5 kraftfulla sätt aloe vera tar hand om hjärtat

Aloe vera-gel är perfekt för att sänka kolesterol och triglycerider, samtidigt som den hjälper till att kontrollera samt balansera ditt glukos. Lär dig mer i den här artikeln!
5 kraftfulla sätt aloe vera tar hand om hjärtat

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2022

Aloe vera är en flerårig växt med tjocka blad och nästan mirakulösa krafter, och nya verkar konstant upptäckas. Det är intressant hur naturen ger oss fantastiska resurser för hälsan. Aloe vera hjälper till exempel till att optimera din matsmältning, ge dig frisk hud och till och med stärka det kardiovaskulära systemet. Aloe vera kan till och med hjälpa hjärtat.

Vi vill dock påpeka att aloe vera inte “botar” sjukdomar på egen hand; vad den gör är att “behandla” dem och uppmuntra välmående.

I den här artikeln ska vi prata om något fantastiskt: aloe vera kan ta hand om hjärtat.

Vi ska förklara hur…

1. Aloe vera reglerar ditt bra kolesterol (HDL)

Ett glas med aloe vera

Bra kolesterol (HDL), även känt som högdensitetslipoprotein, är en av två typer kolesterol i blodet. Vi kallar det “bra” eftersom det hjälper till att föra dåligt kolesterol (LDL) från blodet till levern, där det görs av med.

Men betyder det att ju högre nivåer av detta lipoprotein, desto bättre för hälsan? Inte riktigt. Det är bäst att hålla det balanserat, och det är där aloe vera kommer in i bilden. Aloe vera är väldigt effektiv eftersom den inte bara ökar det bra kolesterolet, utan även uppmuntrar god balans mellan de två typerna av lipoproteiner.

2. Den sänker dina triglyceridnivåer

Det är intressant att vi idag ofta hör om hur viktigt det är att sänka kolesterolet. Men en farligare fiende är dina triglycerider. Höga triglyceridnivåer i blodet betyder att du inte bränner all extra energi i kroppen, och att den därför förvaras som fett. Hypertriglyceridemi är ett tyst hot mot din hjärthälsa.

Så när de höjs över normala nivåer (under 150 mg/dl) löper du risken att drabbas av hjärtsjukdom och tillstånd såsom pankreatit.

3. Den minskar ditt blodsocker

Aloe vera för hjärtat

Aloe vera innehåller glukomannan – ett lösligt fiber som kan minska blodsockernivåerna. Antrakinoner är en typ av fenol som, tillsammans med lektiner, hjälper till att balansera ditt socker. För att se positiva resultat ska du ta en matsked aloe vera varje dag i två månader, upplöst i ett glas varmt vatten.

Aloe verans antiinflammatoriska, avgiftande och läkande egenskaper kan också hjälpa dig. Det är en av de nyttigaste växterna för personer med diabetes.

4. Den sänker ditt blodtryck

Om aloe vera-juice hjälper till att sänka ditt blodtryck är det av en konkret anledning: det höga innehållet av vitamin C. Glöm inte att vitamin C är fantastiskt för dina artärer, cirkulationen och korrekt syresättning. Vidare vidgar det dina kapillärer, förbättrar deras elasticitet och hjälper till att behandla ateroskleros.

5. Ett starkare hjärta tack vare aloe vera

Te på aloe vera

Arginin är en av många aminosyror som finns i aloe vera. Det är faktiskt en av de viktigaste för din hjärthälsa. Arginin är en semi-essentiell aminosyra som din kropp producerar i små kvantiteter. Du måste dock absorbera den från mat och tillskott.

Du kan få den från valnötter, jordnötter och givetvis aloe vera. Om du konsumerar måttliga mängder arginin kommer du:

  • Få ett starkare hjärta som pumpar blod bättre.
  • Göra dig av med metaboliskt avfall bättre tack vare bättre blodflöde.
  • Producera kväveoxid, vilket behövs för att hålla blodkärlen vidgade för optimalt blodflöde.

Självklart kan aloe vera inte läka några hjärtsjukdomar. Vad den gör är att reglera och hjälpa till med grundläggande aspekter, såsom kolesterol och hypertoni – faktorer som är väldigt viktiga för hälsan. Aloe vera tar hand om hjärtat och hjälper till att förebygga problem, så dra nytta av denna växt.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Klein, A. D., & Penneys, N. S. (1988). Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
  • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
  • Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.10.006

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.