Livsmedel som orsakar lika stor viktökning som snabbmat

Färdiga sallader innehåller tillsatser och även majonnäs eller friterat bröd som gör att du går upp i vikt lika mycket som om du skulle äta en hamburgare.
Livsmedel som orsakar lika stor viktökning som snabbmat
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Snabbmat är för många ett alternativ för att slippa långa timmar i köket, men efter maten sätter ångerkänslan igång, för du vet såklart hur mycket kalorier denna typ av mat innehåller och att den får dig att gå upp i vikt. Men dessvärre finns det även “vanliga” livsmedel som kan vara precis lika dåliga för din vikt som snabbmat.

Många försöker undvika all typ av snabbmat och liknande för att inte råka ut för de risker som medföljer, utan en tanke på att till synes nyttig mat också kan vara dålig. Det är viktigt att veta att alla livsmedel som ökar eller på något sätt ändrar det glykemiska indexet leder till större ackumulering av fett i kroppen.

Idag ska vi tala om sju livsmedel som är lika dåliga för vikten som snabbmat.

1. Vitt bröd

vitt bröd

Många tror att det som får dem att gå upp i vikt i snabbmat är köttet och såsen, utöver andra ohälsosamma tillsatser. Men vitt bröd har också mycket att göra med fettackumulering och har högt glykemiskt index.

För att äta nyttigare typer av bröd rekommenderar vi att du läser innehållsförteckningen och ser till att mjölet är av fullkorn.

2. Den klassiska tonfisksmörgåsen

I det här fallet är det inte tonfisken som är problemet, för den har ganska få kalorier. Det som är skadligt för kroppen är snarare dressingen och det vita brödet.

För att du inte ska tvingas sluta äta den klassiska tonfisksmörgåsen, som är så vanlig i speciellt USA, kan du använda fullkornsbröd, sallad, tomat och lite olivolja istället för dressing.

3. Processat kallskuret

skinka på bricka

Processade livsmedel innehåller stora mängder fett och natrium, såväl som konserverande kemikalier som leder till viktökning och ger dig problem med metabolismen. De är även kända för att ha “tomma kalorier”, eftersom de inte ger dig någon egentlig näring.

4. Köpta sallader

I affären kan du ofta köpa färdiga sallader som du kan äta direkt. Dessa kan verka vara ett nyttigt alternativ, men i många fall är de precis lika dåliga som snabbmat. Det kan vara så att själva grönsakerna i salladen innehåller få kalorier och är perfekta att ha i kosten, men dressingen kan vara mycket rik på kalorier och vara farlig för kroppen.

Sallader med bitar av bacon, ost, friterat bröd och torkade frukter har dessutom högt kaloriinnehåll och är något som du endast bör äta med måtta. Det är bäst att helt enkelt laga dina egna färska och 100% ekologiska sallader hemma. Ekologiska produktionsmetoder kommer nämligen med flera fördelar för konsumentens hälsa.

5. Glass

Glass med bär

Om målet är att bibehålla din idealvikt så är glass inte precis det bästa du kan välja. Denna efterrätt, som alla tycker så mycket om, innehåller massor av kalorier, socker och fett som ackumuleras i kroppen.

Sockret är en av de farligaste ingredienserna, då det ökar det glykemiska indexet och även kan påverka dina organ. Därför rekommenderas det att du till efterrätt äter frukt istället.

6. Nötkaka

Denna supergoda kaka är ofta tillredd med ingredienser som är väldigt rika på kalorier och därför bör den ätas med måtta. Både torkade frukter och nötter har ett högt näringsinnehåll av essentiella fettsyror, men de har å andra sidan även ett högt kaloriinnehåll.

Om du kombinerar detta med vitt mjöl och andra ingredienser blir det glykemiska indexet bara högre.

Glöm inte bort att läsa: 14 livmedel som du alltid bör ha hemma

7. Sushi kan vara lika onyttigt som snabbmat

Det stämmer att alger har få kalorier och att de rekommenderas för att gå ner i vikt. Men är det likadant med sushi?

Dessa berömda, orientaliska recept innehåller ofta livsmedel som majonnäs och stark sås, som kan göra att du går upp i vikt på samma sätt som snabbmat. Så var försiktig med vilken typ av sushi du äter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647
  • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019
  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.