8 ohälsosamma vanor som skadar ditt hjärta

8 ohälsosamma vanor som skadar ditt hjärta

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Är du intresserad av att minska risken för kardiovaskulär ohälsa? Vill du ha ett starkt och friskt hjärta? Även om det finns vissa vanor som är uppenbart dåliga för både ditt hjärta och din hälsa rent generellt finns det vissa saker du kan göra fel utan att ens vara medveten om det. De goda nyheterna är att du med lite ansträngning lätt kan ändra på vissa vanor som skadar ditt hjärta.

Om du tar hand om dig själv ordentligt kan du undvika problem som du definitivt inte vill ha att göra med.

Ändra på dessa åtta vanor direkt.

1. Att sitta för länge

Rör på dig regelbundet

Tränar du regelbundet? Det är bra, för ägnar du för mycket tid sittande kan du få problem. Din kropp behöver hållas aktiv hela dagen, även om det rör sig om mindre aktiviteter. Om du har ett kontorsjobb är det viktigt att du tar en kort promenad varje timme för att främja god cirkulation. Gå bara runt på din arbetsplats och stretcha för att ge ryggen en paus.

Att hålla sig i rörelse är faktiskt enklare än du tror. Har du en favoritserie du kollar på? Varför inte ställa dig upp för att dansa eller göra några armhävningar under reklampauserna? Du kan till och med använda ett löpband eller en träningscykel medan du ser på dina favoritprogram.

2. Du tror att du är för ung för att oroa dig över hjärtat

Att vänta med att oroa sig över hjärtat är en av de vanligaste dåliga vanorna som folk har idag. Att träna, ha en hälsosam diet och hålla koll på blodtryck, kolesterol och blodsocker är goda vanor du bör ägna dig åt så tidigt som möjligt.

Det gör dig inte bara friskare, utan ger dig även ett bättre utseende. Det finns ingen bättre tid än nu att ta hand om ditt hjärta och din allmänna hälsa.

3. Att ta en drink till

För de flesta är det okej att dricka alkohol med måtta. Det betyder en drink om dagen för kvinnor och två för män. Det kan till och med komma med fördelar för hjärtat. Om du dock dricker för mycket så kan det höja nivåerna av lipider i blodomloppet såväl som blodtrycket.

Det är därför du måste hålla dig inom gränserna med sådant som annars kan skada ditt hjärta.

4. Att ha en tråkig diet

Ensidig kost

Du kanske tror att det inte påverkar hälsan att äta samma saker varje dag, men låt oss säga att det är en dålig vana som gör att du åsidosätter din kost.  Medelhavsdieten är ett alternativ som gör att du äter både nyttig och god mat varje dag.

Tack vare dess goda fetter, fibrer och näringsämnen hjälper dieten dig att hålla hjärtat friskt. Den är även lätt att följa eftersom den låter dig äta riktigt god mat!

5. Du känner inte till dina grundläggande hälsosiffror

Vad ligger ditt nuvarande kolesterol på? Och ditt blodtryck? Ingen aning? Dålig vanor, såsom att inte känna till dessa grundläggande fakta, är sådant som skadar ditt hjärta. Dina nivåer kanske orsakar problem i kroppen utan att du är medveten om att något är fel.

Du kan må bra även om du har högt blodtryck eller kolesterol. Börja lära känna dig själv bättre från och med nu. Om du är yngre än 20 är det en bra idé att kolla dina nivåer var fjärde till sjätte månad.

6. Ditt midjemått ligger utanför det normala spannet

Fettet som byggs upp runt buken kan vara speciellt skadligt för ditt hjärta. Om du inte har kollat storleken på ett tag är det dags att göra det nu. Att vara överviktig är ett varningstecken du inte får ignorera. Tror du att du behöver tappa vikt? Tänk på att även mindre viktnedgångar kan hjälpa ditt hjärta.

7. Du ignorerar din mentala hälsa

När du känner dig deprimerad kan det vara svårt att fokusera på att göra saker som är bra för dig, såsom att träna. Därför borde du prata med en läkare eller en expert om du känner dig deprimerad, överväldigad eller under mycket stress. Att prata ut, träna och genomgå meditationsterapi kan ersätta dåliga vanor som får ditt känslomässiga tillstånd att försämras.

På så sätt kan du förbättra ditt humör och få mer energi att ta hand om dig själv.

8. Att utsätta sig för passiv rökning skadar ditt hjärta

Utsätt dig inte för passiv rökning

Andra människors andrahandsrök kan vara skadligare än röken du andas in direkt från cigaretten. Denna rök skadar ditt hjärta såväl som dina blodkärl. Om du måste ägna tid med någon som inte kan sluta röka ska du be personen att åtminstone inte röka nära dig eller inomhus, såsom i ditt hem, på kontoret eller i bilen. Kanske kan personen ifråga sluta med sin dåliga vana med din hjälp.

Detta är bara några vanor som skadar ditt hjärta. Se till att bibehålla en generellt hälsosam livsstil för att må bra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.