14 livsmedel du alltid bör ha hemma

14 livsmedel du alltid bör ha hemma

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du öppnar kylskåpet och inser att du bara har en halv tomat och en citron. Vad ska du nu laga till middag? För att det inte ska hända dig är det viktigt att du gör dina inköp med lite eftertanke och organisering. Men viktigast av allt: läs följande artikel, där du kommer upptäcka en fantastisk lista över livsmedel du alltid bör ha hemma.

Matvaror du alltid bör ha hemma

Om du snart ska iväg till mataffären, gör en inköpslista över de livsmedel du behöver köpa med dessa förslag som grund:

Citron

Dessa citrusfrukter bidrar med sina fördelaktiga egenskaper och sin goda smak till många olika rätter. Och om du är törstig är en uppfriskande lemonad med vatten, socker och isbitar perfekt. I matlagningen kan du använda citron tillsammans med fisk, som marinad samt i sallader. Det är det perfekta substitutet för salt.

Koriander

Detta kommer från samma familj som persilja, så du kan använda den av dessa två som är lättast att hitta. Denna krydda, som ofta används i såser, grytor och kycklingrätter, sätter också utmärkt smak på grönsaker och kött. Det är alltid bäst att konsumera den färsk och att skära den strax före användning.

Koriander


Majonnäs

Du kan köpa den eller göra en själv. Om du gör den själv, kom ihåg att den inte kan sparas i alltför många dagar. Majonnäs innehåller mycket vitamin E och används i tusentals recept från smörgåsar till kötträtter, från potatis- eller äggsallader till kalkon. Låt den ge smak till dina favoriträtter – det är verkligen ett livsmedel du alltid bör ha hemma.

Senap

Senap är en annan krydda som alltid bör finnas hemma. Du kan göra den själv (med senapsfrön) eller köpa den färdig. Vissa märken erbjuder även senap kombinerad med olika örter. Det är perfekt som dressing till gröna sallader, smörgåsar, grönsaker, rött kött, kallskuret och korvar.

Smör

Detta är basen för många recept med mjöl; du kan steka i det och använda det på din toast vid frukost såväl som på smörgåsen till mellanmålet. Smör är så mångsidigt att det kan användas både i söta och salta rätter, råa eller kokta, kalla eller varma.

Smör på fat


Ost

Det finns många olika sorters ost, så det är bara att välja den som är mest omtyckt i ditt hem. Vit ost kan användas på smörgåsar eller kex, mozzarellaost används på pizzor och gräddost används som fyllnad i pajer. Det finns också ostar som används specifikt för desserter, som mascarpone eller ricotta. Riven ost tillför en hel del smak till rätter som soppor, grytor och pasta.

Ägg är livsmedel du alltid bör ha hemma

De kan rädda din dag. Några ägg tillagade med salt och oregano bromsar din hunger tills du kommer tillbaka från mataffären. De kan också användas för att göra kakor, bakverk, desserter… Du kan steka dem, koka dem, vispa dem eller kombinera dem med många andra ingredienser.

Frukter med tjockt skal

Bananer, äpplen och avokado är exempel på frukter från denna grupp. De är bra eftersom de klarar sig i flera dagar och de stillar snabbt din hunger. De kan ätas råa och är perfekta för att tillfredsställa din aptit fram tills middagen är klar. Vidare är de ett hälsosamt alternativ för barn.

Äpplen


Potatis

Mormödrar brukar berätta att potatisar aldrig borde saknas i ett hushåll. Om vi ​​skulle välja ut ett livsmedel som kan hjälpa dig på flest sätt skulle potatis vinna priset. Du kan göra potatismos, en omelett, pommes frites, sallad med potatis och ägg samt stuvningar. Du kan också tillaga dem med bläckfisk, olivolja och paprika.

Lök och vitlök

Lök och vitlök har många tillämpningar inom sallader, och kan de också hjälpa dig att sätta smak på nästan vilken rätt som helst. De tråkigaste av vardagsrätter kan bli festmåltider tack vare dessa två ingredienser. För att inte tala om alla deras fördelar för din hälsa.

Skinka

Tillsammans med ost kan den förhöja vilken smörgås som helst. En liten bit serranoskinka som mellanmål kan vara som en delikatess från himmelriket. Om du skär den i små tärningar och steker med olivolja och lite rostat bröd får du dig något mycket läckert och friskt till livs före middagen.

Ost- och skinkrulle


Mejeriprodukter

Vi har redan nämnt smör och ost. Men glöm inte mjölk och yoghurt. Dessa är kompletta livsmedel som även kan konsumeras som de är om du så föredrar. Mjölk kan användas både i söta och salta rätter. Eller vad sägs om en utsökt kopp kaffe med mjölk på morgonen? Det rekommenderas att du förvarar mjölk i glasflaskor i syfte att bevara dess smak. Håll ett öga på bäst före-datumen också.

Grädde

En annan mejeriprodukt som vi skulle kunna ägna en hel artikel åt. Gräddfil, matlagningsgrädde och vispgrädde är en del av otaliga recept. De kan också användas för att toppa olika maträtter.

Morötter

Det bästa med dessa är att de står sig i kylskåp i flera dagar. Ett tips för att bevara dem längre är att lämna dem i plastpåsen de kom i och placera den i grönsaksfacket. Du kan äta dem både råa och kokta, och de kommer effektivt hjälpa dig att stilla din hunger. De spelar ingen roll om de är rivna, tärnade, skurna eller fyllda – morötter är alltid utsökta!

Detta var alltså 14 livsmedel du alltid bör ha hemma – har du det?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • DiMarco, D. M., Missimer, A., Murillo, A. G., Lemos, B. S., Malysheva, O. V., Caudill, M. A. et al. (2017). Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids, 52(3), 255–263. https://doi.org/10.1007/s11745-017-4230-9
  • Garba, I., Umar, A. I., Abdulrahman, A. B., Tijjani, M. B., Aliyu, M., Zango, U. U. and Muhammad, A. (2014). Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, 6(2), 45-48. http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v6i2.10
  • Mahmoud, A. M., Hernández Bautista, R. J., Sandhu, M. A., & Hussein, O. E. (2019). Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019,  5484138. https://doi.org/10.1155/2019/5484138
  • Mozaffari Nejad, A. S., Shabani, S., Bayat, M., and Hosseini, S. E. (2014). Antibacterial Effect of Garlic Aqueous Extract on Staphylococcus aureus in Hamburger. Jundishapur journal of microbiology7(11), e13134. https://doi.org/10.5812/jjm.13134

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.