7 saker som händer när man slutar äta socker

Vet du hur skadligt socker är för din hälsa? Lär dig mer här!
7 saker som händer när man slutar äta socker

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är ett välkänt faktum att socker är beroendeframkallande och har skadliga effekter på hälsan. Att äta det kan vara lika allvarligt för bukspottkörteln som alkohol är för levern. Men vilka förändringar kan man vänta sig när man slutar äta socker?

Socker ger upphov till:

Även om vi vet om vad det gör kan det vara lika svårt att sluta med socker som att sluta med tobak eller alkohol. Därför är det bäst att göra det lite i taget.

Den här veckan kan du till exempel sluta dricka läsk. Om två veckor kan du även börja undvika smaksatta vatten. I den här artikeln ska vi gå igenom om vilka förändringar man stöter på när man slutar äta socker.

Fördelar med att minska intaget eller sluta äta socker

1. Din hjärthälsa förbättras

Få bättre hjärthälsa

Problemet med att äta för mycket socker är att det kan leda till problem såsom hypertoni och arytmi, bland annat. Genom att minska intaget av eller sluta äta det försvinner hotet mot din kardiovaskulära hälsa.

Att inte äta socker förebygger även undernäring.

2. Risken för diabetes minskar

Genom att sluta äta socker minskar risken för diabetes avsevärt.

Det är viktigt att du vet att en kost med sockerfri läsk inte utgör någon förbättring. Detta eftersom “sockerfri” endast betyder att de är fria från sukralos, vilket betyder att de har gott om andra sötningsmedel och kemikalier.

Det nyttigaste är att dricka vatten och äta färsk frukt.

3. Ditt humör förbättras

Bli på bättre humör

En annan fördel när man slutar äta socker är att man mår mycket bättre. Att dricka en burk läsk om dagen kan främja och till och med förvärra depressiva eller ängsliga tillstånd.

Andra produkter, såsom sötsaker, sockriga drycker, bearbetat kött och raffinerade kolhydrater, har samma effekt som läsk. Detta eftersom socker bryter ned kopplingen mellan magen och hjärnan, vilket kan leda till ångest.

Till slut kan den konstanta konsumtionen av sockerrika livsmedel leda till en ond cirkel av depression och ångest. Därför är det viktigt att leta efter nyttiga substitut och kanske även tala med en näringsexpert.

4. Din sömnkvalitet förbättras

Att sova tillräckligt och få högkvalitativ vila är viktigt för att få tillbaka energin, förbättra huden och regenerera cellerna. Kom ihåg att du behöver mellan åtta och nio timmars sömn per natt för att kroppen ska kunna reglera sig ordentligt.

När du äter för mycket socker kan du uppleva perioder av sömnlöshet, som ändrar dina glukosnivåer. Att minska sockerkonsumtionen kommer därför gagna dig både vad gäller sömnkvalitet och för att återställa din energi.

När din kropp inte kan slutföra en komplett sömncykel påverkas din hälsa. Att vakna för tidigt eller sova för lite kommer med andra ord resultera i:

 • Påsar under ögonen
 • Brist på energi
 • Ansamling av för mycket fett
 • Uppenbar trötthet och åldrande i förtid

5. Ditt minne förbättras

Har du problem att minnas?

Glömmer du saker för snabbt? Kämpar du med att komma ihåg allt du måste göra? Om svaret är ja kanske du behöver minska intaget av eller sluta äta socker. Socker ändrar dina kognitiva förmågor och orsakar metaboliskt syndrom. Det senare leder inte bara till fetma, utan påverkar även hjärnkapaciteten.

Ett alternativ för att bekämpa effekterna på ditt minne är att träna regelbundet. På så sätt bränner du energin som sockret ger dig, och din hjärna kan arbeta ordentligt. Du kommer snart märka hur minnet förbättras.

6. Du ser yngre ut

Socker har en uttorkande effekt eftersom det ökar produktionen av oljor i huden. Därför återfår man mycket av sin ungdomlighet när man slutar äta socker.

Efter bara en vecka utan socker i kosten kommer du märka att:

 • Din hudton förbättras
 • Hudens oljeproduktion minskas eller försvinner
 • Huden verkar mer återfuktad och mjukare
 • Rynkorna mjukas upp

Om du beslutar dig för att byta ut socker mot honung blir huden mycket mer återfuktad. Kom ihåg att du kan använda ansikts- och kroppsmasker med honung för att få samma effekt utan kalorierna.

7. När man slutar äta socker får man mer energi

Få mer energi utan socker

Socker ger upphov till energitoppar som följs av trötthet och tyngd. När du äter socker varje dag upplever din kropp problem med ämnesomsättningen, och därmed den energi som det skulle ha gett upphov till.

Det är viktigt att minska intaget eller helt sluta äta socker om du vill slippa trötthet och tyngd. Vi kan försäkra dig om att du kommer ha mer styrka och bättre allmän prestationsförmåga efter bara en vecka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Karanja, N. M., Obarzanek, E., Lin, P. H., McCullough, M. L., Phillips, K. M., Swain, J. F., … Hoben, K. P. (1999). Descriptive characteristics of the dietary patterns used in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(99)00412-5
 • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
 • Grimes, C. A., Riddell, L. J., Campbell, K. J., & Nowson, C. A. (2014). Dietary salt intake, sugar-sweetened beverage consumption, and obesity risk. World Review of Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1159/000356352

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.