5 livsmedel som skadar hjärtat – undvik dem!

Livsmedlen som skadar hjärtat är sådana som innehåller transfetter, konserveringsmedel och tillsatt socker. Dessa kan till och med hittas i "light"-produkter, så se till att läsa på etiketten innan du handlar.
5 livsmedel som skadar hjärtat – undvik dem!

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Visste du att det finns livsmedel som skadar hjärtat? Alla vet vi att hjärtat är kroppens motor, men tar vi hand om det som vi ska? Sanningen är att hjärtat ofta försummas. Vi bör därför lägga mer uppmärksamhet på vad vi äter och vad vi bör undvika äta.

Det går inte att förneka att det finns en stark koppling mellan att vara lycklig och att vara frisk, men det är inte alltid hela historien. Det finns stunder när vi begår misstag i våra träningsvanor eller kostval.

Läs vidare för att lära dig om fem livsmedel som skadar hjärtat.

Livsmedel som skadar hjärtat

1. Amerikansk ost

Ost är inte nyttigt

Ost är i sig självt en skadlig produkt, speciellt om den är gjord på komjölk och har lagrats. Anledningen ligger i det höga fettinnehållet.

Men gul ost, eller så kallad amerikansk ost, är ett ännu mer riskabelt val eftersom den är så pass bearbetad. Det läggs även till konstgjorda färgämnen för att få den gula färgen.

  • Fettet gör först och främst blodet tjockare, vilket kräver att hjärtat arbetar hårdare och under mer tryck.
  • Vidare kan saltinnehållet öka blodtrycket om man äter för mycket.

Som alla andra muskler blir även denna så småningom skadad.

2. Light-drycker är inte alltid bättre

Light-drycker är ett tydligt exempel på vad vi sade i artikelns inledning. Vi dricker dem i tron att de inte kommer få oss att gå upp vikt, men i själva verket skadar de oss på andra sätt som är precis lika farliga.

Utöver att innehålla natrium är konstgjorda sötningsmedel inte lika nyttiga som man kanske trott. Det är lätt att bli beroende av light-drycker på grund av deras söta smak.

I reklamerna påpekar man att de bevarar smaken vi vill ha samtidigt som vi kan behålla vår figur. En studie har dock visat att de ofta orsakar kardiovaskulära problem i det långa loppet.

3. Energikakor – gör dina egna

Gör egna energikakor istället

Det är lätt att se varför energikakor är så användbara: de är bra för att få en extra dos energi när vi behöver det. Men dessa färdigförpackade kakor innehåller ofta hydrogenerade fetter som höjer kolesterolnivåerna. Det gör att de skadar hjärtat.

  • Dåligt kolesterol (LDL) gör blodet tjockare, vilket hindrar det från att cirkulera fritt. Hjärtat kan också skadas i sin tur eftersom det måste jobba hårdare för att uppfylla sitt syfte.
  • Vidare påverkas artärerna också av den höga densiteten eftersom de inte är förberedda på att hantera det.
  • Allt det kan leda till olika grader av ateroskleros.

Om du dock tränar och har en aktiv livsstil kan du prova att göra egna energikakor. Genom att göra hemgjorda kakor blir du av med de hydrogenerade fetterna och konserveringsmedlen.

4. Margarin – ett livsmedel som skadar hjärtat

Utöver att margarin kommer från helmjölk – som redan innehåller onyttiga fetter – innehåller det även alternativa oljetyper. De sistnämnda är modifierade vilket är vad som gör dem till tickande bomber.

Kom ihåg att “lätta” margarinprodukter inte är ett undantag. Även om de har färre kalorier är de syntetiska ingredienserna fortfarande närvarande. Så alla margarin skadar hjärtat.

5. Konserver kan vara väldigt onyttiga

Undvik konserver

Var försiktig med konserveringsmedel, speciellt butylhydroxianisol och butylhydoxitoluen. Det spelar ingen roll om själva livsmedlet är nyttigt – så fort dessa konserveringsmedel används är maten inte nyttig längre. Man kan jämföra det med det förgiftade äpplet i Snövit.

Produkter med konserveringsmedel är därför inte rekommenderat. Vi vet att tid och pengar ibland gör det svårt att äta färska produkter, men gör allt du kan, och tänk på vad som är bäst för ditt hjärta.

Det är rekommenderat att lyssna på varningen om konserveringsmedel. Att komma ihåg det kan hjälpa dig att vända dig till naturliga och hemgjorda alternativ när du har tid och pengar.

Även light-produkter kan som sagt vara skadliga för hjärthälsan. Kalorier är inte det enda som sätter hjärtat i riskzonen; det finns många andra aspekter att tänka på.

Det är just därför det är rekommenderat att man alltid läser på innehållsetiketterna.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.