Hur skadliga är sötningsmedel för hälsan?

Vi vet alla att socker inte är idealt för hälsan, men är sötningsmedel verkligen bättre?
Hur skadliga är sötningsmedel för hälsan?

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

Majoriteten av producenter av processade livsmedel och också använder konstgjorda sötningsmedel som ingredienser i produkterna. På så sätt lockas konsumenter som är måna om att behålla sin idealvikt och som vill undvika kalorierna i socker.

Många människor runt om i världen äter mat som innehåller sötningsmedel ganska regelbundet. Här ska vi ta en titt på om de kan vara skadliga för hälsan.

Finns socker i “lightversion”?

Det finns inte någon metod för att utvinna naturliga sockerarter med mindre kalorier. Tyvärr lever många människor i denna tro.

Det så kallade “lättsockret” är inte riktigt vad namnet antyder. Det är bara en artificiell blandning i vilken en stor mängd vitt socker blandas med en del sukralos. Detta skapar en produkt med söt smak men den är inte naturlig.

Kan sötningsmedel ha en skadlig effekt på hälsan?

Sötningsmedel eller smakämnen kan ha komponenter eller ämnen som påverkar kroppen och orsakar hälsoproblem som till exempel:

Därför rekommenderar Livsmedelsverket att vi håller nere vår dagliga konsumtion av alla sötningsmedel som finns på marknaden.

Är det möjligt att gå ner i vikt utan att använda sötningsmedel?

Du måste ta dig tid att göra en fullständig och grundlig utvärdering kring vilka fördelar konstgjorda sötningsmedel kan bidra med i ditt liv. Om du väljer dessa alternativ bara för att “gå ner i vikt” ska du veta att du inte kan gå ner i vikt på detta sätt. För att gå ner i vikt måste du använda mer effektiva metoder såsom goda motions- och träningsvanor som hjälper dig att behålla önskad vikt och klädstorlek. Du måste också hålla dig till en hälsosam diet.

Om du måste hålla dig till sötningsmedel av hälsoskäl (som till exempel diabetes) bör du träffa en specialist som kan rekommendera dig det bästa sötningsmedlet för din kropp och som också kan ta fram en bra lista över livsmedel som ger alla nödvändiga näringsämnen för ett hälsosamt liv.

Det är rekommenderat att inte konsumera alltför många konstgjorda sötningsmedel. Välj ett naturligt sötningsmedel istället, som till exempel honung eller stevia, som är mycket hälsosammare alternativ.

Detta kanske intresserar dig
Sockerfria efterrätter du borde prova
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Sockerfria efterrätter du borde prova

Dessa sockerfria efterrätter är utmärkta läckra val för diabetiker och alla som vill äta hälsosammare. Läs vidare och prova.  • Chattopadhyay, S., Raychaudhuri, U., & Chakraborty, R. (2014). Artificial sweeteners - A review. Journal of Food Science and Technology.
  • Weihrauch, M. R., & Diehl, V. (2004). Artificial sweeteners - Do they bear a carcinogenic risk? Annals of Oncology.
  • Whitehouse, C. R., Boullata, J., & McCauley, L. A. (2009). The Potential Toxicity of Artificial Sweeteners. AAOHN Journal.