Lemonad på gurka, ingefära och mynta

Hemmagjord lemonad är ett bra alternativ till vanligt kranvatten. Det gör det lättare för dig att uppnå ditt rekommenderade dagliga vätskeintag.
Lemonad på gurka, ingefära och mynta
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Om du sätter dig ner och funderar över egenskaperna hos varje ingrediens var för sig kommer du inse att det inte finns någonting i detta recept som är dåligt för dig. Genom att dricka denna lätta lemonad på gurka, ingefära och mynta blir du inte bara av med en del av det där irriterande fettet runt magen – du kommer dessutom hålla dig återfuktad och fräsch.

Och dessa är inte de enda fördelarna med denna läckra dryck. Ta reda på vilka de övriga är i följande artikel.

Hur bereder man lemonad på gurka, ingefära och mynta?

Ingredienserna i denna läckra lemonad, som är perfekt för sommaren, är:

  • 2 liter vatten
  • 1 medelstor gurka
  • 1 citron
  • 1 tsk färsk, riven ingefära
  • 10 färska myntablad

Skala gurkan, skär den i tunna skivor och lägg dem i vattnet. Tillsätt sedan tunt skivad citron, riven ingefära och myntablad. Låt drycken stå i kylskåpet i minst 6 timmar, gärna över natten. När du är redo att dricka den kan du tillsätta några isbitar om det är en riktigt varm dag.

Drick den under hela dagen för att säkerställa att du får i dig den rekommenderade mängden vätska. Om du tillhör kategorin som verkligen har svårt för att få i dig tillräckligt med vätska är detta receptet för dig. Ta med dig din lemonad överallt i en återanvändbar flaska.

Ingefära och lemonad

Hälsofördelar med gurka

Eftersom gurka har en mycket hög vattenhalt (96%) är det en utmärkt grönsak att äta när du vill gå ner i vikt. Den innehåller bara 20 kalorier per portion (100 gram). Gurka är bra för att bekämpa fetma, och den bidrar också till att avgifta kroppen och eliminera eventuella svullnader.

Utrensande dieter som innehåller gurka bidrar till att förebygga vätskeretention och uppbyggnad av ett överskott av urinsyra. Gurka har också laxerande egenskaper som rensar tarmen och avlägsnar slem från slemhinnan i tarmen. Gurka rekommenderas inte för personer som ofta lider av diarré, en svag mage eller ett överskott av gaser.

Men den är mycket praktisk för att skydda slemhinnan i magen och främja en sund tarmflora.

Gurka

Hälsofördelar med ingefära

Ingefära har exceptionella antiinflammatoriska egenskaper som ofta används i traditionell kinesisk medicin. Den bidrar till att bekämpa en rad olika sjukdomar, som artrit, matsmältningsbesvär och luftvägsproblem. Eftersom den har en lätt kryddig smak är det en bra idé att konsumera ingefära med måtta, gärna kombinerad med andra livsmedel eller ingredienser.

Ingefära är rik på vitaminer, mineraler, essentiella oljor, aminosyror och antioxidanter. Den har otaliga fördelar för kroppen. Den kan till exempel lindra smärta under menstruation, lindra reumatism, bekämpa förkylningar och influensa samt bidra till att undanröja slem, förbättra blodflödet och förebygga hjärtsjukdomar.

Ingefära för denna lemonad

Ingefära kan också bidra till att lindra yrsel och svindel. Den stimulerar libido och är ett naturligt afrodisiakum såväl som ett naturligt och effektivt antidepressivt läkemedel. Den bidrar till att bekämpa för tidigt åldrande, minska stress, lindra migrän (genom att blockera effekterna av prostaglandiner), förebygga vissa typer av cancer (främst äggstocks- och tjocktarmscancer) samt främja matsmältningen.

Hälsofördelar med mynta

Det finns många medicinska egenskaper hos denna fantastiska aromatiska växt. Mynta fungerar som ett kramplösande medel i mag-tarmkanalen. Den lindrar smärta, minskar inflammation i huden och slemhinnorna samt rensar luftvägarna.

Mynta har också en mycket avslappnande effekt när den konsumeras i en kopp te eller smoothie. Den kan förbättra kvaliteten på din sömn och öka din känsla av lugn. Den förebygger stress, lindrar gasbildning, slappnar av musklerna och hjälper till att skydda slemhinnan i magen. Mynta är underbart för människor som har problem med matsmältningen.

Mynta

Mynta är ett potent avsvällande medel tack vare dess innehåll av askorbinsyra, som underlättar avlägsnandet av slem. Om du har feber ökar mynta din svettning för att sänka den. Mynta ges också till patienter som har astma såväl som de som lider av förkylning, diarré eller gaser, samt de som har Crohns sjukdom (eftersom den minskar irritation i tarmen). Mynta minskar också kräkningar och magkramper, förbättrar cirkulationen och förebygger dålig andedräkt.

Hälsofördelar med citron

Citron tillhör frukterna med störst innehåll av C-vitamin, vilket gör den till en viktig ingrediens för personer som har förkylning eller influensa, eller som vill förebygga sjukdom eftersom den stärker immunförsvaret. Förutom att bidra med massor av vitaminer hjälper citron också till att eliminera gifter ur kroppen och är ett kraftfullt antiseptiskt medel.

Det är en bra idé att suga på en citron när du har tappat rösten eller har lunginflammation, bronkit, influensa eller till och med astma. Den bidrar till att lugna kapillärerna och blodkärlen där dina obehag är belägna, och dina sår kommer att börja läka inifrån. Den kan också bidra till att behandla högt blodtryck.

Citroner för lemonad

Denna citrusfrukt är rik på mineraler som kalium, magnesium, kalcium, fosfor, järn, natrium och även fluor. Den innehåller också B-vitaminer, speciellt B1, vilket förebygger inflammation, hjärtsvikt och cerebral pares.

Citron bidrar också till att bekämpa feber och lindra diabetes samt återställa leverns, magens och urinblåsans funktioner till det normala efter en sjukdom. Den kan förebygga uppkomsten av njurstenar och hjälpa dig att lösa upp de som redan kan finnas närvarande i njurarna eller urinblåsan.

Citron rekommenderas dock inte för vissa människor. De som lider av anemi, rakitis, inflammation i tandköttet, hål i tänderna, mun- eller halssår, sömnlöshet, acidos, kronisk förstoppning eller nervskador bör undvika denna frukt.

Nu förstår du varför denna lemonad på gurka, ingefära och mynta är otroligt fördelaktig för din hälsa. Bortsett från att vara en god, hydrerande och uppfriskande dryck för en varm sommardag är den också ett hälsosamt alternativ för människor som inte tycker om att dricka vanligt kranvatten under loppet av dagen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
  • Sari, A., Selim, N., Dilek, M., Aydogdu, T., Adibelli, Z., Büyükkaya, P., & Akpolat, T. (2012). Effect of lemon juice on blood pressure. Journal of Experimental and Clinical Medicine (Turkey). https://doi.org/10.5835/jecm.omu.29.01.010
  • Kaur, C., & Kapoor, H. C. (2002). Anti-oxidant activity and total phenolic content of some asian vegetables. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2621.2002.00552.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.