Blödande tandkött och lösa tänder - naturliga botemedel

Blödande tandkött och lösa tänder - naturliga botemedel

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Blödande tandkött och lösa tänder är två av de vanligaste munproblemen. Trots att orsakerna kan vara olika så är sanningen att de i de flesta fall uppstår på grund av dålig munhygien som uppmuntrar sjukdomar såsom gingivit. Därför vill vi idag ge dig några naturliga botemedel för blödande tandkött och lösa tänder.

Dessa rekommendationer och botemedel är givetvis användbara vid tillstånd som inte är allvarliga. I det fall du lider av allvarliga problem så bör du alltid uppsöka en tandläkare. På så sätt kan du få den specialiserade hjälp som du behöver för att lösa ditt problem på bästa sätt.

Varmt saltvatten mot blödande tandkött

Ett av de bästa naturliga botemedlen för blödande tandkött är att gurgla varmt saltvatten. Som du vet så har natriumlösningar antiseptiska egenskaper och hjälper även till att förbättra blodcirkulationen till ditt tandkött i detta fall. Detta gör att det inte blir inflammerat och blöder. Gurgla bara vatten med en nypa salt två gånger dagligen.

Vatten och väteperoxid

Ett annat naturligt botemedel för blödande tandkött är att göra en lösning av vatten med någon typ av peroxid. Detta kan även användas för lösa tänder. Blanda vatten och väteperoxid och gurgla detta i 30 sekunder. Det är väldigt viktigt att inte svälja lösningen eftersom detta kan vara skadligt. Gör denna behandling tre gånger per vecka.

Massera och borsta tandköttet

Ett väldigt enkelt och effektivt botemedel, som många nog inte tänker på, är att borsta och massera tandköttet. På så sätt motverkar du inflammation och “mjukar upp” dina tänder så att de blir mer motståndskraftiga. Tandborstar med delar för tandköttsmassage finns faktiskt att köpa idag. Dessa gör det mycket enklare att ta hand om detta problem. Gör denna massage varje dag när du borstar tänderna.

Borsta tandköttet för att motverka blodande tandlött

Bakpulver

Bakpulver eller bikarbonat är ytterligare ett effektivt naturligt botemedel för att förebygga inflammerat och blödande tandkött. Blanda bara lite bakpulver med vatten och applicera på tandköttet med fingret. Borsta sedan tänderna som normalt och gurgla.

Timjan

Timjan är ett välkänt naturligt botemedel för att förebygga lösa tänder. Timjan har stärkande egenskaper och en förmåga att vårda tänderna. Detta är anledningen till att örten starkt rekommenderas då du har lösa tänder. Gurgla en blandning av vatten och timjan.

Gurgla vatten med timjan

Avokado

Ytterligare ett naturligt botemedel för lösa tänder att gnida avokadoblad mot tandköttet. Du kan även tugga dem för goda resultat. Avokado hjälper tandköttet att bli starkare genom att stärka dina tänder. Den motverkar även hål och andra typer av tand- och tandköttssjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lang NP, Schätzle MA, Löe H. Gingivitis as a risk factor in periodontal disease. J Clin Periodontol. 2009;
  • Rashed HT. Evaluation of the effect of hydrogen peroxide as a mouthwash in comparison with chlorhexidine in chronic periodontitis patients: A clinical study. J Int Soc Prev Community Dent. 2016;
  • Chapple ILC, Van Der Weijden F, Doerfer C, Herrera D, Shapira L, Polak D, et al. Primary prevention of periodontitis: Managing gingivitis. Journal of Clinical Periodontology. 2015.
  • Woelber JP, Bremer K, Vach K, König D, Hellwig E, Ratka-Krüger P, et al. An oral health optimized diet can reduce gingival and periodontal inflammation in humans – a randomized controlled pilot study. BMC Oral Health. 2016;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.