer älska detta alternativ!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.