5 anledningar till varför du bör äta gurka

Gurka är en av de minst prioriterade grönsakerna och få människor känner till dess fantastiska egenskaper. Vi berättar varför du bör äta gurka.
5 anledningar till varför du bör äta gurka

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2019

Gurka är en av de minst prioriterade grönsakerna, framförallt bland barn , och få människor känner till dess fantastiska egenskaper. När du får reda på hur bra den är för din hälsa så kommer du säkerligen vilja inkludera den i alla din familjs måltider. Här berättar vi varför du bör äta gurka!

5 anledningar till varför du bör äta gurka oftare

1. Gurka håller kroppen hydrerad

En hydrerad kropp är en frisk kropp. Gurka är ett utmärkt val om du inte gillar att dricka vatten på grund av dess brist på smak. Eftersom gurka är 90% vatten så kan konsumtion av dem hjälpa till att bibehålla perfekt vätskebalans. Vi kan dessutom äta dem i skivor, mixade eller i juiceform för att på uppfriskande sätt tillgodogöra oss dess vätska.

2. Perfekt för skönhestbehandlingar

Gurka innehåller silika, vilket hjälper till att bibehålla skinande och hälsosamma naglar och hår. Dess höga halter av sulfur ökar dessutom hårtillväxten. Om du river en gurka och applicerar den på din hud i 20 minuter så kommer det att hjälpa dig att bli av med mörka fläckar och pormaskar, samtidigt som den återfuktar och fräschar upp huden.

3. Lindring av baksmälla

Gurka kan inte bara gagna kvinnor, utan även män eftersom de tenderar att drabbas av baksmälla oftare. Gurka har höga halter av vitamin B, vilket är perfekt för att höja energinivåer, minska huvudvärk och lindra symptom för baksmälla snabbt och enkelt. Du bör äta gurka på morgonen eller lägg till gurka i en dryck för att säga “hej då” till obehaget!

4. Gurka lindrar tandköttsproblem

För friskt tandkött så ska du dricka ett glas gurkjuice om dagen. Gurkans växtkemiska uppbyggnad är dessutom utmärkt för att lindra dålig andedräkt. För frisk andedräkt så ska du helt enkelt kasta in en bit gurka i munnen och trycka upp den mot gommen med tungan. Svårare än så är det inte!

5. Perfekt syn

Att lägga gurkskivor över dina ögon när du vilar kan lindra inflammation på ögonlocken och minska påsar under ögonen. Det fräschar även upp korpgluggarna och ger dem nyvunnen lyster. Vidare så kan du dra nytta av alla dessa fördelar enbart genom att äta gurka.

Utöver ovan nämnda fördelar så är gurka behjälpligt för att kontrollera kolesterolnivåer, högt blodtryck, lågt blodtryck och blodsockernivåerna.

skivad gurka

Inkludera gurka i din dagliga diet.

Alla dessa anledningar är mer än tillräckligt för att göra gurka till din favoritgrönsak. De är enkla att äta och snabba att bereda: skiva eller hacka dem för en sallad eller mixa dem för en uppfriskande dryck. Alla beredningsmetoder kommer ge dig de fantastiska fördelar som beskrivs ovan. Du bör äta gurka, svårare än så är det inte!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.